Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 16.7.2012 .
Ţările din întreaga lume se luptă să-şi reclădească economiile afectate de criza financiară. Dar companiile cele mai mari nu demonstrează transparenţă suficientă, pentru a ajuta la prevenirea unor alte dificultăţi financiare, arată un raport al organizaţiei Transparency International.
Transparency International (TI), o organizaţie independentă care luptă contra corupţiei, a analizat transparenţa legată de măsurile anticorupţie a 105 mari companii multinaţionale, care împreună valorează 11 trilioane de dolari, relatează EurActiv.
Doar câteva companii publică informaţii legate de angajamentele lor anticorupţie. “În acest fel, aceste mari corporaţii pot contribui la crearea unui mediu în care corupţia să prospere, să se dezvolte”, arată raportul.
Studiul a analizat informaţiile publice de pe siteurile companiilor, pe trei dimensiuni ale transparenţei: rapoarte publice asupra unor programe anticorupţie, transparenţă organizaţională şi raport separat pentru fiecare ţară.
Rezultatele sunt impresionante. Niciuna dintre cel 43 de compani multinaţionale din Grecia nu face publice datele despre taxele şi impozitele plătite către guvern. Doar 3 din cele 65 de astfel de corporaţii din Spania dau publicităţii astfel de date.
“În vremuri de scădere a veniturilor bugetare şi creştere a austerităţii, companiile trebuie să demonstreze că şi ele îşi aduc o contribuţie importantă în ţările în care operează”, spune Jana Mittermaier, director al biroului de legătură al Transparency International cu UE. “Parlamentul European şi guvernele naţionale trebuie să ia în considerare modul în care aceste standarde de transparenţă a contabilităţii pot fi introduse în legislaţia europeană”, spune Mittermaier.
În analizele sale, TI a acordat puncte, pe o scală de la 0 la 10, cu 10 fiind cel mai trasparent. Compania norvegiană de gaze şi petrol Statoil se află pe locul întâi la capitolul cea mai transparentă firmă, cu un scor mediu de 8,3. A fost urmată de companiile miniere Rio Tinto şi BHP Billiton, care au primit scoruri de 7,2 pe aceeaşi scală.
Cele mai puţin transparente au fost Honda Motor, Bank of Communications din Shanghai şi Bank of China, cu 1,9, respectiv 1,7 şi 1,1 puncte pe această scală.
Raportul precizează că 41 din cele 105 companii nu oferă date despre operatorii locali, iar rezultatul mediu pentru transparenţă pe fiecare ţară în parte este 4%.