Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Luminita Bogdan | 29.7.2013 .
Guvernul britanic a lansat o controversată campanie publicitară al cărei scop este stimularea imigranţilor ilegali “să plece acasă” de bunăvoie pentru a nu fi arestaţi, inițiativă care a provocat critici dure din partea liberal-democraților, parteneri din coaliția de guvernare condusă de premierul conservator David Cameron.
Într-un proiect pilot al Ministerului de Interne, două camionete, transportând fiecare un imens afiş publicitar, au străbătut mai multe cartiere ale Londrei unde se află un mare număr de străini. Pe fiecare afiş se poate vedea o pereche de cătuşe, numărul arestărilor efectuate săptămâna trecută şi sloganul: “Sunteţi ilegal în Marea Britanie? Plecaţi acasă, altfel riscaţi să fiţi arestaţi!’. În anunţ li se mai cere străinilor aflaţi ilegal în Londra să trimită un mesaj cu cuvântul “HOME” (casă) la numărul 78070.
Ministrul comerţului, Vince Cable, membru al Partidului liberal-democrat, din coaliţia guvernamentală, a calificat această campanie drept “stupidă şi respingătoare”.
În schimb, purtătorul de cuvânt al premierului conservator David Cameron a susţinut-o, afirmând că este “evident că ea dă rezultate” şi convingerea imigranţilor ilegali să părăsească de bunăvoie Marea Britanie este modalitatea cea mai eficientă de a-i face să plece. Campania a costat doar 10.000 de lire sterline (aproximativ 11.500 de euro), în timp ce repatrierea unui imigrant costă statul britanic 15.000 de lire sterline, a explicat purtătorul de cuvânt al premierului Cameron, citat de The Guardian.
De altfel, el a anunțat că guvernul de la Londra trebuie să decidă dacă va extinde acest experiment la nivel naţional.
Partidul Laburist, de opoziţie, consideră că este o campanile “ridicolă”. Chiar şi Nigel Farage, liderul partidului populist şi anti-european UKIP, care face din imigraţie unul dintre punctele de dezbatere, califică respectivul demers drept “semnul unei declaraţii de război” la adresa străinilor.
Pe fondul creşterii popularităţii formaţiunii UKIP, imigraţia a ajuns în prim-planul dezbaterii politice britanice. Guvernul de la Londra a impus recent străinilor veniţi cu viză temporară din ţări “cu grad ridicat de risc”, precum Nigeria, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka sau Ghana, să depună o garanţie în valoare de 3.000 de lire sterline.
În plus, succesul politicii premierului britanic David Cameron privind imigraţia a fost pus serios sub semnul întrebării, după ce un raport elaborat de parlamentari reprezentând întregul spectru politic al ţării a concluzionat că statisticile privind migraţia în Marea Britanie sunt extrem de nesigure şi nu se potrivesc scopului.
Raportul elaborat de Comisia pentru Administraţie Publică din Parlamentul britanic spune că datele guvernului privind migraţia nu sunt colectate nici sistematic, nici riguros, şi recomandă autorităţilor noi mijloace de a culege informaţii.
Guvernul respinge, însă, concluziile comisiei, spunând că migraţia netă este la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Coaliţia de guvernare de la Londra şi-a propus ca ţintă reducerea indicelui privind migraţia netă din ţări din afara UE la sub 100.000 pe an până în 2015.