Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 3.6.2012 .
Studenții străini datorează milioane de lire sterline în taxele de școlarizare neplătite universităților, a anunțat un tribunal britanic, potrivit presei de la Londra.
Aproape jumătate dintre studenții care vin din țările Uniunii Europene și care pot profita de avantajul unor burse semi-bugetate de statul britanic, la fel ca și colegii lor, studenții britanici, nu reușesc să-și plătească, în final, costurile aferente.
Datele, obținte de jurnaliști cu ajutorul Legii privind dreptul de la liberă informare, vor ridica semne de întrebare asupra faptului că mulți studenți din statele UE obțin, de fapt, gratuit diplome de la universitățile din Marea Britanie și nu se fac suficiente eforturi pentru recuperarea acestor bani.
Criticii avertizează că în cazul în care nu se vor lua măsuri dure, banii contribuabililor englezi vor fi în curând pierduți, ca ”într-o hemoragie”, din cauza datoriilor neplătite, relatează ”The Telegraph”.
Potrivit cifrelor oficiale, 42% dintre studenții din cele 26 de țări membre UE, în afara Marii Britanii, care datorează bani universităților britanice, au dispărut sau nu au mai plătit restanțele din aprilie 2011.
Datoriile totale se ridicau, la sfârșitul anului universitar 2009-2010, la 47,4 milioane de lire sterline.
Dacă cei 2.100 de studenți care nu au plătit niciodată nu mai pot fi găsiți, peste 20 de milioane de lire sterline vor fi pierdute pentru bugetul statului, care are cotă parte din taxele de la universități.
Unul din 20 de studenți sau absolvenți din învățământul superior britanic sunt din UE, cei mai numeroși fiind din Irlanda, Germania, Franța, Grecia, Polonia și Cipru. Ei plătesc aceleași taxe ca și studenții britanici, în timp ce tinerii din țări care nu fac parte din UE plătesc taxe mult mai mari.