Milano / Summit-ul Europa-Asia, deturnat de tulburările geopolitice provocate de Rusia și China

De Victor Bratu | 16.10.2014 .

Lideri europeni şi asiatici se întâlnesc, joi şi vineri, la Milano, pentru a discuta pe marginea unor teme prestabilite – noile provocări politice, economice şi de securitate.

Sunt toate şansele ca acest summit să se concentreze însă pe analiza relaţiilor Europa-Rusia, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin participă la reuniunea de la Milano.

Agenda economică a reuniunii este eclipsată şi de alte chestiuni politice care vor fi ridicate de liderii europeni: atitudinea Chinei faţă de protestele din Hong Kong şi situaţia tensionată din peninsula Coreea. La toate acestea se adaugă ameninţarea ISIS asupra celor două continente.

Întâlnire Putin-Poroşenko în prezenţa reprezentanţilor Germaniei şi Franţei

Delegaţiile prezente la Milano aşteaptă în primul rând rezultatele întrevederii Vladimir Putin-Petro Poroşenko- este mesajul transmis de principalele agenţii de presă internaţionale.

Această întrevedere, rezultat al unor eforturi diplomatice susţinute ale Germaniei şi Franţei, confirmată pentru ziua de vineri, se va derula în format de patru: preşedinţii Rusiei şi Ucrainei vor discuta în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui Franţei, Francois Hollande, anunţă agenţia DPA.

Italia încearcă să intre în formatul de mediere, fiind posibilă şi participarea premierului Matteo Renzi.

Pe lângă detalii ale implementării acorului de încetare a focului în estul Ucrainei, părţile vor aborda şi disputa legată de furnizarea şi preţul gazelor.

Agenda publică oficială: comerţul Asia-Europa, securitate energetică, drepturile omului. Discuţii fără presă: Ucraina, ISIS, terorism

Cel de-al 10-lea summit ASEM va strânge la Milano delegaţiile a 53 de state, care reprezintă peste 50% din PIB-ul mondial şi peste 60% din populaţia lumii.

Reuniunea din acest an, care se desfăşoară sub motto-ul „Parteneriat Responsabil pentru Creştere Sustenabilă şi Securitate”, se va concentra şi pe chestiuni economice legate de comerţul Asia-Europa, în condiţiile în care China insistă pe dezvoltarea relaţiilor cu UE.

Relaţiile economice Asia-Europa, marcate permanent de dispute, sunt în favoarea Asiei, potrivit statisticilor oficiale: exporturile europene către Asia au atins 562 miliarde euro, în vreme ce fluxul invers a fost de 809 miliarde euro (date agregate la nivelul anului 2012)

În prima zi a summit-ului, în afara chestiunilor economice, vor fi atinse şi teme legate de schimbările climatice, drepturile omului sau securitate energetică.

Subiectele sensibile- Ucraina, ofensiva ISIS din Siria şi Iraq şi lupta împotriva terorismului- vor fi discutate vineri, fără accesul presei.

Discuţii teoretice legate de tensiunile acumulate în Ucraina sau în peninsula Coreea şi despre ameninţarea virusului Ebola vor avea loc inclusiv în formatul lărgit al celor 53 de state.

Liderii europeni îşi vor exprima îngrijorările legate de respectarea drepturilor celor care protestează în Hong Kong şi de pretenţiile teritoriale ale Chinei în mările Chinei de Sud şi de Est.

Presa de la Roma descrie poziţia UE la summit-ul ASEM drept „uşor arogantă şi divizată de diverse interese naţionale”, cotidianul Corriere Della Sera afirmând că Asia consideră că „Europa este în declin şi are din ce în ce mai puţină relevanţă” în plan mondial.

Agenda preşedintelui Băsescu la Milano

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Summitul Asia – Europa de la Milano.

Potrivit programului comunicat de Preşedinţie, joi după amiază preşedintele va participa, la Centrul de Congrese din Milano, la sesiunea de deschidere a Summitului, apoi la sesiunea plenară cu reprezentanţii Parteneriatului Parlamentar Asia -Europa (ASEP), ai Forumului Popular Asia – Europa (AEPF) şi ai Forumului de Afaceri Asia – Europa (AEBF);

Tot joi va fi făcută o “fotografie de familie”, apoi preşedintele are programată o alocuţiune în cadrul primei sesiuni plenare cu tema “Promovarea cooperării financiare şi economice între Asia şi Europa prin intermediul unei conexiuni îmbunătăţite”.

Ulterior, preşedintele are programată participarea la a doua sesiune plenară cu tema “Abordarea problemelor globale în contextul parteneriatului Europa – Asia şi a unei lumi interconectate”.

Joi seara, la Palazzo Regale din Milano, preşedintele va participa la dineul oferit de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Summitul ASEM.

