Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 24.9.2013 .
Ministrul italian al Economiei, Fabrizio Saccomanni, va demisiona din funcţie dacă fragila coaliţie de guvernământ depăşeşte limitele deficitului bugetar acceptat de UE, pentru a putea reduce taxele, scrie presa italiană, citată de Reuters.
Plecarea lui Fabrizio Saccomanni, un fost oficial de rang înalt al Băncii Italiei, care nu este afiliat niciunui partid politic, ar fi o lovitură pentru credibilitatea Italiei pe pieţele financiare, în timp ce ţara se zbate să iasă din cea mai lungă recesiune din ultimele şase decenii.
Italia se pare că va depăşi deficitul bugetar agreat de UE anul acesta, a spus Saccomanni, la doar câteva luni după ce Italia a fost eliminată de pe lista neagră a ţărilor care aveau depăşiri de buget în trecut.
În timp ce ministrul a spus că va face tot posibilul pentru a păstra deficitul sub 3%, nivelul cerut de UE, membri ai coaliţiei de guvernământ au susţinut că ar trebui pusă în practică propunerea de reducere a taxelor, în contextul temerilor că alegerile naţionale s-ar afla la doar câteva luni distanţă.
“Promisiunile trebuie respectate, altfel eu nu mai rămân în funcţie”, a spus Saccomanni, într-un interviu pentru Corriere dela Serra. “Trebuie să-mi apăr credibilitatea şi nu am ambiţii politice”, a subliniat el.
Premierul Enrico Letta şi guvernul său au avut în mod constant probleme, de când s-a format executivul, acum cinci luni, cu cele mai mari două partide din ţară, care erau, în mod tradiţional rivale.
Partidul Democrat (PD) al lui Letta şi Fortza Italia al lui Silvio Berlusconu (FI) au căzut de acord să guverneze împreună, după rezultatele neclare ale alegerilor legislative din februarie, dar ambele părţi par să fie preocupate de organizarea unor alegeri anticipate, ca un mod de a ieşi dintr-o alianţă ciudată.
“Nu voi căuta cu disperare un miliard de euro, dacă în luna februarie va fi organizat un vot”, a spus Saccomanni, explicând că reforma şi managementul finanţelor publice au nevoie de stabilitate politică.
Pentru a atinge deficitul ţintă al UE, Sacommani are nevoie de 1,4 miliarde de euro, şi a indicat că o creştere de un punct procentual a impozitului pe vânzare, de 21%, de la 1 octombrie, nu poate fi anulată fără a se înrăutăţi starea conturilor publice.
Impasul în politica economică intervine într-un moment dificil pentru coaliţie. Berlusconi a primit o condamnarea definitivă pentru fraudă fiscală luna trecută şi interzicerea dreptului de a fi senator, iar PD este afectat de lupta internă între Letta şi primarul de Florenţa, Matteo Renzi, urmând să fie ales un nou lider în 8 decembrie.
Letta va face o vizită în SUA şi Canada, săptămâna aceasta, dar se va întoarce vineri pentru a conduce şedinţa de guvern, unde se va lua o decizie privind creşterea impozitului.