Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 3.7.2013 .
Deputaţii europeni au cerut, miercuri, într-o rezoluție adoptată la Strasbourg, înființarea unui “mecanism Copenhaga” care să asigure respectarea valorilor comune UE şi continuitatea criteriilor de preaderare, informează un comunicat dat publicității de legislativul european.
Acest mecanism, care ar putea avea forma unei “Comisii Copenhaga” sau a unui grup la nivel înalt, ar trebui să fie independent de influenţă politică şi ar trebui să evite riscurile unor standarde duble, se arată în textul rezoluţiei.
De asemenea, parlamentarii europeni au îndemnat autoritățile ungare să corecteze urgent orice încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, avertizând că, în caz contrar, liderii Parlamentului European vor lua în considerare opţiunea de a cere Consiliului UE să verifice dacă există un risc clar de încălcare gravă.
Într-o rezoluţie adoptată cu 370 de voturi pentru, 249 voturi împotrivă şi 82 de abţineri, europarlamentarii au subliniat că UE se bazează pe valori fundamentale, cum ar fi respectul pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate şi statul de drept, incluse în articolul 2 din Tratatul UE.
Parlamentul European şi-a exprimat regretul că procesul de redactare şi adoptare a Constituţiei Ungariei “a fost lipsit de transparenţă, deschidere, incluziune şi, în cele din urmă, de baza de consens care ar putea fi aşteptată din partea unui proces constituţional modern, democratic” şi a deplâns faptul că modificările instituţionale “au dus la o slăbire clară a sistemului de echilibru şi verificare”.
Legislativul european a cerut autorităţilor de la Budapesta să înlăture din Constituţie acele prevederi care au fost deja declarate ca neconstituţionale de către Curtea Constituţională, să aplice recomandările Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, să asigure cea mai largă participare posibilă a tuturor părţilor la procesul constituţional şi să garanteze deplin independenţa sistemului juridic.
Referitor la legile presei, Parlamentul European a cerut Ungariei să stabilească proceduri obiective şi obligatorii pentru numirea şefilor canalelor media publice şi ai organelor regulatorii. Eurodeputaţii au mai cerut autorităţilor ungare “să-şi asume în cele din urmă responsabilitatea faţă de cei fără adăpost”, să adopte o mai largă definiţie a “familiei” şi să facă mai mult pentru integrarea comunităţii rome.
În rezoluţie, s-a cerut Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (preşedintele şi liderii grupurilor politice) să evalueze dacă este oportun să se recurgă la mecanismele prevăzute de Tratat, inclusiv articolul 7.1, dacă răspunsul autorităţilor ungare “pare să nu respecte” valorile UE. Articolul 7.1 din Tratat ar da posibilitatea Consiliului de Miniştri să stabilească dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE.