Adrian N Ionescu
Proiectul chinez al ”ratingului persoanei”: 6,15 milioane de oameni nu au putut să-și cumpere bilete de avion, în 2017, din cauza ”creditului social

Citeste mai departe »
De Alexandra Fusoi | 6.12.2011 .
S&P avertizează 15 ţări din zona euro Standard and Poor’s a anunţat că a plasat ratingurile pentru datorii suverane a 15 ţări din zona euro sub „supraveghere negativă”, indicând o probabilitate de 50 la sută de a reduce ratingul acestora în termen de 90 de zile. S&P a afirmat că intenţionează să anunţe ratingurile cât mai curând posibil, după summitul UE din 8-9 decembrie, dar că este improbabil să reducă ratingurile Germaniei, Belgiei, Austriei, Finlandei, Luxemburgului şi Olandei cu mai mult de o treaptă. Agenţia de rating a afirmat că decizia a fost determinată de convingerea că în ultimele săptămâni „stresul de sistem din zona euro a crescut” şi exercită presiuni asupra ratingului de credit în întreaga zonă. (Wall Street Journal)
Belgia iese din criza politică şi numeşte un guvern Belgia a ieşit din cea mai lungă criză politică din istorie, după ce Regele Albert al II-lea a numit luni seară un guvern de coaliţie, condus de socialistul Elio Di Rupo, primul francofon care conduce un guvern în ultimii 30 de ani. Executivul va depune jurământul marţi, la 540 de zile după alegerile legislative din 13 iunie 2010 şi nu va avea parte de nici un răgaz din partea pieţelor, iar Di Rupo îşi va prezenta declaraţia de politică generală miercuri, după care va pleca la Bruxelles, pentru summitul UE. Noul prim-ministru va fi obligat să aplice o politică de austeritate fără precedent, pentru a reduce o datorie publică ajunsă la un nivel care a alarmat pieţele financiare şi va trebui să facă faţă şi presiunii sindicatelor, care ameninţă că vor organiza greve generale în lunile următoare (La Libre Belgique).
Sarkozy cheamă la ordine stânga, pentru declaraţiile germanofobe Nicolas Sarkozy cheamă la ordine stânga franceză pentru declaraţiile germanofobe făcute de mai mulţi lideri socialişti din Franţa, care au acuzat Berlinul că duce „o politică a la Bismarck” sau au comparat comportamentul liderului francez cu cel al preşedintelui Edouard Dadalier din 1938, „Sper ca, indiferent de calendarul electoral, fiecare să ştie să se ridice la înălţimea responsabilităţilor şi să nu se joace cu istoria ţărilor noastre, care a fost prea dramatică pentru a ne permite să mergem atât de departe”, a spus Sarkozy. Şi Angela Merkel a reacţionat la declaraţii, afirmând: „Cei care vorbesc stfel se află în opoziţie, aşa că să ne bucurăm că suntem la guvernare şi că noi, şi nu ei, suntem cei care acţionează”. (Le Figaro)
David Cameron vrea să protejeze sectorul financiar britanic Conservatorii eurosceptici britanici insistă ca premierul David Cameron să ceară la summitul UE din 9 decembrie revenirea la nivel naţional a prerogativelor cedate Bruxelles-ului în domeniul social. Prim-ministrul a sugerat însă că nu intenţionează să facă acest lucru, principalul său scop fiind protejarea sectorului financiar din Marea Britanie. La scurt timp după ce Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au anunţat planurile de modificare a tratatelor europene, Cameron a precizat că va veni la Bruxelles numai cu solicitări modeste şi că intenţionează să adopte o atitudine constructivă în negocieri. „Dacă va exista o modificare de tratat în Europa, atunci ne vom asigura că Marea Britanie obţine ceva pentru a extinde, proteja, apăra şi promova interesele noastre naţionale în Europa. Din punctul meu de vedere, Marea Britanie va rămâne în afara zonei euro şi ne vom apăra interesul naţional”, a spus el. (The Guardian)
Eficienţa luptei franceze împotriva sărăciei, pusă sub semnul întrebării Consiliul naţional pentru politici de luptă împotriva sărăciei şi Observatorul naţional pentru sărăcie şi excluziune socială se îndoiesc de capacitatea guvernului francez de a-şi atinge obiectivul de reducere cu o treime a sărăciei până în 2012 şi pun sub semnul întrebării eficienţa mecanismelor existente. Cele două organizaţii oficiale aduc în discuţie în principal sărăcia în rândul copiilor şi integrarea tineretului, în special pe piaţa muncii. (Le Monde)
SUA susţin Grecia pentru depăşirea crizei Vicepreşedintele american Joe Biden a asigurat guvernul elen de sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Grecia. „Este o perioadă dificilă pentru Grecia şi suntem pregătiţi să ajutăm în orice fel putem (…) Este în interesul major al Statelor Unite ca Grecia să depăşească această criză financiară şi să rămână o parte puternică şi vitală a Uniunii Europene”, a spus el. Biden a lăudat eforturile Greciei de a respecta condiţiile impuse de FMI şi Uniunea Europeană, dar a refuzat să comenteze eforturile europene de rezolvare a crizei datoriilor. (New York Times).