Vineri, preşedintele va participa la sesiunea restrânsă “Dialog şi cooperare între Europa şi Asia privind viitorul ASEM”, apoi la sesiunea de închidere a Summitului.

Vladimir Putin- agenda privată şi mesajele din fundal

Agenţia DPA anunţă, citând surse diplomatice, că preşedintele Vladimir Putin va profita de vizita de la Milano pentru a-l vizita acasă pe fostul premier italian Silvio Berlusconi. Prieten cu Vladimir Putin, Silvio Berrlusconi nu poate părăsi după ora 23.00 vila situată la periferia oraşului Milano, ca efect al condamnării sale pentru fraude fiscale.

În pregătirea discuţiilor cu Petro Poreşenko, care vor avea loc, potrivit AFP, la sediul Prefecturii din Milano, ministrul de externe Sergei Lavrov a anunţat că preşedintele rus va explica detaliat politica Moscovei cu privire la Ucraina, în speranţa că „oamenii sensibili din Europa vor da dovadă în sfârşit că au şi ei o viziune strategică”.

Şeful diplomaţiei ruse a discutat subiectul marţi cu omologul său american, John Kerry.

O ofertă în această chestiune a fost lansată joi de Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale ruse. Potrivit agenţiei TASS, Serghei Ivanov a spus că Rusia ar putea “să joace rolul de garant al armistiţiului dintre autorităţile de la Kiev şi separatişti”.

În completare, şeful administraţiei prezidenţiale ruse a lansat şi un avertisment: nu este exclusă posibilitatea ca ostilităţile să fie reluate în Ucraina.

Serghei Ivanov a adăugat că speră ca “leadershipul de la Kiev să dea dovadă de judecată” şi a anunţat că Rusia susţine, începând de miercuri, o soluţionare rapidă a conflictului pe baza planului de pace al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a “făcut posibilă oprirea unei confruntări directe”.

Istoria întâlnirilor Europa-Asia

Forumul de dialog şi cooperare Europa-Asia a fost constituit în anul 1996. La fiecare doi ani, şefii de state şi de guverne membre ale ASEM se întâlnesc pentru a stabili priorităţi comune. Reuniunile sunt găzduite alternativ, în Asia şi Europa.

Al 10-lea summit ASEM este prezidat de Preşedintele Consiliului European şi este găzdui de guvernul Italiei. Tema celei de-a 10 reuniuni ASEM- „Parteneriat Responsabil pentru Creştere şi Securitate”- reflectă intenţia de dezvoltare a relaţiilor dintre părţi.

Mesajele cheie pe care participanţii vor să le transmită la această reuniune sunt:

  • Responsabilitate. Europa şi Asia, împreună, trebuie să acţioneze responsabil, respectând angajamentele comune pentru protecţia mediului, dialog social, eradicarea sărăciei, promovarea şi protecţia drepturilor omului.
  • Parteneriat. ASEM doreşte extinderea parteneriatelor, ca mijloc de răspuns la provocările mondiale şi regionale.
  • Creştere sustenabilă. Suntem interesaţi de consolidarea economiilor şi urmărim implementarea reformelor structurale în interiorul economiilor europene şi asiatice. Există determinare pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi a investiţiilor.
  • Securitate. Nu poate exista creştere sau dezvoltare fără securitate în sens larg- securitate maritimă, socială, alimentară, nucleară etc.

Etichete: , , , , ,

+

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Top-ul discernământului: Creștere spectaculoasă în august a diferenței dintre costurile de împrumut ale României și cele ale altor state UE

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub zero în Zona Euro și a coborât la doar 0,28% ca medie la nivelul UE, valoare la […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Bruxelles / Fondul pentru ajustarea la globalizare, adaptat pentru un Brexit fără acord

Atribuțiile Fondului european de ajustare la globalizare (EFG) au fost extinse de UE pentru a cuprinde și ajutarea eventualilor șomeri ce vor rezulta dintr-o ieșire […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Competitivitatea în regiune: Indicatorii economici ai României față de celelalte state

România nu își fructifică potențialul de creștere al competitivității în raport cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, din cauza dezechilibrelor interne și […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Tehnocrații de la Bruxelles pregătesc debutul spectaculos al Comisiei von der Leyen: 100 miliarde euro pentru dezvoltarea de ”campioni europeni” în afaceri

Noul executiv al Uniunii Europene vrea să înființeze un fond de 100 miliarde euro cu ajutorul căruia să ”crească” noii ”campioni europeni” care să fie […] ... 
Citeste mai departe »

Razvan Diaconu

Cât şi cum este integrată România cu Zona Euro din punct de vedere al comerţului

România a ocupat în anul 2018 poziţia 13 ca partener comercial al Zonei Euro, atât pe fluxul de export cât şi pe cel de import, […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »