Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 10.10.2013 .
Europarlamentarii au votat pentru reguli mai stricte în domeniul industriei tutunului, pentru a determina oamenii să se lase de fumat, dar unele dintre măsurile adoptate nu merg atât de departe cum se anticipa, relatează BBC News,
Oficialii europeni au respins propunerea Comisiei Europene de a trata ţigările electronice ca pe produse medicinale, un gest care ar fi restricţionat vânzările în acest domeniu.
Au susţinut, însă, interzicerea ţigărilor cu arome, cu o amânare de cinci ani în cazul ţigărilor mentolate.
Ţigările slim nu vor fi interzise. Miniştrii europeni trebuie acum să-şi reconsidere planul.
Între alte măsuri, europarlamentarii au votat, marţi, să pună avertismentele de sănătate pe 65% din mărimea unui pachet de ţigări, spre deosebire de propunerea de 75%. Actualele reglementări presupun 30% minimum acoperire a pachetelor de ţigări pe o parte şi 40% pe cealaltă.
Pachetele de 10 ţigări, considerate populare în rândul tinerilor, vor fi, de asemenea, interzise. Paisprezece state membre UE au deja introdusă obligativitatea de a avea pachete cu minimum 20 de ţigări, patru dintre ţări au o prevedere cu minimum 19 ţigări, dar în Marea Britanie şi Italia, numărul minim al ţigărilor din pachete era 10, precizează sursa citată.
Mai mici decât pachetele normale, cele cu ţigări de foi rulate, pe care consumatorull le face singur, vor fi în continuare permise, potrivit noilor reglementări.
Aceasta a fost prima lectură din Parlamentul European a directivei privind ţigările, care ar putea deveni lege în 2014. Va mai dura doi ani până când prevederile vor deveni legislaţie în fiecare dintre cele 28 de ţări membre.
Europarlamentarii au fost asaltaţi, în ultima vreme, de firmele de lobby care susţineau industria tutunului, ca şi de activiştii pentru sănătate.
Comisia spune că aproape 700.000 de europeni mor din cauza unor boli legate de fumat, în fiecare an, cam cât populaţia oraşului Frankfurt sau Palermo. Costurile sistemului de sănătate din UE pentru bolnavii din această cauză sunt estimate la cel puţin 25.3 miliarde de euro anual.