Premierul Cameron caută, la București, susținători pentru reformarea UE. Klaus Iohannis: Marea Britanie trebuie să rămână în UE

De Alexandra Pele | 14.12.2015 .

Premierul britanic David Cameron s-a aflat miercuri în prima sa vizită oficială în România, în cadrul unui turneu iniţiat în contextul negocierilor pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, dar şi pe fondul crizei imigranţilor şi al riscurilor teroriste.

Săptămâna trecută, David Camereon a mers în Bulgaria, în România sosind după vizita din Polonia.

Programul oficial a conținut o întrevedere ce a durat aproximativ o oră cu premierul Dacian Cioloş, după care a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

Din declarațiile comune făcute la Cotroceni reiese că premierul britanic a găsit la București un susținător al principiului că Marea Britanie trebuie să rămână în UE.

David Cameron s-a declarat bucuros că este primul premier britanic care efectuează o vizită bilaterală în România în acest secol. “Sper să nu mai dureze încă 16 ani până când vom veni din nou”, a spus Cameron.

Apărare, reforma UE, migrație – domenii prioritare de cooperare cu România pentru Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre cum Marea Britanie și România pot să-și consolideze cooperarea în domeniile apărării, migrației și reformei Uniunii Europene.

Premierul Cameron a menționat că Marea Britanie și România au relații bilaterale importante, arătând că cele două țări sunt partenere în UE, în NATO și “buni parteneri de afaceri”, indicând că schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie s-au ridicat, anul trecut, la 3,5 miliarde de euro.

“Suntem, de asemenea, parteneri energetici și sprijinim necesitatea de a consolida securitatea energetică în Europa”, a punctat el.

David Cameron a salutat faptul că România deja investește 2% din PIB pentru Apărare până în 2017, amintind că forțele celor două state se instruiesc împreună.

“România își consolidează flota navală și există și o oportunitate de a dezvolta această cooperare cu Marea Britanie”, a susținut el.

În ceea ce privește migrația din Orientul Mijlociu și din Africa, David Cameron a precizat:“Trebuie să spargem legătura între traficanții de persoane. Marea Britanie își joacă rolul său în acest domeniu, donăm în Siria, avem nave în Marea Mediterană și oferim asistență practică țărilor europene din prima linie cu vameși din Marea Britanie care ajută la monitorizarea și înregistrarea migranților”.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a arătat că situația generată de fluxurile migratorii va continua să fie o preocupare majoră mult timp și a reamintit poziția țării noastre în acest caz.

“Am reiterat poziția României conform căreia obiectivul prioritar al acțiunilor comune la nivel european trebuie să fie abordarea cauzelor profunde ale fenomenului migrației. Dialogul cu țările de origine și de tranzit trebuie intensificat, iar deciziile deja luate trebuie puse puse în aplicare cât mai repede cu putință. În acest context am discutat și despre situația din Siria”, a precizat Klaus Iohannis.

Dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, după întâlnirea cu premierul britanic David Cameron, că s-a discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie pe diversele paliere, șeful statului considerând că dimensiunea militară și de securitate a cooperării bilaterale joacă un rol major, mai ales pe fondul de securitate actual.

“În mod firesc, România este interesată în mod special de securizarea flancului estic al NATO, unde în ultima perioadă am asistat la modificări strategice semnificative”, a subliniat Klaus Iohannis.

Șeful statului a indicat că a discutat cu premierul britanic și despre modalități de intensificare a cooperării economice dintre România și Marea Britanie.

Premierul Cameron descrie problemele din relația cu UE

Marea Britanie sprijină principiul liberei circulații în UE, a declarat miercuri, la București, premierul David Cameron, care a subliniat însă că trebuie rezolvată “presiunea” asupra serviciilor publice britanice exercitată de libertatea de mișcare.

“Sprijin principiul liberei circulații, este un principiu de bază. Și românii, ca și alți europeni, aduc o contribuție valoroasă în Marea Britanie în foarte multe domenii, dar nu am crezut niciodată că această libertate de mișcare va aduce atâția oameni și trebuie să rezolvăm toată această presiune care se exercită pe serviciile noastre publice”, a spus David Cameron, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

“Marea Britanie este un membru important, un contributor net la UE. Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată, de aceea doresc reforme importante care să rezolve îngrijorările poporului britanic. Așa cum a spus și președintele Consiliului European, facem progrese, dar recunosc că în anumite domenii sunt mai dificile, mai ales în ceea ce privește reformele privind bunăstarea”, a afirmat premierul britanic.

Premierul Cameron a subliniat că migrația netă în Marea Britanie ajunge la 300.000 de oameni pe an, număr care nu este sustenabil.

La rândul său, președintele Iohannis a subliniat faptul că, în ceea ce privește procesul de renegociere a relațiilor dintre UE și Marea Britanie, România susține că locul Marii Britanii este clar în familia europeană.

“UE este mai puternică cu Marea Britanie în interiorul ei și Marea Britanie este mai puternică în interiorul UE. Ne dorim identificarea unor soluții care să conducă în cadrul referendumului care urmează să fie organizat în Marea Britanie la un vot favorabil menținerii statutului de membru în UE al Marii Britanii. Aceste soluții vor trebui să fie în concordanță cu prevederile tratatelor Uniunii, să respecte drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv libera circulație a persoanelor”, a spus Iohannis.

Mulțumiri pentru sprijinul acordat de Marea Britanie la tragedia Colectiv

Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit, miercuri, premierului britanic David Cameron pentru sprijinul acordat de Marea Britanie după tragedia din clubul Colectiv, când mulţi răniţi au fost transportanţi şi îngrijiţi în spitale din Regatul Unit.

De altfel, înainte de a ajunge la Palatul Cotroceni premierul marii Britanii s-a oprit la clubul Colectiv, unde a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare.

Premierul Cameron, o oră la Palatul Victoria

Premirul britanic a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 15.00 şi a fost întâmpinat de către premierul Dacian Cioloş.

Cei doi oficiali s-au oprit apoi pe holul Palatului Victoria, unde au făcut fotografii, Dacian Cioloş invitându-l apoi pe premierul britanic să viziteze mai multe săli ale Guvernului.

Premierul Cioloş a declarat că la întrevederea cu premierul David Cameron va discuta subiectul legat de referendumul pe care Marea Britanie îl pregăteşte cu privire la rămânerea sau părăsirea Uniunii Europene.

De altfel, aceasta va fi şi una dintre temele care vor fi discutate la Consiliul European care va avea loc în 17-18 decembrie la Bruxelles şi la care România va fi reprezentată de premierul Dacian Cioloş.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »