Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 18.7.2012 .
Ban Ki-moon începe, joi, un turneu în Balcani, în cursul căruia momentele forte vor fi vizitele pe care le întreprinde pentru prima dată un secretar general al ONU în Kosovo, de la proclamarea independenţei sale în 2008 şi la Srebreniţa, în Bosnia, unde în 1995 a fost comis un genocid pe care trupele ONU n-au putut să-l împiedice, relatează Agerpres.
Turneul secretarului general al ONU cuprinde Slovenia, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Kosovo şi Macedonia, urmând să se încheie pe 26 iulie în Bosnia. Predecesorul său, Kofi Annan, a vizitat regiunea la sfârşitul lui 2002.
Din cele şase republici ce formau fosta Iugoslavie înainte de destrămarea sa în mod sângeros în anii ’90, Slovenia a devenit membră a Uniunii Europene în 2004, Croaţia va adera în 2013. Celelalte patru se află în diferite etape pe calea spre integrarea în Uniunea Europeană.
Anunţul lui Ban Ki-moon în Kosovo a neliniştit într-o primă etapă Belgradul, care nu vedea cu ochi buni o eventuală ”vizită într-un stat kosovar”.
Întâlnire cu autorităţile kosovare
Ban Ki-moon a precizat pentru presă că va vizita Misiunea ONU din Kosovo (UNMIK), un cadru acceptabil pentru autorităţile sârbe. ”Vizita mea în Kosovo (…) va fi organizată în acord cu Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate”, a declarat şeful ONU. La Priştina, în afară de responsabilii UNMIK, Ban Ki-moon se va întâlni cu autorităţile kosovare.
Adoptată în iunie 1999, rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care defineşte modalităţile încetării conflictului din Kosovo (1998-1999), autorizează o desfăşurare militară şi civilă internaţională în acest teritoriu, în cadrul unei operaţiuni de menţinere a păcii.
Rezoluţia prevede ”o autonomie substanţială” pentru Kosovo în cadrul a ceea ce era în acea vreme Republica Federală Iugoslavia (RFY: Serbia şi Muntenegru). Ea recunoaşte ”suveranitatea şi integritatea teritorială” a RFY şi evocă stabilirea, ulterior, a unui statut definitiv pentru Kosovo, fără să menţioneze o eventuală independenţă a sa.
În prezent, independenţa Kosovo a fost recunoscută de 91 din cele 193 de ţări membre ale ONU.
Vizite importante la Belgrad şi în Bosnia
Pe 23 iulie, Ban Ki-moon va avea convorbiri la Belgrad cu preşedintele Tomislav Nikolic şi cu premierul desemnat Ivica Dacic.
În Bosnia, ultima etapă a turneului său, secretarul general al ONU se va deplasa îndeosebi la memorialul din Potocari, unde sunt îngropate în prezent peste 5.600 dintre victimele masacrului de la Srebreniţa, identificate după ce-au fost exhumate din gropi comune.
În iulie 1995, forţele sârbe ar fi ucis circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în câteva zile, după ce-au preluat controlul Srebrenicei, care era atunci enclavă sub protecţia ONU.
“Incapacitatea ONU de a împiedica acest masacru va rămâne pentru totdeauna gravată în conştiinţa ONU şi a comunităţii internaţionale”, a afirmat Ban Ki-moon într-un interviu, adăugând: ”Aceşti oameni au fost victimele unui genocid. Şi aceasta va bântui comunitatea internaţională pentru mult timp”. Masacrul de la Srebrenica a fost calificat drept genocid de către justiţia internaţională.