Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 30.1.2013 .
Propunerile de reformă din Ungaria destinate a îmbunătăţi legilaţia controversată din domeniul judiciar conţin portiţe de scăpare, relatează EUObserver.
Legile care i-au forţat pe judecătorii unguri să se pensioneze anticipat au adus critici consistente din partea Comisiei Europene, ca şi a Consiliului Europei, anul trecut.
Dar în timp ce Budapesta a planificat legislaţia pentru a le corecta, în decembrie, un verdict în privinţa celor mai recente propuneri spune că judecătorilor nu li se poate permite să ocupe din nou poziţii de conducere. “Este o portiţă de scăpare, dacă intenţia este cea de a înlocui întreaga conducere a sistemului judiciar”, a spus Andras Kadar, copreşedinte al Comitetului Helsinki din Budapesta.
Proiectele de lege urmează să fie dezbătute în următoarele luni, dar Kadar spune că prevederile acestora sunt periculoase, pentru că presupun că orice lider în domeniu poate fi demis cu costuri relativ scăzute.
Legea fundamentală, care a provocat proteste, a redus vârsta obligatorie de pensionare a judecătorilor de la 70 la 62 de ani, în ianuarie 2012, ceea ce i-a afectat pe majoritatea magistraţilor cu funcţii înalte. Curtea Constituţională a declarat vârsta obligatorie de pensionare ca fiind neconstituţională în iulie, şi a obligat autorităţile maghiare să o defiinţeze.
Comisia de la Veneţia a criticat la rîndul său legea, notând că aceasta introduce “un sistem unic de administrare judiciară, care nu există în alte ţări europene”.
O altă posibilitate de ocolire a prevederilor legale a fost rematcată prin trecerea cu vederea a puterilor preşedintelui Biroului Naţional Judiciar, care se ocupă de administrarea tribunalelor, sub supravegherea Consiliului Naţional Judiciar. “Problema aici este că acest Consiliu Naţional Judiciar este obligat să cadă de acord asupra propriului buget cu preşedintele. Aşa că preşedintele NJO are un cuvânt de spus asupra bugetului unei instituţii care este creată pentru a-l cotrola”, a spus Kadar.
În acelaşi timp, Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei, a prezentat, marţi, rezultatele unor discuţii extensive cu oficiali unguri. El le-a spus jurnaliştilor că un număr important de progrese s-au făcut de la lansarea dialogului, în martie 2012, iar Consiliul este acum mai responsabil pentru acţiunile sale.
Preşedintele Consiliului nu poate fi reales, pentru un al doilea mandat în funcţie, şi trebuie să răspundă unor întrebări ale parlamentarilor îngrijoraţi de responsabilităţile acestuia.