Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 10.12.2013 .
Guvernele statelor membre UE au căzut de acord asupra unei reforme a pieţei muncii, pentru a stopa exploatarea persoanelor care au relocate în altă ţară de către angajator, pentru contracte pe termen scurt, scrie EUObserver.
“Am ajuns, în sfârşit, la un acord”, a declarat ministrul pentru Muncă din Lituania, Algimanta Pabedinskiene, care a condus şedinţa miniştrilor. “Această înţelegere va ajuta la protejarea drepturilor muncitorilor şi va preveni eventuale abuzuri şi încălcări ale legii”, a spus ea.
Acordul se referă la faptul că statele membre au acum mandat să negocieze cu Parlamentul European un proiect revizuit al directivei CE privind munca, din 1996.
Directiva care are deja 17 ani garantează drepturilor de bază pe piaţa muncii ale angajaţilor trimişi în alte ţări membre de angajatorul lor, fiind vorba de circa 1,2 milioane de oameni din UE, care lucrează pe contracte pe o perioadă determinată.
UE spune că aceştia ar trebui să fie trimişi să lucreze în alte state în aceleaşi condiţii ca cele din ţările gazdă, dar de cele mai multe ori nu aşa se întâmplă. Astfel apar tot felul de plângeri către autorităţile locale, pentru că lucrătorii sunt mai prost plătiţi, în special în sectorul contrucţiilor, de către un alt stat membru.
Problema este una extrem de actuală din punct de vedere politic, în ultima perioadă, cunoscută sub numele de “instalatorul polonez”, care a devenit un termen sinonim cu legea.
Este extrem de sensibilă în Franţa, care este gazdă pentru 200.000 de muncitori sezonieri în fiecare an. Mulţi dintre ei sunt din Polonia, România şi Portugalia. “Azi vedem ăncălcarea acestor reguli, companii care nu declară adevărul, firme fantomă, firme cutii poştale, niveluri incorecte de salarizare în ţara de angajare, toate acestea afectând competiţia corectă care ar trebui să existe”, a spus ministrul francez al Muncii, Michel Sapin.
Pentru încetarea abuzurilor asupra sistemului, care face ca unii muncitori să fie exploataţi fiind angajaţi de firme-fantomă, Comisia Europeană a propus aşa numita regulă a “răspunderii solidare”, dar numai pentru sectorul construcţiilor.
Austria, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda şi Belgia au deja astfel de scheme de răspundre, care ar urma să împiedice exploatarea, pentru că încurajează contractorii să se asigure că subcontractorii sunt legitimi.
Statele membre au ajuns, luni, printr-o amendare a propunerii Comisiei, au ajuns la o cale de mijloc.
Compania care trimite muncitori în altă ţară trebuiesă furnizeze documente către autorităţile statului destinatar. O ţară membră poate alege dacă va implementa schema de răspundere a Comisiei sau va redacta propria sa variantă echivalentă.