Poliția și Procuratura, șir de greșeli fatale care au favorizat producerea tragediei de la Caracal

De Adrian N Ionescu | 26.7.2019 .

Intrarea polițiștilor pe proprietatea unde se bănuiește că a fost ucisă Alexandra Mâceșanu a avut loc la 19 ore după ce tânăra a sunat de trei ori la numărul de urgență 112 pentru a cere ajutorul polițiștilor.

“Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei citate de Mediafax.

Acesta a fost primul apel, dat joi, la ora 11:05:07, din casa suspectului.

Polițiștii au intrat pe proprietatea presupusului criminal în serie abia după 19 ore și au mai găsit doar fragmente de oase umane în butoaie metalice, precum și bijuterii ale unei alte tinere, dispărute pe 14 aprilie.

Lungul șir de greșeli care nu au permis salvarea adolescentei

Nu s-a reușit localizarea adresei pe baza apelurilor

Inspectoratul General de Poliție (IGPR) acuză că STS a transmis trei adrese eronate.

STS susține că nu este vinovată, întrucât operatorul de telefonie este cel care oferă informațiile privind localizarea pe baza triangulației, în funcție de releu.

Releele din mediul rural (Caracal este oraș, dar se află în această situație) sunt mai slabe, astfel încât poliția a primit perimetrul de trei kilometri din interiorul căruia s-a sunat.

Având aceste date și descrierea adolescentei, polițiștii au identificat casa după ce au vizionat imaginile de pe camerele video și au descoperit un autoturism care a trecut de mai multe ori prin locul unde a fost văzută ultima dată victima.

Niciuna dintre localizările furnizate în urma celor trei apeluri nu a nimerit exact locul unde era sechestrată adolescenta, dar două dintre au fost destul de aproape, casa se află în apropierea uneia dintre granițele perimetrului identificat de operator:

Polițiștii și procurorii au așteptat mandatele pentru percheziții

Polițiștii susțin că au primit trei adrese greșite. Pentru fiecare au cerut mandat de percheziție, iar mai apoi au solicitat și mandatul pentru casa suspectului, în condițiile în care pentru un astfel de caz nu era nevoie de niciun mandat, așa cum a explicat și procurorul general interimar al României, Bogdan Licu.

Primul mandat a fost obţinut la ora 18.00, pe baza locaţiilor STS, iar percheziţia a avut loc la ora 20.00. Nu s-a găsit nimic.

Al doilea mandat a fost obținut de la instanță la ora 02.00.

Mandatul pentru casa lui Gheorghe Dincă a fost primit în jurul orei 02.00 – 03.030, conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Din acel moment s-a produs o nouă întârziere gravă:

Surse din interiorul anchetatorilor spun că polițiștii au sosit în fața casei la ora 04.00, dar au așteptat două ore, întrucât mandatul de percheziție domiciliară nu se poate executa în inetrvalul orar 20.00 – 06.00.

Legea permite însă și mandat special, atunci când este în pericol viața unei persoane.

Acuzații: Poliția nu a acționat decât după ce a primit telefoane de la București

Adolescenta este nepoata lui Alexandru Cumpănașu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care a derulat în trecut mai multe proiecte de prevenire și combatere a corupției în interiorul Poliției Române.

El a declarat că numai după ce a intervenit la persoane din conducerea Poliției au fost activați cu adevărat polițiștii de la Inspectoratul Județean Olt:

Oamenii ăştia au stat de la 3 la 6 pentru că nu e caz de flagrant? Indivizii ăştia îşi bat joc de un copil, stau la poartă când se aud ţipete din interior? Eu nu mă las până când fiecare dintre ei nu va intra în puşcărie sau vor plăti cu ceva ca să simtă nemernicii (…)

Avem timp de probe de voce când este un copil răpit? Nu.

Ce au făcut până au intervenit şefii de la Bucureşti? Nimic. Au stat lângă poartă şi fata era masacrată în casă. Săteau poliţiştii cu procurorii şi nepoata mea era masacrată.

Alexandru Cumpănașu susține că polițiștii ar fi intenționat la un moment dat să intervină, dar au fost opriți de procurorul de caz. Niciunul nu a avut curajul să treacă peste ordine și să pătrundă în casa unde se bănuiește că a fost ucisă Alexandra Mâceșanu.

Atât Ministerul de Interne, cât și Parchetul General, anchetează acum disfuncționalitățile grave petrecute la Caracal în cele 19 ore și în absența cărora adolescenta ar fi putut fi probabil salvată.

