Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 10.10.2013 .
Serbia a anunţat planurile sale de a reduce salariile din sectorul public, cu până la 25%, ca parte a măsurilor de austeritate, relatează BBC News.
Pachetul de reforme include, de asemenea, creşterea taxelor şi reducerea subvenţiilor pentru companiile aflate în pierdere. Ministrul de Finanţe Lazar Krstic spune că Serbia va fi falimentară în doi ani, dacă nu ia măsuri urgente acum.
Ţara se află într-o recesiune profundă, cu 25% din forţa aptă de muncă şomeră.
Lazar Krstic a dezvăluit măsurile respective în timpul unei şedinţe publice de guvern de la Belgrad. “Aceste reforme, despre care unii spun că vin cu 20 de ani prea târziu, eu spun că sunt cu cel puţin 10 ani prea târziu, trebuie puse în aplicare cu multă responsabilitate”, a declarat el.
Măsurile ar urma să aducă la buget 200 de milioane de euro anual, şi încă 150 de milioane ar fi generate de reducerea economiei “gri”, a contrabandei şi a traficului ilegal cu ţigări.
Guvernul vrea o “taxă de solidaritate”, dar angajaţii din sectorul public, care vor fi afectaţi de aceată măsură, o vor percepe ca pe o tăiere dură de salarii. În timp ce veniturile funcţionarilor publici se vor reduce, cheltuielile lor vor creşte, din cauza creşterii TVA.
Locurile de muncă vor fi mai puţine în sectorul public, după programul de privatizare, prin care vor fi afectate circa 200 de companii de stat.
Guvernul a fost apreciat pentru campaniile sale anti-corupţie şi o abordare pragmatică a relaţiilor cu Kosovo, dar reconstruirea economiei neglijate a Serbiei va fi dureroasă pentru sute de mii de alegători.