Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 13.11.2013 .
Conservatorii Angelei Merkel şi social-democraţii (SPD) au ajuns la un acord privind reglementarea uniunii bancare europene, prin care o instituţie de pe lângă miniştrii de Finanţe europeni, nu pe lângă Comisia Europeană, va decide când se vor închide băncile falimentare, relatează Reuters.
Surse citate de agenţia de presă, implicate în negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare din Germania, au declarat că cele două tabere au căzut de acord şi asupra Mecanismului European de Stabilitate, care nu ar trebui să fie direct pus la dispoziţia instituţiilor financiare cu probleme.
Sursele au precizat că mai multe chestiuni judiciare trebuie rezolvate pentru ca semnarea unui acord să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, astfel încât ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, să poată participa la întâlnirea cu colegii săi, joi, având o poziţie fermă a Germaniei pe această problemă.
UE încearcă să ajungă la un consens asupra unei rezoluţii bancare, până la finalul acestui an, dar incertitudinea asupra poziţiei Berlinului, după alegerile din septembrie care au condus la discuţii complexe asupra formării unui guvern, au pus sub semnul întrebării respectarea termenului limită. “Discuţiile pe această problemă continuă, ambele părţi sunt încă departe de a ajunge la un acord pe tema procedurilor şi a conţinutului”, a spus, însă, purtătorul de cuvânt al SPD, Benjamin Seifert.
Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru reforma bancară Michel Barnier a declarat că acesta este deschis ideii ca agenţia ce va răspunde de închiderea băncilor cu probleme să nu aibă legătură cu Comisia Europeană.
După ce BCE a cerut, vineri, ca un singur fond să plătească cheltuielile pentru falimentul băncilor, ea a spus că este important acest lucru pentru “credibilitatea întregului sistem”.
Mecanismul pentru o Rezoluţie Unică este un pilon al unei uniuni bancare mai largi care vizează să rupă legătura între băncile cu probleme şi guvernele suverane, o problemă majoră pentru zona euro, în timpul crizei economice.
Compromisul a fost agreat la o întâlnire între Schaeuble, colegul său de partid Herbert Reul şi politicienii SPD Peer Steinbrueck, Martin Schulz şi Olaf Scholz.
Sursele au mai precizat că până când fondul comun, ce va fi finanţat de bănci, va avea suficiente lichidităţi, statele naţionale va trebui să suporte povara susţinerii propriilor bănci. Dacă statele au probleme financiare, atunci pot cere sprijin ESM, aşa cum a făcut Spania de pildă.