Protocol româno-turc pentru modernizare a fregatelor românești

De Alexandra Pele | 5.4.2016 .

Mai multe firme din Turcia şi o companie românească au semnat, luni, la Constanţa, un protocol de colaborare pentru participarea la licitaţia internaţională ce va fi organizată pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Potrivit Mediafax, Statele Unite şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativă, la Constanţa fiind prezenţi şi reprezentanţi ai companiei americane Raytheon.

Ministerul Apărării a anunțat pe 16 martie 2016 iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a, detalii ale contractului fiind publicate în SEAP.

Valoarea contractului este estimată de MApN la 839 mil. lei, fără TVA (aproape 190 milioane de euro).

Colaborarea româno-turcă în vederea participării la această licitație se încheie în perioada în care SUA sprijină ideea de cooperare militară România-Bulgaria-Turcia în zona Mării Negre.

Printre companiile interesate de contractul de modernizare al fregatelor românești se numără BAE Systems (Marea Britanie), SAAB (Suedia) și Israel Shipyards.

Între 2004 – 2005, fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie, realizată de BAE Systems, cu care România a încheiat și un contract de off-set. BAE Systems a construit aceste două fregate pentru Marea Britanie si a vândut României cele două nave după scoaterea lor din serviciu din cadrul Marinei Regale.

Viceministrul turc al Apărării, primit la MApN

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, l-a primit marţi, 5 aprilie, la sediul M.Ap.N., pe viceministrul turc al apărării, Şuay Alpay. Potrivit comunicatului oficial, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe colaborarea în context aliat şi bilateral, cu accent pe cooperarea în domeniul industriei de apărare.

În context, ministrul Motoc a evidenţiat că semnarea Acordului între Guvernul Republicii Turcia şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, în luna mai a anului 2015, este un pas important în relansarea cooperării pe această dimensiune.

De asemenea, a fost exprimat interesul pentru continuarea organizării „Întâlnirilor româno-turce pentru cooperare în domeniul industriei de apărare”, în comun cu responsabilii din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri.

Protocolul de la Constanța, semnat pe Corveta Națională a Turciei

Trei companii turcești din industria de Apărare și una românească au semnat, la bordul navei Heybeliada, denumită și Corveta Națională a Turciei, un protocol de cooperare pentru a participa, împreună, la licitația internațională care are ca obiect a doua etapă de modernizare a fregatelor românești

Alocarea proiectului va fi decisă în acest an, urmând ca procesul de modernizare să dureze aproximativ trei ani şi jumătate.

Evenimentul a fost organizat de STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.), la ceremonie fiind prezenţi demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi România şi reprezentanţii firmelor pretendente la modernizarea fregatelor- STM, Aselsan, Havelsan şi CSR din România.

„Sperăm ca această cooperare să fie o reuşită şi să avem un cuvânt de spus în această procedură de concurenţă cu alte companii care vor veni pentru modernizarea fregatelor, foarte importantă pentru România. Este o licitaţie internaţională, foarte dificilă, şi sperăm să avem un parteneriat corespunzător şi să avem succes în această acţiune”, a declarat directorul General al CSR, Doru Bancu.

El a afirmat că operaţiunea de modernizare a fregatelor va fi una complexă, însemnând modernizarea atât de echipamente militare, cât şi de comunicaţii şi în acest moment este dificil de estimat preţul la care se va ridica întreaga lucrare.

„Procedura încă este clasificată. Nu a fost lansată şi nici nu sunt elemente clare privind bugetul. În momentul în care vor apărea toate datele, vor fi comunicate”, a mai spus el, precizând că în consorţiu ar putea intra şi şantierul naval din Constanţa, „pentru că este una din componentele naţionale vitale pentru asemenea combinaţie”.

La rândul său, directorul general al STM, Davut Yılmaz, cel care are rolul de principal coordonator în această iniţiativă de modernizare, a spus că întâlnirile şi discuţiile cu autorităţile şi companiile româneşti au început de mai multă vreme, STM fiind autorizată să arate României performanţele pe termen lung ale Turciei în materie de construcţie şi modernizare navală.

„Prietena şi aliata noastră, România, şi Forţele Navale Române au solicitat îmbunătăţirea resurselor de război pentru a continua demersurile sale ferme de menţinere a păcii în bazinul Mării Negre şi în lume şi pentru a proteja drepturile şi interesele României. Ca parte a acestei iniţiative, Ministerul Apărării Naţionale din România a demarat procesul de licitaţie pentru modernizarea fregatelor de tip 22 ale Flotei Române”, a declarat Davut Yılmaz.

Conform acestuia, STM a întocmit deja un proiect complet de modernizare a fregatelor din Forţele Navele Române cu toate procedurile şi detaliile tehnice incluse, dar şi cu potenţialele parteneriate locale cu companiile româneşti din industria apărării.

Proiectul ce ar putea fi realizat de către STM, în asociere cu Havelsan (Turcia), Aselsan (Turcia) şi CSR (România) este o acţiune de cooperare a industriilor de apărare din Turcia şi România. Planurile STM includ modernizarea tehnologică şi pregătirea de apărare şi luptă a celor două fregate pe teritoriul României, în şantiere navale româneşti şi folosind în proporţie maximă resurse locale.

Cu această ocazie, în portul Constanţa a sosit, de duminică, şi o grupare navală turcească alcătuită din nava de patrulare Kilic (P 330), fregata Giresun (F 491) şi corveta Heybeliada (F 511).

Cele trei nave de război fac parte din Flota Navală Turcă, fiind construite şi echipate aproape exclusiv folosind resurse naţionale, cu dotări ce corespund celor mai recente standarde militare impuse de NATO. Unul dintre obiectivele acestei iniţiative este de a prezenta autorităţilor române performanţele proiectului MiLGEM şi corvetei de ultimă generaţie Heybeliada, din clasă Ada, tehnologii ce ar urma să fie aplicate în procesul de modernizare a celor două fregate româneşti.

La mijlocul lunii martie, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedura de achiziţie a serviciilor de modernizare pentru fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Acestea urmează să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă şi sisteme de tunuri şi rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă, dar şi cu senzori cu performanţe superioare, toate integrate într-un sistem computerizat modern care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »