Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Luminita Bogdan | 28.5.2013 .
Peste 20 de proiecte militare americane ultrasensibile ar fi ajuns în mâinile hackerilor chinezi, arată un raport transmis Pentagonului de Consiliul Științific de Apărare (Defense Science Board), o structură formată din experți civili și militari, care menționează că printre tehnologiile compromise se află sistemele antirachetă pentru apărarea Europei – program în care este inclusă și România-, Asiei și Golfului Persic, dar și planurile pentru avioanele F-35 Joint Strike Fighter, F/A-18 și ale elicopterului Blackhawk.
Potrivit documentului, publicat de cotidianul The Washington Post, la dispoziţia hackerilor ar fi ajuns și proiecte de avioane militare moderne şi nave, precum şi sisteme de apărare antirachetă dintre care unele se află deja în dotarea armatei Statelor Unite, dar, de asemenea, forţelor militare unor ţări din Europa, Asia şi zona Golfului Persic. Date exacte cu privire la aceste atacuri cibernetice nu sunt disponibile. De asemenea, nu se ştie de pe care calculatoare au fost sustrase documentele menţionate.
Raportul realizat de Consiliul Științific de Apărare nu menționează explicit China, însă responsabili americani de la Pentagon au declarat pentru Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că aceste atacuri fac parte dintr-o vastă campanie de atacuri cibernetice lansată în ultima perioadă din China, care vizează în special informații privind tehnologia militară americană.
Potrivit experților, informațiile obținute ar putea fi folosite de inginerii chinezi în conceperea unor echipamente similare și ar reduce considerabil avantajul tehnologiei deținute de Statele Unite în eventualitatea unui conflict armat cu China.
Dezvăluirile publicate de cotidianul The Washington Post vin după ce Pentagonul a acuzat pentru prima oară direct China, într-un raport dat publicității la începutul acestei luni, că duce o campanie de spionaj cibernetic pentru a încerca să colecteze informaţii despre programele de apărare ale guvernului american.
Raportul menționa că piraţii informatici din China au încercat, în 2012, să acceseze calculatoarele reţelei guvernamentale, ceea ce i-ar fi oferit Beijingului o înţelegere mai aprofundată a capacităţilor militare şi a deliberărilor politice din Statele Unite.
Chiar dacă administraţia condusă de Barack Obama a solicitat în mai multe rânduri Chinei să pună capăt acestui tip de comportament, până în prezent responsabilii americani şi-au axat comentariile asupra spionajului cibernetic al companiilor private. China a încercat să obţină informaţii profitabile din sectorul armamentului şi al tehnologiei. Responsabilii de la Beijing ar dori, de asemenea, să afle punctele de vedere ale liderilor americani despre subiecte legate de China şi armata chineză.
Manevrele Beijingului le-ar fi permis generalilor chinezi “să stabilească o imagine a reţelelor din Statele Unite în domeniul apărării, logistic, precum şi a capacităţilor militare, de exploatat în perioadă de criză”, a mai menționat raportul Pentagonului.
Pe lângă cele mai sensibile secrete militare ale SUA, pirații informatici din China s-au arătat, de asemenea, interesați și de informații referitoare la mai multe ministere, agenţii şi servicii speciale din Australia.
Potrivit postului australian de televiziune ABC, o serie de atacuri cibernetice, care se presupune că ar proveni din China, au vizat în ultimele zile instituții din Australia, iar infractorii cibernetici au provocat ”pagube considerabile”, deoarece au reuşit să sustragă planurile cu noul sediu al serviciilor secrete australiene, precum şi informaţii confidenţiale din activitatea Ministerului de Externe al Australiei.
Potrivit postului naţional de televiziune ABC, documentele piratate includ amplasarea cablurilor destinate să garanteze protecţia şi să asigure comunicaţiile în enorma clădire, planurile etajelor şi locurile unde se află serverele informatice. Ministrul australian de externe Bob Carr a dat asigurări că guvernul este “pe deplin conştient” de ameninţările atacurilor cibernetice vizând securitatea naţională.
Cu toate acestea, șeful diplomaţiei de la Canberra a refuzat să confirme sau să dezmintă că piraţi chinezi se află în spatele acestui ultim atac și a dat asigurări relațiile dintre Canberra şi Beijing nu se vor înrăutăţi în urma acestor atacuri. Australia este un vechi aliat al Statelor Unite, însă primul său partener comercial este China, mare cumpărător al materiilor prime aflate din abundenţă în subsolul ţării, în special minereu de fier.
Atacul vizând instituțiile oficiale din Australia nu reprezintă o premieră. Mai multe cazuri de spionaj informatic implicând hackeri chinezi au avut loc în ultimii ani în Australia. În 2011, calculatoarele premierului, ministrului de externe și ministrului apărării au fost piratate, presa acuzând în acel moment agențiile de informații chineze. De asemenea, în martie anul trecut rețelele informatice ale Băncii Centrale din Australia au fost piratate, iar presa a scris că atacul a fost lansat de pe calculatore din China.