Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Paula Safta | 7.12.2011 .
Politicile penale și penitenciare duse din 2005 până în 2011, pentru prevenirea recividei în rândurile deținuților au avut ca efect măsuri „ineficiente, chiar neproductive”, după cum estimează raportul lansat miercuri de către Observatorul internațional al închisorilor din Franța, ONG care apără drepturile deținuților, citat de Le Monde.
Documentul despre „condițiile de detenție din Franța” identifică „18 legi penale intrate în vigoare din 2005 până în noiembrie 2010”, având ca obiectiv principal „lupta împotriva recidivei, criminalitatea sexuală și delincvența minorilor”. Studiul arată că nivelul de recidivă cel mai scăzut are legătură cu eliberările condiționate (39%) și cu pedepsele alternative (45%), urmate de deținuții care beneficiază de condiții favorabile, categorie în care intră brățara electronică (55%). În ceea ce privește deținuții care și-au îndeplinit pedeapsa în totalitate, rata cea mai mare de recidivă, adică 63%, se regăsește în primii cinci ani de când aceștia sunt eliberați.
Raportul ONG-ului mai indică cum că deciziile de punere sub supraveghere electronică a deținuților au cunoscut o creștere fulminantă, de 370% și că proiectul de lege prezentat recent de către consiliul de miniștri prevede o dublare a numărului de persoane, care să ajungă la 16.000 în anul 2017.
Asociația mai precizează că acele „condiții artificiale” de introducere a metodelor de evaluare a deținuților în ceea ce privește determinarea gradului lor de periculozitate, vulnerabilitate sau risc de sinucidere, care, în funcție de rezultat, privează mai mult sau mai puțin drepturile deținuților și se transformă în regimuri diferite. „Accesul la vizite, posibilitatea de a avea pauză atunci când doresc sau orarul de deschidere și închidere a porților celulelor, toate acestea sunt un sistem care, de exemplu, nu poate permite atât de ușor deținuților din regimul închis accesul la muncă”.