Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 30.4.2013 .
Regina Beatrix a Olandei a ţinut un discurs de rămas-bun, adresat naţiunii, în ajunul abdicării sale şi a urcării pe tron a fiului ei, Prinţul Willem-Alexander (foto), relatează BBC.
Regina a mulţumit poporului olandez, pentru gesturile “de afecţiune şi căldură sufletească” pe care le-a primit şi i-a adus un omagiu soţului său decedat, Prinţul Claus, care a murit în 2002.
Regina a participat apoi la un dineu somptuos de gală, organizat în onoarea sa la Muzeul de Istorie şi Artă din Amsterdam.
Regina Beatrix a condus ţara din 1980, când a abdicat mama sa.
În discursul televizat, Regina Beatrix a spus că devotamentul poporului i-a dat puterea de a merge mai departe. “Fără căldură voastră sufletească şi semnele încurajatoare de afecţiune, poverile, care cu siguranţă au existat, ar fi fost mult mai greu de dus”, a spus ea.
La recepţia de luni seara a participat familia sa şi alţi invitaţi regali, precum şi demnitari de prim rang. Tot luni, Wiilem-Alexander, soţia sa, Maxima şi cei trei copii ai lor au luat parte la o repetiţie finală pentru ceremonia de urcare pe tron, ce va avea loc mâine la Biserica Nieuwe Kerk din Amsterdam. Willem-Alexander devine primul rege olandez după Willem al III-lea, care a murit în 1890.
Regina Beatrix este al şaselea monarh al Casei de Orania-Nassau, care a condus Regatul Ţărilor de Jos de la începutul secolului al 19-lea. Este extrem de populară în rândul majorităţii olandezilor, dar abdicarea sa era aşteptată şi nu va provoca o criză constituţională.
Potrivit legii, monarhul are puţine puteri şi rolul său este considerat a fi mai mult unul ceremonial. În ultimele decenii, a devenit o tradiţie ca monarhul să abdice. Mama Reginei Beatrix, Juliana, a renunţat la tron în 1980, când a împlinit 71 de ani, iar bunica ei, Wilhelmina, a abdicat în 1948, la vârsta de 68 de ani.
Beatrix a rămas activă în ultimii ani, dar perioada sa de domnie a cunoscut şi momente dramatice. În 2009, un atacator a omorât opt persoane când a intrat cu maşina în mulţimea care urmărea familia regală, la o paradă de ziua naţională. Iar în februarie 2012, cel de-al doilea fiu al său, Prinţul Friso, a fost surprins de o avalanşă în Austria şi se află de atunci în comă, la spital.