Șeful Inspectoratul Județean de Poliție Olt – numit anul trecut în funcție, deși a picat concursul 

Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, l-a destituit din funcţie, vineri, pe inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Nicolae Eugen Alexe, care era împuternicit pe această poziţie.

A rămas în funcție însă inspectorul șef, Cristian Voiculescu, și el împuternicit în funcție.

Acesta îl înlocuiește, de la 1 aprilie 2019, pe comisarul șef Ionuț Sârbu, care se afla la conducerea IPJ Olt din 2 aprilie 2018, când Voiculescu a trecut pe postul de adjunct.

El a mai ocupat funcţia de şef al Poliției Olt în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018.

Din 2 aprilie 2018, Voiculescu a preluat funcția de inspector șef adjunct al instituției, el susținând atunci și concursul pentru ocuparea funcției, dar nu l-a promovat, deși a fost singurul candidat, conform publicației olt-alert.ro.

Majoritatea șefilor inspectoratelor de poliție sunt împuterniciți pe funcție.

Poliția se teme că suspectul ar putea fi un criminal în serie

Suspectat de uciderea Alexandrei Mâceșanu este Gheorghe Dincă. El are 57 de ani și este tată a trei copii. Fiica sa trăiește în Timișoara, iar băieții sunt plecați la muncă în străinătate, potrivit Mediafax.

Cele două fete ale căror obiecte ar fi fost descoperite în casa din Caracal:

  • Mihaela Luiza Melencu, de 19 ani, a dispărut pe 14 aprilie, după ce a plecat să scoată bani de la bancomat. La întoarcere, fata a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.
  • Fata de 15 ani care a sunat la 112, Alexandra Măceşanu, a fost văzută ultima dată miercuri dimineață. Era din comuna Dobrosloveni și voia să ajungă la Caracal pentru a se întâlni cu prietenul ei. Ar fi luat o mașină de ocazie în drum spre casă. Seara, familia a semnalat dispariția fetei pe Facebook. Însă abia joi dimineață au apelat poliția.

Ministrul Justiției cere modificarea de urgență a legislației

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut vineri Direcției de Elaborare Acte Normative din minister să evalueze legislația în domeniu (privind percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant), și să propună urgent modificarea legislației, ”astfel încât asemenea situații să fie evitate pe viitor”.

Ministrul Birchall arată, într-un comunicat, că ”au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii” în cazul fetei ucise din Caracal și spune că i-a cerut procurorului general verificări ”cu fermitate și cu celeritate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul decesului din județul Olt”.

Președintele Klaus Iohannis, ”revoltat” că autoritățile nu au reușit să o salveze pe adolescentă

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat vineri ”revoltat de faptul că, din cauza unor disfuncționalități, autoritățile responsabile nu au reușit să salveze o adolescentă care și a pierdut viața în condiții dramatice. Circumstanțele în care a acționat criminalul trebuie clarificate de urgență”.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

Președintele României va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă.

În situația în care se va dovedi că s-au luat măsuri greșite sau cu întârziere, vinovații vor trebui aspru sancționați.

De asemenea, toate problemele care vor fi identificate este obligatoriu să fie rapid rezolvate pentru că siguranța cetățeanului trebuie să fie garantată de instituțiile statului.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Alexandra Pele

Partea statului din profitul brut al exploatării gazelor din Marea Neagră s-ar reduce la 60%, după modificarea Legii offshore – studiu Biriș – Goran

Cota totală a statului din profiturile generate într-un proiect standard de exploatare a gazelor offshore s-ar reduce de la 90% la 60%, dacă ar fi […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Digitalizarea României are tot ce-i trebuie: lipsesc doar viziunea, voința politică și procedura de implementare

Acum stăm așa: România e cu un lat de deget sub nivelul basic de digitalizare. Cuantificat și evaluat, statele dezvoltate au un grad de digitalizare […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Poziția CE referitoare la Secția specială pentru magistrați, trimisă Curții de Justiție a UE: Contravine legislaţiei europene

Comisia Europeană consideră, într-un punct de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Klaus Iohannis respinge integral propunerile de remanire și cere guvernului să obțină vot de încredere în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că respinge în bloc propunerile de remaniere trimise la Cotroceni de către premierul Dăncilă și a solicitat acesteia să […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Guvernul care ”se împușcă în picior”: Iulian Iancu – propus vicepremier pe probleme economice, Dana Gârbovan la Justiție, Șerban Valeca la Educație

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, ca propuneri de noi miniştri pe Dana Gârbovan la Justiţie, Șerban Valeca la Educaţie, Mihai Fifor la Afaceri […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »