România pierde competiția pentru un loc în Consiliul de Securitate ONU. Scuza MAE: campania a început prea târziu

De Mariana Bechir | 8.6.2019 .

România a pierdut în fața Estoniei la votul final pentru ocuparea poziției de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, în perioada 2020-2021.

Estonia a câştigat, vineri, runda decisivă din Adunarea Generală a ONU cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de doar 58 de ţări, potrivit Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis „a luat notă cu regret că România nu a fost aleasă (…) în ciuda demersurilor diplomației române”, dar a acuzat „o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române”, potrivit unui comunicat al Președinției.

Șeful statului s-a referit la pierderea voturilor statelor arabe, după declarațiile premierului Dăncilă și ale liderului PSD LIviu Dragnea privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. 

Declarațiile politice incriminate „au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţă faţă de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe”, mai spune comunicatul Președinției.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) explică nereușita spunând că „România s-a angajat mai târziu în această campanie, practic din 2017, din dorința de a contribui la întărirea rolului unic al ONU”(…), spune comunicatul MAE.

Miza

Reputația și forța diplomatică a unei țări la nivel mondial se confirm înclusiv prin alegerea în Consiliul de Securitate ONU, în rândul membrilor nepermanenți, care se alătură membrilor permanenți, cele cinci mari puteri, care au și drept de veto la votarea rezoluțiilor: SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China.

România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962 și în perioadele 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005.

Potrivit MAE, în această calitate, România a iniţiat şi a participat la adoptarea unor rezoluţii referitoare, printre altele, la: pacea şi securitatea internaţională; lupta împotriva discriminării rasiale; operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, pentru a menţiona doar câteva tematici.

În ultimul mandat, desfăşurat în intervalul 2004-2005, România a dovedit capacitatea de a se adapta peisajului complex şi în schimbare rapidă al provocărilor globale şi de a propune soluţii, de la un nou focus asupra diplomaţiei preventive până la reconstrucţia postconflict şi creşterea eficienţei sistemului ONU.

Reacții politice 

Liderii politici ai opoziției acuză coaliția de guvernământ că a distrus șansele României mai ales prin angajamentul de a muta ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, împotriva tradiției bunelor relații atât cu țările arabe cât și cu statul evreu, ca și în ciuda poziției diplomației UE

Rareș Bogdan (PNL):

„Asta se intampla cand prostii si nepriceputii conduc Guvernul, Senatul si Camera Deputatilor din Romania! RUSINOS si mai ales fara precedent in istoria diplomatiei romane. Inca un cadou de la repetentii si ticalosii lui Dragnea. Astia trebuie indepartati de la putere cat mai repede posibil, sunt pur si simplu o calamitate pentru tara aceasta”, a scris Rareş Bogdan, vineri, pe Facebook.

Dacian Cioloș (USR Plus):

Eșecul este rezultatul erorilor diplomatice în lanţ din ultimii trei ani, „rezultatul incompetenţei este dureros şi grav”, potrivit fostului premier și comisafr european.

„Eforturile cele mai importante, vitale, pentru a obţine astfel de poziţii strategice în sistemul internaţional se desfăşoară prin negocieri delicate, la nivel înalt – fie official, fie în culise, unde abilităţile diplomatice şi credibilitatea, recunoaşterea internaţională şi respectul faţă de cel care negociază au un rol decisiv”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Fostul premier mai spune că Teodor Meleşcanu în loc să se ocupe de promovarea României pentru această poziţie, s-a ocupat cu blocarea votului în Diaspora la alegerile europarlamentare.

„Vedem concret cum incompetenţa, indiferenţa şi inabilitatea de a atrage respectul interlocutorilor internaţionali ne afectează direct şi ne privează de oportunităţi importante. (…). Domnul (Teodor) Meleşcanu a fost ocupat cu propria incompetenţă acasă, batjocorind milioane de români din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot, iar doamna prim-ministru este complet debusolată după retragerea la răcoare a şefului ei care, desigur, nu a avut niciun interes să promoveze interesele României în Consiliul de Securitate al ONU, nici dacă ar fi avut habar de acest dosar”, a completat Dacian Cioloş.

Dan Barna (USR Plus):

„România pierde oportunităţi pe bandă rulantă pe plan extern din cauza dezastrului numit PSD-ALDE. Am pierdut astăzi cursa pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU din cauza gafelor diplomatice repetate şi a minciunilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a livrat constant în exterior. Am reuşit chiar „peformanţa” de a pierde voturi faţă de primul tur, iar diferenţa la care ne-a învins astăzi Estonia este umilitoare”.

