Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Anne-Marie Blajan | 12.3.2014 .
Matematica este punctul slab al învăţământului britanic, într-atât încât Regatul Unit se va folosi de profesori chinezi ca să ridice nivelul la această materie al elevilor. Rezultatele proaste la această materie au determinat Ministerul Educaţiei să invite 60 de profesori din China, pentru a le arăta cadrelor didacţice britanice cum trebuie predată matematica, informează AFP. Demersul face parte dintr-un schimb de experienţă, în cadrul căruia şi profesorii din Marea Britanie vor merge în China, pentru a-şi însuşi modul de predare al colegilor lor.
Alegerea nu este întâmplătoare: elevii din Shanghai au obţinut cele mai bune performanţe la testele PISA 2012 şi au ocupat primul loc în lume. 55,4% dintre ei au obţinut rezultate excelente la aceste teste, în timp ce doar 3,8% au primit note mici.
„O analiză a rezultatelor OCDE arată că elevii care provin din familii de muncitori necalificaţi din Shanghai sau Singapore au avut rezultate mai bune la matematică decât copii din familii de intelectuali, din Marea Britanie, precum medicii sau avocaţii”, a constatat Ministerul britanic al Educaţiei.
Starea de spirit pozitivă face diferenţa, crede Elisabeth Truss, secretar pentru Educaţie în Regatul Unit. Copiii din China studiază de bună voie matematica, în timp ce în Marea Britanie este „o cultură anti-matematică de foarte mulţi ani”. Tocmai de aceea, profesorii chinezi au rolul de a schimba această filosofie care costă Marea Britanie, potrivit unui studiu publicat miercuri, nu mai puţin de 20 de miliarde de lire anual.
Profesorii chinezi vor ajunge în Marea Britanie din toamna acestui an şi vor fi distribuiţi în 30 de centre specializate în predarea matematicii pentru a promova tehnicile lor. În paralel, câte doi profesori britanici din acele instituţii de învăţământ vor merge în China şi, timp de o lună, vor asimila modul de predare al chinezilor.
Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Educaţiei consideră această acţiune drept o „oportunitate fantastică”, sindicatul profesorilor din Marea britanie este mai puţin entuziasmat. „Performanţele Regatului Unit sunt similare celor ale danmarcei, franţei, Islandei, Noii Zeelande sau Norvegiei. Este ridicol să credem că profesorii chinezi au mai multe cunoştinţe sau o mai bună expetiză decât cei formaţi în aceste ţări sau în ţara noastră”, a argumentat secretarul general al sindicatului, Christine Blower.
Anul trecut, ministrul Educaţiei anunţa o revoluţie în sistemul de învăţământ britanic: creşterea numărului de ore de şcoală pe zi şi scurtarea vacanţelor. Măsurile urmează să intre în vigoare din luna septembrie a acestui an şi au drept scop îmbunătăţirea performanţei şcoalre a elevilot şi un ajutor acordat părinţilor care muncesc mult şi nu pot să îşi supravegheze copii după momentul în care aceştia termină orele.
Astfel, şcolile de stat vor avea opţiunea de a rămâne deschise până la ora 16.30, iar vacanţa de vară va avea doar patru săptămâni. În plus, copiii din Marea Britanie încep şcoala la vârsta de 5 ani.
Michael Gove argumenta la acea vreme că sistemul şcoalar a fost conceput pentru economia agrară a secolului XIX, iar copiii britanici riscă astfel să rămână în urma celor din Asia, cu performanţe remarcabile la învăţătură. Potrivit rezultatelor la testele PISA 2012, primele locuri sunt ocupate de Shanghai – China, Singapore, Hong Kong, Taipei, Coreea de Sud, Macao şi Japonia.
Anul şcolar în Marea Britanie are, potrivit sistemului actual, 190 de zile. Vacanţa de vară este de şase săptămâni, cele de Crăciun şi de Paşti sunt de câte două săptămâni, şi mai există trei vacanţe intermediare, fiecare de câte o săptămână. Orele încep, în general, la ora 09.00 şi se termină între 15.00 şi 15.30. În România, anul şcoalar este chiar mai scurt, de 178 de zile.
Evident, proiectul ministrului a întâlnit opoziţia profesorilor, obligaţi să muncească astfel mai mult dect în condiţiile actuale. Este nevoie de schimbarea contractelor de muncă, care prevăd că profesorii lucrează 195 de zile sau 1265 de ore pe an.
Ministrul britanic nu a făcut propuneri doar în privinţa structurii anului şcoalar. El şi-a completat viziunea asupra învăţămânului şi cu o nouă programă. Potrivit acesteia, copiii de 5 ani, adică din clasa întâi, vor învăţa fracţii şi programare pe calculator. Imprimantele eD vor fi uzual folosite în orele de design şi tehnologie.
Editarea de texte pe computer va fi înlocuită de încurajarea copiilor de 5 ani să creeze ei înşişi programe de editare şi să le testeze. Iar programa de matematică prevede ca la vârsta de 9 ani să înveţe înmulţirea cu 12, ceea ce potrivit curriculei actuale învaţă copiii de 11 ani. Programa de design şi tehnologie le va cere copiilor de 7 ani să înveţe tehnici de design pe computer.