Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Luminita Bogdan | 10.7.2013 .
Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker (foto), care conduce guvernul luxemburghez de 18 ani, a fost constrâns să demisioneze miercuri după retragerea sprijinului acordat de aliaţii săi socialişti în urma unui scandal legat de serviciul de informaţii al Marelui Ducat.
În timp ce socialiştii au depus o moţiune prin care cereau dizolvarea Camerei Deputaţilor şi organizarea de alegeri anticipate în termen de trei luni, Juncker a anunţat că îi va prezenta demisia sa şefului statului, joi dimineaţă, la finalul unei şedinţe de guvern.
Presa face deja speculaţii în legătură cu numele succesorului său şi avansează numele comisarului european pentru justiție Viviane Reding, membră a aceluiaşi Partid Creştin-Social (CSV) şi a cărui rivalitate cu Juncker este binecunoscută.
Numit ministru în urmă cu 30 de ani, premier al Luxemburgului timp de 18 ani şi preşedinte al cercului select format din miniştri de finanţe din zona euro, în perioada 2005- 2013, Jean-Claude Juncker a beneficiat întotdeauna de o cotă puternică de popularitate în rândul unei populaţii cunoscute ca fiind conservatoare.
Supranumit “Ubervater’”, tată al naţiunii, Juncker, în vârstă de 58 de ani, nu a dezvăluit dacă va candida la viitoarele alegeri anticipate.
Demisia lui Juncker vine după ce Parlamentul din Luxemburg a analizat un raport pe care l-a cerut asupra unor activităţi ilegale ale serviciului de informații Srel, acuzat că a spionat politicieni, că a achiziţionat maşini în scopuri private şi că a acceptat plăţi şi favoruri în schimbul accesului la oficiali locali.
Raportul a concluzionat că Juncker a avut un control limitat asupra agenţiei, în ciuda faptului că era ministrul responsabil şi că nu a informat nici comisia parlamentară de control şi nici autorităţile judiciare în legătură cu aceste operaţiuni.
Bogatul Luxemburg, un important centru financiar, este una dintre cele mai stabile ţări europene din punct de vedere economic. CSV a condus toate guvernele, cu excepţia unuia singur, după cel de-al Doilea Război Mondial.