Alexandra Pele
Partea statului din profitul brut al exploatării gazelor din Marea Neagră s-ar reduce la 60%, după modificarea Legii offshore – studiu Biriș – Goran

Citeste mai departe »
De Victor Bratu | 14.9.2019 .
Comisia Europeană consideră, într-un punct de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană. Concret, este vorba despre articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor.
Practic, CE spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă, scrie G4Media, care a consultat un document referitor la argumentarea Comisiei.
Efectele nocive ale înfiinţării SIIJ, în opinia CE: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.
Argumentele Comisiei:
Forumul Judecătorilor şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor au cerut, în cadrul unor procese deschise în țară, sesizarea CJUE pentru a lămuri dacă existența SIIJ este compatibilă cu legislația UE sau afectează independența magistraților.
Dacă instanţa europeană de la Luxembourg declară faptul că Secţia specială încalcă legislaţia europeană, ea va trebui desființată, altfel va fi activat articolul 7 din Tratatul UE, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European.