Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Paula Safta | 7.2.2012 .
O asociaţie din domeniu din Olanda speră să aibă anual o mie de cereri de sinucideri asistate, iar bolnavii fără speranţă sau care suferă de demenţă pot să le solicite gratuit, dacă medicul lor nu le acordă ajutorul, scrie El Pais.
Olanda va deschide pe 1 martie anul acesta prima sa clinică privată pentru a practica eutanasierea bolnavilor la domiciliu. Asociaţia pentru o Moarte Voluntară, organizaţia sub egida căreia se află viitoarea clinică, crede că va avea o mie de cereri de sinucidere asistată pe an, deşi este conştientă că nu toată lumea care se află în suferinţă va dori să practice eutanasierea, din motive etice sau religioase.
Noul centru, care deţine echipe mobile de specialişti care se vor deplasa la domiciliul pacienţilor, va analiza bine cazurile de cancer în ultimă fază sau persoanele care suferă de demenţă sau alte boli psihice. Serviciul este gratuit pentru cetăţenii olandezi şi este rezervat doar pentru aceştia.
Legea olandeză a eutanasierii oamenilor stipulează ca pacientul să fie lucid şi sigur pe el în momentul în care cere o sinucidere asistată, iar boala acestuia trebuie să fie una mortală şi simptomele insuportabile. Medicul trebuie de asemenea să se consulte cu un coleg înainte de a începe procedura, iar dacă toate aceste condiţii nu sunt îndeplinite, judecătorii pot impune o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.
În 2011, sinuciderea asistată s-a aplicat unei paciente cu demenţă severă, iar în 2010, s-au efectuat 25 de eutanasieri pe pacienţi cu demenţă moderată, toate considerate legale.