Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 7.1.2013 .
Preşedintele Portugaliei a pus sub semnul întrebării viabilitatea programului de austeritate al ţării sale. Cavaco Silva a afirmat, în discursul său de Anul Nou, că va cere o anchetă din partea Curţii Supreme din ţara sa, pentru a se verifica în ce măsură reducerile de cheltuieli şi introducerea de noi impozite pentru pensile ce depăşesc 1.350 de euro pe lună sunt constituţionale, relatează EUObserver.
El a precizat că ţara sa îşi va onora obligaţiile internaţionale, chiar dacă va exista un aviz negativ din partea Curţii Supreme, ceea ce ar forţa guvernul să rescrie bugetul pe 2013.
Preşedintele a mai spus că “există îndoieli justificate privind corectitudinea distribuţiei sacrificiului”, acuzând programul de împrumut că dă naştere unui “cerc al recesiunii” şi precizând că el se îndoieşte de faptul că “programul este sustenabil din punct de vedere social”.
Portugalia a fost nevoită să solicite un împrumut extern din partea UE şi FMI, în valoare de 78 de milioane de euro, în mai 2011, după ce ratingul de ţară i-a fost redus până la cel mai scăzut nivel şi a nu mai reuşit să găsească surse de finanţare pentru datoria sa.
Datoria Portugaliei, a treia ca mărime, după Grecia şi Italia, este de aşteptat să atingă o valoare record de 124% din PIB în 2013.
Portugalia a implementat toate condiţiile impuse de acordul de împrumut şi este de aşteptat să reuşească să se autofinanţeze pe piaţa datoriilor în septembrie 2013. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale a scăzut până la 6.7%, la început de an, de la un nivel de 17% în ianuarie 2012.
Ţara va fi recesiune în 2013, pentru al treilea an consecutiv, potrivit prognozelor, iar rata şomajului a crescut până la 17%, şomajul în rândul tinerilor fiind puţin sub 40%. Guvernul vrea să crească impozitul pe venituri cu 30% în acest an.
Justiţia portugheză a decretat anterior că anumite măsuri conţinute în bugetul pe 2012 sunt neconstituţionale.
În acelaşi timp, directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat, săptămâna trecută, pentru săptămânalul german Die Welt, că Portigalia se află în grupul ţărilor care “îşi pot permite să aplice puţin mai lent măsurile de austeritate, în încercarea lor de a-şi regla finanţele publice”.