Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 4.12.2013 .
Cancelarul german Angela Merkel a criticat mentalitatea de Război Rece a Rusiei şi a spus că Ucraina poate încă semna pactului cu UE, în timp ce liderii europeni se adunau la summitul de la Vilnius, arată EUObserver.
Merkel este unul dintre cei 20 de şefi de stat şi de guvern, alături de omologii britanic şi francez, care participă în capitala Lituaniei la summitul Parteneriatului Estic.
Dar faptul că Germania are relaţii economice privilegiate cu Rusia, iar Merkel este cel mai puternic lideri din UE, fac ca vorbele ei să aibă o greutate specială.
Cele mai multe dintre cele şase state ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina – participă la cel mai înalt nivel. Dar preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a făcut o mişcare surprinzătoare, săptămâna trecută, şi a spus că ţara sa nu va semna Acordul de asociere cu UE, citând ameninţările Rusiei la adresa relaţiilor comerciale cu Ucraina.
Semnarea acordului urma să fie momentul principal al summitului. Un semnal al faptului că UE îşi dorea cu adevărat ca această semnare să aibă loc este faptul că, potrivit unor surse europene, citate de EUObserver, oficialii erau dispuşi să facă acest lucru, chiar şi fără eliberarea din închisoare a Iuliei Timoşenko. “Asta înseamnă că Parteneriatul Estic este mort”, a spus un diplomat european. “Este o insultă la adresa UE şi nu văd niciun sens ca Ianukovici să meargă la Vilnius”, a spus el.
În ceea ce o priveşte, Merkel a miminalizat eşecul Ucrainei, la briefingul de presă dinainrea summitului, la Berlin, miercuri. Ea a acceptat declaraţiile preşedintelui Ianukovici, faptul că decizia sa nu reprezintă o respingere a Europei, ci doar o amânare a semnării acestui acord. Şi a adăugat: “Vom continua să oferim acest acord”.
Dar a avut cuvinte dure pentru Rusia.
După ce şi Armenia s-a retras şi ea din faţa semnării acordului, din cauza ameninţărilor Rusiei, Merkel a spus: “Cu cât statele foste sovietice se apropie mai mult de Europa, cu atât Rusia vede acest gest ca pe o distanţare a lor de Moscova”. UE şi Germania trebuie să discute cu Rusia. Războiul Rece s-a terminat”.
Liderul german a precizat că aceste ţări ar trebui să decidă ele însele asupra integării europene. “Avem nevoie de Rusia. Importăm gazul lor. Avem un interes comun ca statul rus să se modenrizeze. Dar trebuie să depăşim ultimele relicve ale Războiului Rece”, a adăugat Merkel.
Un oficial german le-a spus jurnaliştilor că dacă Ucraina îşi schimbă poziţia, ar urma să primească circa 500 de milioane de euro în ajutor de la UE.
Ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, a susţinut-o pe Merkel. El a declarat, joi, că Ianukovici ar putea semna acordul, după Vilnius. UE nu va intra înttr-un război cu Rusia din cauza Ucrainei, a declarat el, adăugând: “Noi, statele UE suntem mai atractive în termeni economici şi de civilizaţie”.
În acelaşi timp, Comisia Europeană a făcut guvernului pro-european al Republicii Moldova o propunere de a extinde posibilitatea de călătorie fără viză pentru cetăţenii moldoveni care au paşapoarte biometrice. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a descris această propunere ca pe o încurajare pentru partenerii estici.
Moldova şi Georgia vor iniţia acorduri de asociere şi liber-schimb cu UE, la Vilnius. Parafarea acestor acorduri, care marchează finalul unor negocieri, va fi singurul rezultat tangibil al summitului de două zile.
Unii diplomaţi UE se tem că după distrugerea tratatului cu Ucraina, Rusia va încerca să oprească Georgia şi Moldova să semneze sau să implementeze acest pact.