Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 10.4.2013 .
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat luni că Europa ar trebui să privească spre schimbarea puterilor pe care le are Banca Centrală Europeană, pentru a se alinia mai mult cu alte autorităţi monetare din lume şi pentru a sprijini mai mult politicile de creştere economică, relatează EurActiv.
“Cred că în Europa ar trebui să vedem dacă BCE ar trebui să aibă aceleaşi puteri ca restul băncilor centrale din lume”, a spus Rajoy, într-o conferinţă de presă. “Ar trebui să ne oferim instrumentele pe care le au alte state”, a spus el, răspunzând unei întrebări legate de schimbarea în politica monetară decisă recent de Banca Japoniei.
Tratatul fondator al BCE îi conferă în primul rând un mandat de stabilitate a preţurilor, pe care Consiliul de Guvernare al băncii centrale l-a folosit pentru a superviza preţurile, care să crească cu aproape, dar nu mai mult de 2% pe an.
Tratatul mai spune că BCE poate, dacă stabilitatea financiară o permite,
“să sprijine politicile economice generale” şi orice schimbare a mandatului său ar trebui aprobat de toate cele 27 de state membre.
În timpul crizei datoriilor, au existat cereri de extindere a acestor puteri, dar Germania a dorit să se abandoneze orice discuţie pe acest subiect, inclusiv după ultima încercare a Franţei, la începutul acestui an.
O mişcare a Băncii Japoniei, joia trecută, care a decis un baraj de stimuli monetari a redeschis discuţia pe această temă.
Astfel, după măsurile luate de japonezi, BCE ar fi rămas cel mai puţin adaptată la dezvoltarea actuală dintre cele trei mari bănci ale lumii, printre care şi cea americană.
Unele dintre băncile centrale majore au un mandat mai flexibil. De exemplu Rezerva Federală a SUA are un mandat dual de menţinere atât a inflaţiei scăzute, cât şi a şomajului redus.