Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 2.8.2013 .
Un loc la creşă pentru copii, un sprijin financiar pentru părinţii de acasă – sunt două măsuri importante care figurează în politica pentru sprijinirea familiei, a cancelarului german Angela Merkel (foto), care a intrat în vigoare de joi, cu câteva săptămâni înainte de alegerile legislative din Germania.
Prima măsură, garantarea unui loc la creşă sau la bonă pentru orice copil mai mic de un an, dacă părinţii o doresc, a fost concepută încă din 2007, pe când cancelarul conservator guverna împreună cu social-democraţii, aflaţi acum în opoziţie.
Germania cheltuieşte peste 200 miliarde de euro pe an în cadrul politicii familiale, iar numărul de copii născuţi de o femeie a rămas la 1,3, ceea ce face să planeze o serioasă ameninţare în ce priveşte menţinerea ţării la rangul de primă putere economică europeană.
În contextul în care cancelarul va cere, la 22 septembrie, de la alegători, al treilea mandat, Berlinul s-a grăbit deci să se felicite de noile locuri create în creşe – nu mai puţin de 250.000 în plus în intervalul martie 2012 – martie 2013. Şi aceasta chiar dacă landurile şi comunele, având competenţe în domeniu, au făcut cea mai importantă muncă, Berlinul oferind doar un sprijin financiar.
De asemenea, joi a intrat în vigoare acordarea unei alocaţii, iniţial de 100 de euro pe lună, pentru familiile cu copii de un an şi mai mult, care îi lasă acasă – o concesie politică făcută de Merkel aliaţilor din Uniunea Creştin-Socială (CSU). Guvernul prevede să aloce 55 de milioane de euro pentru lunile rămase din acest an şi peste o jumătate de miliard de euro, anul viitor.
Primele cifre disponibile par să arate un slab interes pentru alocaţie, dar ea continuă să stârnească pasiuni. Partidul Social-Democrat (SPD) a promis că va renunţa la această alocaţie, dacă va reveni la putere în septembrie, mediile economice se opun şi ele acestei măsuri, ca şi micul Partid Liberal FDP, actual partener guvernamental al cancelarului.
Potrivit celor mai recente sondaje, coaliţia de centru-dreapta condusă de cancelarul Angela Merkel dispune de suficient sprijin în rândul electoratului pentru a obţine o majoritate parlamentară la alegerile care vor avea loc pe 22 septembrie, clasându-se – pentru prima dată în ultimii aproape patru ani – pe primele locuri în sondaje.
Potrivit unui sondaj Infratest-dimap, conservatorii conduși de Angela Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială (CSU) – sunt creditaţi cu 42 % din intenţiile de vot, un scor neschimbat de o săptămână. Dar, datorită faptului că Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) partenerul coaliţie al CDU/CSU, a mai câştigat un punct, scorul lor împreună se ridică la 47 %.
Aceasta, notează Infratest, plasează coaliţia de centru-dreapta înaintea partidelor opoziţiei de stânga, care au împreună un scor de 46 %, pentru prima dată din noiembrie 2009.
O majoritate în Bundestag , camera inferioară a parlamentului federal german, poate fi asigurată cu sprijinul a mai puţin de 50 % dacă partidele în chestiune au un scor mai mare decât celelalte împreună.
Sondajul arată că principalul partid de opoziţie, Partidul Social-Democrat (SPD), a câştigat un punct, ajungând la 26 %, ”Verzii” (ecologiştii) au pierdut un punct, întrunind 13 %, iar Partidul Stângii (extrema-stângă) îşi menţine scorul de 7 %.
Cu toate că se aşteaptă ca Angela Merkel – considerată cel mai popular politician german, potrivit sondajelor – să obţină în mod larg un al treilea mandat la alegerile din toamnă, există speculaţii intense în legătură cu faptul dacă FDP va obţine un scor suficient pentru ca ea să formeze o altă alianţă de centru-dreapta
Merkel a afirmat că acesta este şi obiectivul pentru care militează, dar analiştii sunt de părere că s-ar putea ca ea să aibă în vedere şi alte alternative. ”O mare coaliţie” cu SPD este considerată ca cea mai probabilă variantă dacă ea nu reuşeşte să întrunească o majoritate de centru-dreapta.