Sarkozy trasează poziţia Franţei: Alături de Germania, pentru un nou tratat european; Reproiectarea Europei; Regândirea Schengen

De Alexandra Fusoi | 1.12.2011 .

Viziunea lui Nicolas Sarkozy despre viitorul Franţei şi al Europei include eforturi, muncă, reducerea cheltuielilor, integrare aprofundată în zona euro şi o regândire a Europei, un parteneriat strâns cu Germania, dar şi o recâştigare a controlului asupra destinului ţării.

Într-un discurs major susţinut joi seară la Toulon – la trei ani după primul discurs referitor la criza economică – Sarkozy s-a adresat delegaţilor partidului prezidenţial francez, într-un discurs cu tentă mai mult politică decât economică.

Afirmând că Franţa şi Germania trebuie să coopereze pentru a asigura stabilitatea în inima Europei, el a anunţat luni se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru a prezenta măsuri pentru asigurarea viitorului zonei euro.

Sarkozy a avertizat că Franţa a cheltuit prea mult, timp de mai multe decenii, dar şi că Parisul nu va renunţa la suveranitate în ceea ce priveşte controlul graniţelor şi imigraţia, iar spaţiun „Schengen trebuie regândit şi refondat”.

Europa este o necesitate şi trebuie regândită

„Europa nu este o alternativă, Europa este o necesitate. Europa trebuie regândită, refondată, deoarece restul lumii nu va aştepta Europa”, a spus el. „Suveranitatea nu poate fi exercitată decât alături de alţii. Europa nu înseamnă mai puţină suveranitate, ci mai multă suveranitate. Ne apărăm mai bine suveranitatea alături de alţii decât singuri”, a adăugat Sarkozy, insistând că UE trebuie să „meargă mai mult către decizii luate cu majoritate calificată”.

Trei variante de abordare a crizei

Pentru rezolvarea crizei datoriilor, Sarkozy vede trei posibile soluţii – negarea, austeritatea şi limitarea cheltuielilor. „Prima opţiune este negarea. Putem spune că nu e nimic grav, iar criza nu este decât un pretext. Ar însemna să-i minţim pe francezi (…) A doua este alegerea exclusivă a austerităţii, a rigorii, a deflaţiei. Ar fi alegerea bazată pe reducerea salariilor şi a pensiilor. Ar fi alegerea de a arunca întreaga greutate a crizei asupra puterii de cumpărare. Ar fi alegerea care ar trage totul în jos, o alegere care ar risca să ducă economia în recesiune şi chiar în depresie”, a spus el.

Cea de-a treia alegere însă ar fi cea de a răspunde crizei „prin muncă, prin efort şi prin reducerea cheltuielilor”, o opţiune care menţine nivelul de viaţă. „Între reducerea pensiilor şi prelungirea timpului de lucru, sunt convins că a doua soluţie este preferabilă, că este mai corectă şi ne va permite să ieşim din criză în loc să o agravăm”, a afirmat Sarkozy.

Franţa şi Germania – împreună

În privinţa parteneriatului franco-german, el a spus că, după multe tragedii, Franţa şi Germania au decis să-şi unească destinele şi să privească împreună către viitor, iar dacă Franţa şi Germania sunt unite, acest lucru înseamnă că întreaga Europă este unită şi mai puternică.

„Nu vom putea relua singuri controlul asupra destinului nostru. Nu vom asana finanţele singuri. Nu vom schimba singuri regulile globalizării. Nu vom găsi singuri calea către creştere”, a adăugat Sarkozy.

Pentru reducerea deficitelor, preşedintele francez consideră că trebuie încetate cheltuielile inutile şi cele care pot fi reduse fără a afecta calitatea serviciilor publice. Şi a avertizat că „obiceiul statului de a spune ‚da’ nu celor care au mai mare nevoie, ci celor care protestează şi blochează cel mai mult nu poate continua”.

Iar reducerea deficitelor va duce la eliminarea neîncrederii pieţelor, care se îndoiesc de capacitatea guvernelor de a controla deficitele şi de a plăti datoriile.

Sarkozy, convins că BCE va interveni

Sarkozy s-a declarat convins că Banca Centrală Europeană va lua măsuri în faţa riscului de deflaţie, dar a insistat că pentru asigurarea unei solidarităţi sporite între membrii zonei euro este neesară o disciplină bugetară mai strictă.

„Desigur, BCE are de jucat un rol determinant. Există dezbateri despre ce îi permite statutul, dar nu vreau să intru în aceste dezbateri. BCE este independentă. Şi aşa va rămâne”, a spus el.

„Teama a revenit astăzi. Teama care distruge încrederea şi îi paralizează pe consumatori, care îi împiedică pe investitori să investească, pe întreprinzători să fie întreprinzători, pe directori să angajeze şi pe bancheri să dea împrumuturi. Această teamă are un nume, teama că Franţa pierde controlul asupra propriului destin”, a avertizat el, recunoscând că actuala „criză nu s-a încheiat”.

Şi a afirmat că noul ciclu economic va fi unul al reducerii datoriilor, criticând „creşterea extravagantă a sectorului financiar” şi „dominaţia exclusivă a logicii speculative”.

