Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 18.6.2013 .
Folosirea banilor în locul cardurilor de debit sau de credit îi costă pe germani în jur de 150 de euro de persoană, în fiecare an, potrivit unui studiu academic realizat de Universitatea din Berlin, citat de EurActiv.
Cercetarea, coordonată de profesorul Jens Kleine de la Centrul de Cercetare pentru Servicii Financiare din Steinbeis, este prima în care sunt studiate costurile legate de bani lichizi în Germania, ţară în care se consideră că există o cultură puternică a banilor în faţa cardurilor.
Rezultatele cercetării vin chiar înaintea unor schimbări propuse la Directiva Serviciilor de Plăţi, de către Comisia Europeană, luna viitoare, şi care va lansa o dezbatere despre costurile medii din Europa în privinţa cardurilor şi a plăţilor în numerar.
Profesorul Kleine şi echipa sa, care au fost sponsorizaţi de MasterCard, au descoperit că, în total, costurile private ale folosirii banilor lichizi în Germania ajung la peste 12,5 miliarde de euro pe an, şi aceste costuri sunt preluate de sectorul bancar şi cel de vânzare cu amănuntul, care le transferă apoi, parţial, consumatorilor individuali.
Costurile banilor lichizi cuprind cheltuielile de producţie, transport, asigurare, manevrare a banilor, securitate şi pierderi de dobândă. Cea mai mare povară este cea asupra comercianţilor, de 6,7 miliarde de euro, urmată de bănci, de 4,5 miliarde de euro şi consumatori cu 1,3 miliarde de euro.
Studiul relevă faptul că plata cu cardul ar reduce costurile de tranzacţionare pentru toate părţile implicate, pentru că multe dintre costuri asociate cu banii nu se aplică.
Raportul explorează o serie de modalităţi prin care ţările pot reduce plata cu numerar, inclusiv prin implementarea unei limite pentru sumele ce sunt tranzacţionate în numerar, care depăşesc un anumit nivel, şi interzicerea plăţii cu bani pentru ţigări sau alte produse vândute la automate.
“Pentru a reduce costurile sistemului de plată, oamenii trebuie să înţeleagă costurile reale ale diferitelor metode de plată”, spune profesorul Kleine.