Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 22.11.2013 .
Parlamentul European vrea să poată decide pe cont propriu unde și când se reunește, dorind să renunţe la sediul secundar de la Strasbourg, din cauza cheltuielilor prea mari.
Parlamentarii au anunţat, miercuri, că au în vedere inițierea unei revizuiri a tratatelor pentru a propune modificările necesare, astfel încât Parlamentu şi nu statele membre în unanimitate, să poată decide locația sediului său și organizarea sa internă.
Ar fi “mai eficient, mai ieftin și mai protector față de mediu dacă ne-am afla într-un singur loc”, precizează textul rezoluţiei, citată de un comunicat al PE.
“Continuarea migrației lunare între Bruxelles și Strasbourg a devenit pentru majoritatea cetățenilor UE o chestiune simbolică negativă, mai ales într-un moment în care criza financiară a determinat tăieri serioase și dureroase a cheltuielilor în statele membre”, se arată în textul aprobat cu 483 de voturi pentru, 141 împotrivă și 34 de abțineri.
Articolul 341 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene spună că sediile instituțiilor UE trebuie să fie stabilite prin “acordul comun al guvernelor statelor membre”. Protocolul 6 la tratatele UE stabilește că “Parlamentul trebuie să aibă sediul în Strasbourg” unde trebuie organizate cele 12 sesiuni plenare lunare.
Rezoluția indică costuri suplimentare anuale rezultate din dispersia geografică a Parlamentului (între Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg) estimate între 156 și 204 milioane de euro – inclusiv costurile suplimentare ale sediului din Strasbourg, estimate la 103 milioane.
Costul total al acestor trei locuri reprezintă aproximativ 10% din bugetul anual, se arată în text. Emisiile de CO2 cauzate de transferul la și de la cele trei locații au fost estimate între 11 000 și 19 000 tone.
Deputații subliniază și necesitatea unui acord privind un compromis adecvat prin care clădirile existente ale PE să continue să fie utilizate.
Deputații doresc realizarea unui Eurobarometru, până la 1 ianuarie 2014, în rândul cetățenilor UE, cu privire la perspectiva menținerii celor trei locuri de desfășurare a activității Parlamentului, făcând referire în mod special la costurile financiare, ecologice și de eficiență ale acestui sistem