Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 19.10.2017 .
Parlamentul European a adoptat joi o propunere de reformare a regulilor de primire a solicitanților de azil.
Propunerea vizează instituirea unui mecanism permanent de repartizare în cadrul UE a migranților, pentru a ușura povara ce apasă pe umerii țărilor din prima linie, cum sunt Italia și Grecia, informează AFP.
Parlamentarii europeni au adoptat la nivel de comisie, cu o largă majoritate de voturi (43 pentru, 16 împotrivă), acest text ce va deveni, după ce va fi confirmat oficial în ședință plenară, poziția de negociere a Parlamentului European cu statele membre ale UE.
Pentru a ușura pe viitor povara țărilor ”din prima linie”, Parlamentul European propune ca un mecanism de repartizare ”permanent și automat” să înlocuiască actualul ”regulament Dublin”, care desemnează prima țară de intrare în UE drept principal responsabil în cazul unei cereri de azil.
Spre deosebire de cotele controversate care au fost în vigoare în UE în ultimii doi ani până la sfârșitul lui septembrie a.c., acest nou sistem nu va mai fi o derogare excepțională de la ”regulamentul Dublin”, ci va deveni o regulă pentru fiecare solicitant de azil ce sosește în orice țară din UE.
În baza acestuia, solicitanții de azil vor putea fi transferați în orice moment din țările de sosire spre alte țări care nu au ajuns încă la numărul ”corect” de solicitanți pe care ar trebui să-i primească, calculat în funcție de PIB-ul și populația lor.
Statele membre care refuză partea ce le revine, după cum au făcut unele țări cu planul de ”relocare” temporară din 2015 până în 2017, ar putea fi sancționate, fiind private de unele fonduri europene, cer europarlamentarii.
Aceste propuneri merg mult mai departe decât cele ale Comisiei Europene, care nu prevăd cote de repartizare decât în cazul unui aflux excepțional.