Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 12.5.2018 .
Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că nu a fost consultat cu privire la declarația UE privind mutarea la Ierusalim a ambasadelor din Israel, declarație blocată de România, alături de Cehia și Ungaria.
PSD riscă să scoată România din UE, prin deciziile luate, a avertizat șeful statului, care a anunțat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a-i cere explicații cu privire la această ultimă decizie controversată luată în plan extern.
De asemenea, șeful statului a explicat că o decizie privind relocarea ambasadei României din Tel Aviv nu poate fi luată fără acordul său.
Presa israeliană a publicat informații referitoare la blocarea unei declarații la nivel european prin care cele 28 de state membre UE ar fi urmat să critice mutarea la Ierusalim a Ambasadei americane din Israel.
Scopul era de a prezenta poziţia europeană comună împotriva relocării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Însă România, Ungaria şi Cehia nu au vrut să susţină declaraţia comună, astfel că ideea a fost compromisă.
Până acum, doar SUA, Guatemala și Paraguay au anunțat oficial mutarea la Ierusalim a ambasadei de la Tel Aviv.
Ministerul român de Externe confirmă că a blocat, alături de Ungaria și Cehia, adoptarea unei declarații comune, în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, referitoare la mutarea ambasadelor la Ierusalim.
Prezentăm integral comunicatul MAE:
Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.
Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia.
În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini.
Într-un comunicat de presă, Ministerul palestinian de Externe condamnă poziţia adoptată de cele trei ţări, care, spun oficialii palestinieni, contravine politicilor Uniunii Europene:
”Poziția celor trei state intră în contradicție totală cu politica UE și reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, a rezoluțiilor ONU, a convențiilor de la Geneva și a principiilor drepturilor omului”.
Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulţumeşte statelor care au susţinut declaraţia de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim şi consideră România, Ungaria şi Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declaraţii şi pentru toate consecinţele care vor urma.
Inaugurarea noului sediu al misiunii diplomatice americane din Israel va avea loc luni, 14 mai, dar președintele Donald Trump nu va participa la ceremonie.
Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la acea ceremonie, însă postul Hadashot TV a relatat că mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv cei din Marea Britanie, Franţa şi Germanianu vor participa.