3 comentarii

 1. În Europa: 2 Decembrie 2011 – “Învăţăturile lui Nicolas” « Actualităţi Europene
  2.12.2011, 04:58

  […] Sarkozy trasează poziţia Franţei: Alături de Germania, pentru un nou tratat european; Reproiectarea Europei; Regândirea Schengen. Viziunea lui Nicolas Sarkozy despre viitorul Franţei şi al Europei include eforturi, muncă, reducerea cheltuielilor, integrare aprofundată în zona euro şi o regândire a Europei, un parteneriat strâns cu Germania, dar şi o recâştigare a controlului asupra destinului ţării. Într-un discurs major susţinut joi seară la Toulon – la trei ani după primul discurs referitor la criza economică – Sarkozy s-a adresat delegaţilor partidului prezidenţial francez, într-un discurs cu tentă mai mult politică decât economică. Afirmând că Franţa şi Germania trebuie să coopereze pentru a asigura stabilitatea în inima Europei, el a anunţat luni se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, pentru a prezenta măsuri pentru asigurarea viitorului zonei euro. Sarkozy a avertizat că Franţa a cheltuit prea mult, timp de mai multe decenii, dar şi că Parisul nu va renunţa la suveranitate în ceea ce priveşte controlul graniţelor şi imigraţia, iar spaţiun „Schengen trebuie regândit şi refondat”. Mai multe in Cronica Europeana. […]

 2. Izabela
  2.12.2011, 11:48

  Activitatile ce compun Crima Organizata (prostitutia, proxenetismul, traficul de persoane,traficul de droguri, evaziunea fiscala, etc) au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ in multe state el constituind “cancerul perfid” care vlaguieste puterea societatii, ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului

  Grupurile politico-economice de inspiratie mafiota, cu legaturi în lumea interlopa, lupta de ani buni de zile sa controleze statul român.Istoria lor este lunga si porneste chiar dinainte de decembrie 1989. În atâtia ani au ajuns sa controleze oameni politici din toate partidele, oameni din politie, din procuratura, si, din pacate din justitie. Aceste grupari mafiote n-au aparut peste noapte si au mai încercat sa preia controlul ori de câte ori au simtit ca statul este slab. In acest moment au ajuns sa aibe putere sa fabrice si sa controleze dosare, sa declanseze anchete sau chiar sa le opreasca brusc Singura solutie pentru eradicarea acestui cancer social, este luarea de atitudine publica si exercitarea de presiuni asupra politicienilor alesi pentru a ne servi si reprezenta. Cu cat mai multi oameni isi cunosc si exercita drepturile date de Dumnezeu la libertate de constiinta si exprimare, cu atat mai greu le va veni acestor viermi gaunosi sa-si faca treaba lor murdara

  Principalele brate ale caracatitei mafiote din Romania sunt justitia si politia care sunt roase de cancerul coruptiei. Romania este raiul clanurilor de interlopi autohtoni protejati de justitie (care se afla sub papucul politicienilor corupti) si de politie.Inhaitarea politiei din Romania cu clanurile mafiote, cu interlopii, protectia, favorizarea si acoperirea lor este o realitate, este un fenomen de masa, in toata tara, inclusiv in judetul Arges. Politisti, procurori, judecatori, sunt “cumparati” sistematic ca sa serveasca mafia

  Crima organizata cauta in mod constant afaceri legitime care pot fi folosite ca o acoperire.În spatele unor firme din judetul Arges care ofera locuri de munca pentru tinere, se ascund de fapt retele specializate în racolarea de fete care sfârsesc prin a se prostitua.
  Aceste firme sunt folosite drept paravan, pentru a sustine activitati ilegale, pentru a spala banii, dar si pentru ca liderii mafioti sa fie vazuti drept antreprenori de succes.
  Pe langa aceste firme, in stransa legatura cu ele, in orasul Curtea de Arges exista mai multe grupari mafiote care actioneaza subversiv si conspirativ in tara si strainatate (grupari mafiote indestructibile conduse de politia mafiota locala, care invoca motivul necunoasterii in legatura cu aceste bande) si care cu complicitatea taximetristilor locali, racoleaza, transporta si plaseaza fete pentru prostitutie, fete care ulterior sunt traficate extern(cele mai multe in nordul Italiei)

  Conform datelor oficiale detinute de autoritatile italiene, in Roma 85% dintre prostituate sunt romance,in Milano 8 din 10 prostituate sunt romance. In Danemarca, Romania este tara cu cele mai multe prostituate si potrivit Europol, Eurojust, The Times, CNN, primul exportator de prostitutie din Europa este Romania.Fara complicitatea politiei, aceasta performanta negativa nu ar fi posibila

  jurnalul.ro/special/special/comisar-de-politie-sluga-unui-peste-502765.html
  ziarulprofit.ro/archives/14988
  evz.ro/detalii/stiri/comisar-sef-judecat-pentru-favorizarea-infractorului-952994.html

  Geert Wilders, parlamentar olandez: “România si Bulgaria ar trebui sa fie excluse din UE din cauza nivelului înalt de coruptie si nereguli care le fac nepotrivite cu calitatea de membru UE”

 3. Haley Gimson d
  8.1.2012, 07:28

  Însă polarizarea la care asistăm

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi. […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Fără precedent: România cere amânarea proceselor de la CEDO – nu mai are aparat care să o reprezinte

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a solicitat Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CEDO), amânarea cauzelor programate pentru începutul lunii septembrie, pentru că nu mai […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »