Lista lui Trump: Nominalizările controversate pentru pozițiile cheie ale administrației

De Mariana Bechir | 20.11.2016 .

trumpPreședintele american ales Donald Trump a anunțat, pe pagina sa de Facebook, câteva dintre nominalizările pentru cele mai importante posturi din viitoarea sa administrație :

Mike Pompeo va fi director CIA, generalul în rezervă Michael Flynn va fi consilier național pe probleme de securitate internă, iar senatorul Jeff Sessions va ocupa poziția de procuror general.

Aproape toate discuțiile cu cei pe care dorește să-i invite în echipa sa de la Casa Albă s-au purtat la Trump International Golf Club, scrie presa americană.

Mike Pompeo – pentru cunducerea CIA: Un susținător al Ucrainei

mike-pompeoMike Pompeo (foto), 52 de ani, este membru al aripii conservatoare a Partidului Republican, Tea Party și în 2010 a fost ales în Camera Reprezentanților.

A absolvit ca șef de promoție Academia militară West Point și Harvard Law School.

Câteva din opiniile lui Mike Pompeo:

  • este unul dintre susținătorii controversatelor programe de supraveghere ale NSA
  • s-a opus închiderii închisorii din Guantanamo
  • face parte din Tea Party și se opune avorturilor ; este membru pe viață în Asociația Națională a Armelor
  • s-a opus acordului cu Iranul, iar joi scria pe Facenook: „Abia aștept să retrag această înțelegere dezastruoasă cu cel mai mare sponsor mondial al terorismului”
  • a fost criticat adesea pentru afirmațiile discriminatorii

De asemenea, Pompeo s-a remarcat în anii de mandat în Camera Reprezentanților ca un susținător al Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.

În 2014, el a vizitat Ucraina și a declarat că scopul lui Vladimir Putin este controlul Ucrainei. “În funcție de gradul în care ne demonstrăm susținerea pentru guvernul ucrainean putem schimba calculele lui Putin”.

Pentru confirmarea lui Pompeo în fruntea CIA Donald Trump are nevoie de votul majorității Senatului.

Michael Flynn – la securitate națională: Dorește colaborarea cu Rusia în combaterea ISIS

michael-flynnFlynn (foto), 57 ani, a acceptat deja propunea de a fi consilierul pentru securitate națională.

L-a consiliat pe Trump în timpul campaniei sale pe probleme de securitate naţională şi deseori a vorbit în deschiderea mitingurilor electorale ale republicanului.

A fost director al CIA între 2012 și 2014, post în care a fost numit de Barack Obama.

Pentru numirea sa nu este nevoie de obținerea votului Congresului.

Militar de profesie, a absolvit U.S. Army Command and General Staff College și Naval War College.

A fost ofițer activ din 1981, a participat la campaniile din Irak și Afganistan, și s-a retras în 2014 cu gradul de locotenent general.

Michael Flynn consideră islamismul radical ca fiind principala amenințare la adresa stabilității globale și a criticat administrația Obama din cauza modului în care a abordat lupta împotriva ISIS.

În opinia sa, SUA pot și trebuie să coopereze cu Rusia în combaterea ISIS și a altor organizații teroriste.

Michael Flynn a iscat controverse intense când a apărut alături de Valdimir Putin, la Moscova, la un dineu în onoarea televiziunii ruse de stat RT.

Jefferson Beauregard Sessions – procuror general:  Suspectat că simpatizează KKK

jeff-sessionsNominalizarea care îngrozește, scrie The Guardian, este cea a lui Jeff Sessions (foto), 70 de ani, ca procuror general.

Afirmațiile rasiste ale senatorului de Alabama sunt foarte cunoscute și ele au dus în 1986 la respingerea nominalizării lui (de către Ronald Reagan) ca judecător la o curte din Alabama.

Mai mulți colegi procurori au citat în timpul audierilor din Comisia judiciară a Senatului afirmații rasiste și extremiste ale lui Sessions precum ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile, cea mai mare și puternică asociație din SUA care militează pentru drepturile omului) “este o organizație comunistă” care încearcă “să le bage pe gât oamenilor drepturile civile”.

În schimb, despre Ku Klux Klan republicanul ar fi declarat la un moment dat că o consideră “OK” cât timp nu aude că membri acesteia se droghează. În timpul audierilor, el a susținut că a fost doar o glumă, însă numărul mare de mărturii care conturau un profil extremist și discriminatoriu au dus atunci la respingerea nominalizării.

