Adrian N Ionescu
Proiectul chinez al ”ratingului persoanei”: 6,15 milioane de oameni nu au putut să-și cumpere bilete de avion, în 2017, din cauza ”creditului social

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 9.12.2011 .
Oficiali americani, mediatori discreţi între liderii europeni şi BCE Oficiali cu rang înalt americani joacă un rol de culise în eforturile de combatere a crizei europene a datoriilor, încercând să-i convingă pe liderii din zonă să ia măsuri pentru a calma pieţele şi încercând să medieze între guverne europene cu interese divergente. Reprezentanţi ai SUA au fost şi intermediari discreţi între liderii politici europeni şi influenta Bancă Centrală Europeană, care încearcă să rămână în afara negocierilor politice. Surse americane au afirmat că aceştia au transmis informaţii despre sumele cu care ar vrea să contribuie guvernele europene la fondul de salvare, informaţii esenţiale în condiţiile în care Banca îşi planifică acţiunile. (Washington Post)
Investitorii, nemulţumiţi de deciziile BCE Banca Centrală Europeană a dat o lovitură speranţelor investitorilor, care aşteptau un semnal privind o intervenţie fermă în favoarea monedei euro. BCE a redus joi rata dobânzii, pentru a preveni o recesiune şi a luat măsuri ferme pentru a susţine băncile. Dar investitorii au reacţionat mai degrabă la lipsa oricărei indicaţii că BCE va acţiona decisiv pe piaţa obligaţiunilor, a cărei prăbuşire este considerată drept o ameninţare reală pentru supravieţuirea euro (Wall Street Journal).
Guvernul de la Londra, în pericol din cauza crizei din zona euro Coaliţia de guvernare de la Londra riscă să fie destabilizată de criza din zona euro, premierul David Cameron fiind pus în situaţia de a face faţă atât conservatorilor eurosceptici care vor o relaţie mai flexibilă cu UE, cât şi cererilor liberal-democraţilor, care se opun poziţiei ferme a prim-ministrului în favoarea sectorului financiar britanic. Conservatorii din guvern – cel puţin cinci miniştri – vor ca David Cameron să negocieze o relaţie pe termen mediu cu Bruxelles-ului mai puţin strictă, eventual înscrisă într-o „carte albă”, dar par să fi acceptat că supravieţuirea euro este prea importantă pentru a cere o renegociere masivă a relaţiilor la summitul de vineri. (The Guardian)
Liderii PPE, departe de un acord privind salvarea zonei euro Congresul PPE de joi, la care au participat liderii europeni conservatori, arată că aceştia sunt departe de a fi ajuns la un acord privind salvarea zonei euro. Ei s-au întrebat dacă reformele propuse de Franţa şi Germania mai pot fi aplicate dacă Marea Britanie, printre alţi membri, blochează de facto reforma tratatelor, dar şi dacă tandemul franco-german îşi poate asuma rolul principal în rezolvarea crizei, în detrimentul altor state şi instituţii comunitare. Iar Traian Băsescu a atras atenţia că „România nu poate accepta o Uniune Europeană care este formată din două categorii de state. România vrea să participe la deciziile din zona euro, deoarece acestea îi afectează direct pe cei din afara zonei euro”. (Le Monde)
Economia britanică riscă daune masive în cazul prăbuşirii euro Ministrul britanic de Finanţe a avertizat că economia britanică va suferi daune enorme în cazul în care liderii europeni nu reuşesc să ajungă la un acord care să împiedice prăbuşirea monedei euro. George Osborne a spus că autorităţile britanice fac eforturi fără precedent pentru a elabora planuri pentru toate posibilele situaţii. Estimări independente „semioficiale”, discutate de Trezoreria britanică, sugerează că o prăbuşire a zonei euro ar putea duce la o contracţie de 7 la sută a Produsului Intern Brut, echivalentă cu o pierdere economică de 100 de miliarde de lire. (The Times)