Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Paula Safta | 28.4.2012 .
Parlamentul European ar trebui să nu aprobe Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA), pentru că acesta nu este destul de clar astfel încât să protejeze drepturile cetăţenilor, a declarat raportorul european David Martin în cadrul recomandărilor pe care le-a făcut la Comisia pentru Comerţ Internaţional de miercuri, indică un comunicat al PE. El a adăugat că se impune o cale alternativă de protejare a proprietăţii intelectuale a Europei şi care poate fi găsită prin renegocierea ACTA.
Acordul, din punctul de vedere al lui Martin, presupune a avea consecinţe asupra subminării libertăţilor civile, prin implicarea furnizorilor de servicii de internet care să acţioneze pe post de “poliţie a internetului”. El a spus însă că Europa poate concura în ceea ce priveşte inovarea şi creativitatea, dar pentru a le realiza, ea trebuie să-şi protejeze proprietatea intelectuală.
Christofer Fjellner, europarlamentar, a accentuat ideea cum că dezbaterea despre ACTA a lăsat impresia cum că de fapt Acordul este problema principală, chiar dacă inamicul real este pirateria. “Omorârea ACTA nu va ajuta lupta noastră împotriva pirateriei, aşa că grupul politic trebuie să se axeze pe cum poate fi reparată ACTA şi nu să o elimine”, a explicat el, sugerând ca Parlamentul “să trimită Acordul înapoi la oamenii care l-au negociat”.
Preşedintele Comisiei pentru Comerţ, Vital Moreira, le-a reamintit parlamentarilor europeni că ACTA a fost trimisă de către Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie, care va decidă dacă Acordul este compatibil cu drepturile fundamentale ale cetăţenilor.