Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 6.1.2012 .
Guvernul francez încearcă să obţină aplicarea înainte de alegerile prezidenţiale a unei ample reforme a sistemului de finanţare a programelor sociale, care să mute accentul de pe taxele pentru angajatori către taxele pe vânzări.
Prim-ministrul Francois Fillon a declarat joi că propunerea va fi finalizată înainte de sfârşitul lunii ianuarie, după un summit privind piaţa muncii şi dezvoltarea, convocat de preşedintele Nicolas Sarkozy şi la care vor participa reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor.
Graba de a adopta o astfel de reformă – criticată de stânga şi privită cu îngrijorare chiar şi de unii dintre politicienii de drapta – este considerată drept un pariu riscant pentru Sarkozy, comentează Financial Times. Confruntat însă cu creşterea şomajului, stoparea creşterii şi o poziţie slabă în sondaje, preşedintele francez vrea să demonstreze că poate lua măsuri decisive pentru a face faţă crizei economice.
Sarkozy susţine că reducerea costurilor pentru forţa de muncă este esenţială pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, creşterea competitivităţii şi protejarea industriei în faţa importurilor ieftine, care vor fi vizate de taxe mai mari.
Măsura propune reducerea impozitelor plătite de angajatori şi angajaţi pentru fondurile de securitate socială, sănătate şi pensii, care ar urma să fie finanţate în principal dintr-o creştere a TVA. Din acest motiv, în Franţa planul este cunoscut drept „TVA-ul social”.
Iar exemplele citate cel mai des de guvernul francez sunt cele ale Danemarcei şi Germaniei. Potrivit Eurostat, costul orei de muncă în Franţa, care era în 2000 cu 8 la sută mai mic decât în Germania, a ajuns să fie acum cu 10 la sută mai mare.
Socialiştii conduşi de Francois Hollande, contracandidat al lui Sarkozy pentru alegerile prezidenţiale, se opun însă acestei măsuri, afirmând că o creştere a TVA îi va afecta cel mai grav pe cei mai săraci şi va avea „consecinţe extrem de serioase pentru creşterea economică”.