„Toate eforturile diplomatice, toate negocierile tehnice şi toate discuţiile la nivel bilateral şi multilateral au fost degeaba pentru că partenerii noştri externi nu mai au încredere în România condusă de PSD şi ALDE. De câte insuccese şi oportunităţi ratate pentru România mai e nevoie până să plecaţi la pensie, domnule Meleşcanu?”, a conchis Dan Barna.

Traian Băsescu:

„România a primit factura unei politici externe abulice, fără orizont, fără consistenţă, fără inteligenţă şi mai ales, fără respect pentru interesul naţional. O politică externă care ar fi mai puţin distructivă pentru România şi dacă ar fi fost condusă de nişte TRĂDĂTORI DE ŢARĂ”, a scris Traian Băsescu, vineri pe Facebook.

Am pierdut votul ţărilor arabe urmare a aventurii cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu am avut votul statelor membre UE şi NATO datorită accentelor antieuropene şi antioccidentale din discursurile lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă. Nu am avut votul aliaţilor tradiţionali datorită incompetenţei şi a inactivităţii lui Meleşcanu. Votul de astăzi de la ONU este măsura exactă a respectului de care se mai bucură România pe plan international”, a mai spus fostul președinte al României.

Victor Ponta (Pro România):

„Cand Liviu Dragnea a anunțat că mutăm Ambasada României la Ierusalim am pierdut imediat 50 de voturi ! Când Viorica Dăncilă a mers la Washington și a susținut acestă idee a lui Liviu Dragnea am mai pierdut și sprijinul tarilor din Uniunea Europeana! Când Teodor Melescanu a acceptat această decizie politică (deși știa că este greșita) am pierdut definitiv! Trebuie să înțelegem faptul că greșelile grave ale câtorva politicieni aduc prejudicii colosale României și românilor! Poate luăm măsuri ca așa ceva să nu se mai repete niciodată! Sau ne mulțumim să spunem că “Dragnea a fost de vină” și cu asta basta?!?”, a comentat Victor Ponta pe Facebook.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană cere urgentarea negocierilor pentru bugetul multianual UE 2021-2027

Comisia Europeană le cere liderilor europeni să urgenteze negocierile pentru bugetul perioadei 2021-2027. Cu o săptămână înaintea summitului european de vară, Comisia avertizează că întârzierea […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Andrei Năstase a fost informat că Rusia îl va da în urmărire internațională pe Plahotniuc

Vicepremierul moldovean Andrei Năstase (foto) spune că omologul rus Dmitri Kozak i-a confirmat că Vladimir Plahotniuc este dat în urmărire federală de Rusia și, în […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Franța, Germania și Spania semnează acordul pentru construcția avionului de luptă al UE

Miniștrii Apărării din Franța, Germania și Spania urmează să semneze, luni, în ziua de deschidere a Paris Air Show, un acord de cooperare în vederea […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Prințul moștenitor saudit avertizează Iran: Nu vom ezita să răspundem oricăror amenințări

Arabia Saudită a acuzat duminică Iranul, marele său rival regional, de faptul că este autorul atacurilor de joi împotriva a două petroliere care traversau Golful […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Viorica Dăncilă o invită pe Maia Sandu să facă prima sa vizită externă la București, cât mai curând posibil

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea mandatului de prim-ministru- arată un […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Riscuri și oportunități generate de schimbările climatice – studiu CDP

Peste 200 dintre cele mai mari companii ale lumii au identificat costuri impuse de schimbările climatice de 970 de miliarde de dolari, din materializarea unor […] ... 
Citeste mai departe »

Comisia Europeană a amendat 5 bănci pentru manipularea pieței valutare

Comisia Europeană a anunțat joi că a aplicat amenzi în valoare totală de 1,07 miliarde de euro băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan și Royal Bank […] ... 
Citeste mai departe »

“Facilități pentru medicii de familie care deschid cabinete în provincie – proiect de lege USR” is locked Facilități pentru medicii de familie care deschid cabinete în provincie – proiect de lege USR

Senatorul USR Adrian Wiener și deputatul USR Tudor Pop au depus săptămâna aceasta la Parlament un proiect de lege în baza căruia autoritățile locale ar […] ... 
Citeste mai departe »

Abuzul momentului e de fapt un șantaj: Poștașii vor lucra gratis pentru PSD în schimbul plății unor drepturi și al ”nepolitizării” Poștei, recunoaște Matei Brătianu

Comitetul Executiv al Sindicatului Liber din Poșta Română a decis încheierea unui protocol cu PSD, document prin care factorii poștali se obligă să colecteze informații […] ... 
Citeste mai departe »

UE ar putea introduce vize pentru americanii care vor să intre în spaţiul Schengen, din 2021

Cetăţenii Statelor Unite care vor să călătorească într-unul din cele 26 de state membre ale spaţiului Schengen vor avea nevoie de viză începând din 2021. […] ... 
Citeste mai departe »