Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 8.10.2012 .
Noul fond european pentru salvarea țărilor cu probleme a fost lansat oficial, luni, la reuniunea miniștrilor de Finanțe de la Luxemburg, relatează BBC.
ESM, noua agenţie europeană, va fi condusă de Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez şi preşedintele Eurogrupului. “Lansarea ESM marchează un moment istoric în modelarea viitorului uniunii monetare”, a spus Juncker, după reuniunea de inaugurare a miniştrilor de Finanţe ai Eurogrupului, care reprezintă conducerea ESM.
Anterior, comisarul pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a spus: “Va oferi zonei euro un zid de apărare robust, permanent, şi ne va oferi nouă un set de instrumente eficiente şi flexibile”, a spus el.
“Dacă ne gândim unde eram în urmă cu doi ani şi jumătate, când nu aveam instrumente de management al crizei, şi am fost nevoiţi să creăm un instrument pentru împrumutul acordat Greciei şi apoi fondul temporar european, acum însă suplimentăm instituţiile europene monetare şi economice cu un bloc important”, a spus Rehn, când a sosit la întâlnire.
“Nimeni nu este extrem de vesel, dar pentru moment sunt mai puţin pesimist în ceea ce prveşte zona euro decât eram în primăvară”, a declarat oficialul de la Bruxelles.
ESM va înlocui Fondul European de Stabilitate
Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va avea o valoare de 500 de miliarde de euro până în 2014. Va funcționa în paralel cu Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF). Germania, cea mai importantă economiei a zonei euro, va avea cea mai mare contribuție, de 27% din total.
Țările membre ale zonei euro urmează să facă primele contribuții la acest fond săptămâna aceasta. Inaugurarea sa vine în contextul unor incertitudini legate de un nou împrumut acordat Greciei și anticiparea că Spania va căuta și ea să obțină un împrumut extern, deși Madridul neagă aceste informații, deocamdată.
Spania a primit deja acceptul pentru un împrumut de recapitalizare a băncilor, de până la 100 de miliarde de euro.
Fondul temporrar EFSF a împrumutat deja 190 de miliarde de euro Greciei, Irlandei și Portugaliei. Noul fond permanent este destinat întrajutorării țărilor și băncilor cu probleme financiare.
Unii critici spun că fondul nou creat tot nu nva fi suficient pentru a acoperi nevoile statelor cu probleme și pentru a salva zona euro. „Vestea bună este că, prin utlizarea în mod inteligent a fondurilor, pentru sprijinirea achiziționării de obligațiuni, banii ar putea să ajungă pe termen lung”, spune Sarah Hewin, șefa departamentului de cercetare globală al băncii Standard Chartered din Londra.
„Adevărata problemă este dacă Italia va fi implicată, dacă va un șoc adevărat pentru sistem și va fi nevoie de un împrumut total. Chiar și 500 de miliarde de euro nu vor fi de ajuns pentru a acoperi nevoile Spaniei și Italiei, pentru un program pe trei ani”, a spus expertul.