Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 25.11.2011 .
Curtea Constituţională bulgară a respins legea care îi împiedica pe foştii colaboratori ai serviciilor secrete să ocupe posturi diplomatice importante.
Curtea fusese sesizată de 56 de deputaţi din Partidul Socialist şi din Mişcarea turcă pentru Drepturi şi Libertăţi, care au apreciat că legea trebuie declarată neconstituţională în întregime, potrivit Novinite.com.
Ei consideră că legea oferă prerogative excesive Ministerului de Externe, care nu poate fi singurul responsabil pentru politica externă a ţării, deoarece, potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care reprezintă Bulgaria pe plan extern. Deputaţii au apreciat că şi discriminarea pe piaţa muncii a foştilor colaboratori ai serviciului secret comunist contravine Constituţiei.
Setul de amendamente fusese adoptat de Parlament la jumătatea lunii iulie, deschizând calea pentru eliminarea din serviciul diplomatic a 35 de ambasadori, a căror cooperare cu securitatea de stat fusese dovedită.
Ministrul de Externe Nikolai Mladenov a propus amendamentele în urma unui scandal de proporţii izbucnit în septembrie 2010, când comisia pentru cercetarea arhivelor a dezvăluit că aproape jumătate dintre ambasadorii bulgari au colaborat cu fostul serviciu secret comunist.
După adoptarea în Parlament a noilor prevederi, fostul preşedinte socialist Ghiorghi Părvanov a recurs la dreptul de veto pentru a împiedica intrarea în vigoare a acesteia. La rândul său, Parlamentul a votat din nou, adoptând legea în forma finală.
La începutul lunii noiembrie, preşedintele ales Rosen Plevneliev, a anunţat că prima sa acţiune după preluarea mandatului, în ianuarie 2012, va fi rechemarea tuturor ambasadorilor care au colaborat cu fosta poliţie politică.