În afara declarațiilor, însă, scrie The Guardian, există și dosare instrumentate de acesta în care erau acuzate persoane de culoare ce au fost achitate apoi de către judecători, investigații ce au fost calificate drept abuzive de presa americană.

Misiunea Departamentului de Justiție este, printre altele, să protejeze americanii de discriminare (pe bază de rasă, culoare, religie, orientare sexuală etc.), scrie The Guardian, iar cel nominalizat de Donald Trump pentru a conduce acest Departament este o persoană care un istoric încărcat în acest sens.

Sessions a calificat drept intrusiv Voting Rights Act of 1965 (care interzice discriminarea rasială în procesul electoral și a eliminat testele pentru identificarea analfabeților care doreau să voteze), a cerut un amendament la Constituție pentru a stopa acordarea automată a cetățeniei americane celor născuți în SUA, s-a pronunțat împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex și a fost de acord cu intenția lui Donald Trump de a interzice accesul imigranților musulmani în SUA.

Republicanul va trebui însă confirmat de Senat.

Michael Rogers – Ar putea fi numit șef al comunității de informații americane

michael-rogerMichael Rogers (foto), 57 de ani, nu figurează încă pe lista deja anunțată de Donald Trump, dar a avut joi o întâlnire cu președintele ales, iar presa americană spune că ar putea ajunge la conducerea tuturor celor 17 agenții de informații ale SUA, dacă va fi numit șef al Comunității Naționale de Informații americane, așa cum confirmă unele surse.

De altfel, întâlnirea dintre cei doi a provocat un scandal și protestul unora dintre șefii securității și apărării din SUA. Potrivit Washington Post, întrevederea dintre amiralul Michael Rogers cu Donald Trump la biroul acestuia din urmă din New York, “fără a-și avertiza superiorii în prealabil”, a fost “un gest aparent fără precedent pentru un militar de rang înalt” și “a provocat consternare la cel mai înalt nivel al administrației”.

Până să fie promovat de Trump, Rogers ar putea fi însă demis de Barack Obama. “Obama intenționează să-l demită pe amiralul Michael Rogers din funcțiile sale de la conducerea NSA și de la cea a US Cybercommand (unitatea responsabilă cu războiul informatic în cadrul Pentagonului), după ce mai mulți înalți oficiali de rang înalt au emis critici la adresa acestuia pe tema vitezei cu care a reacționat pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic și în ceea ce privește scurgerile repetate de mai multe informații de înaltă confidențialitate”, scrie New York Times.

Rogers a fost numit la conducerea Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) în 2014, cu misiunea de a repara prejudiciul cauzat de scandalul Edward Snowden.

Rogers a absolvit Naval War College, a fost comandant al Flotei a 10-a și apoi a fost responsabil cu eforturile Marinei pe cybersecurity și cyberwarfare.

Mitt Romney – secretar de stat?

pence-trump-romney

Sâmbătă, Donald Trump s-a întâlnit și cu Mitt Romney, tot la Trump International Golf Club, și i-ar fi oferit mandatul de șef al diplomației americane, potrivit unor surse NBC News.

Alte surse suțin că ar fi vorba doar despre un post de consilier.

Romney este un republican moderat, ceea ce ar putea stârni nemulțumirea radicalilor care l-au susținut pe Trump și care ar putea considera nominalizarea drept o trădare.

Moderatul l-a criticat adesea pe mogulul imobiliar ajuns să reprezinte republicanii în cursa pentru Casa Albă și a spus despre aceasta că “există numeroase dovezi că Trump este un șarlatan, o făcătură.”

AFP scri că, dacă ar fi numit secretar de Stat, postul cel mai important în rang protocolar după cel de vicepreședinte, Mitt Romney ar putea să se sprijine pe puternica sa notorietate mondială, deși el nu are aproape deloc experiență în diplomație.

Ar trebui să cadă, însă, de acord cu Donald Trump, în special asupra Rusiei. În timp ce viitorul președinte își înmulțește cuvintele de conciliere la adresa lui Vladimir Putin, Mitt Romney estimase, în 2012, că Moscova este inamicul geopolitic numărul unu pentru Statele Unite, amintește France Presse.

Programul întâlnirilor din acest weekend mai curpinde discuții cu generalul în rezervă James Mattis (posibila propunere pentru Pentagon), și Michelle Rhee, fostă șefă a școlilor din Washington.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »