Studiu GfK: Dorinţa de cumpărare a europenilor se menţine la un nivel foarte scăzut

De Elena Poenaru | 19.7.2012 .

Criza financiară europeană a reescaladat în al doilea trimestru al acestui an. Evaluările consumatorilor privind viitorul stării economice şi al veniturilor, precum şi dorinţa de a face cumpărături majore, variază în funcţie de măsura în care diferite ţări sunt afectate de această evoluţie.

O stare de spirit proastă în rândul populaţiei este predominantă îndeosebi în Grecia, Spania şi Italia, ţări aflate în centrul crizei. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa, care oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică şi veniturile, şi asupra dorinţei de cumpărare în rândul consumatorilor din 12 ţări europene şi din SUA.

Redresarea economiei, considerată puţin probabilă

Reescaladarea crizei financiare a luat prin surprindere aproape toate economiile europene. Portugalia şi România oferă însă o umbră de speranţă. Perspectiva redresării economice a fost considerată cel mai puţin probabilă de către consumatorii din Italia (-60,2 puncte) şi Republica Cehă (-57,1 puncte). Cele mai ridicate valori s-au înregistrat în Franţa (-8,2 puncte), România (-2,6 puncte) şi Germania (3,0 puncte). Media în Uniunea Europeană se situează la -35 puncte. În SUA indicatorul se află la 21,2 puncte.

În Italia, aşteptările privind starea economiei au scăzut în mod semnificativ în ultimele trei luni. În martie, valoarea indicatorului era -22,5 puncte, însă până în luna iunie aceasta a scăzut vertiginos, ajungând la -60,2 puncte. Ţara a devenit copilul-problemă al UE, arată autorii studiului. Ei amintesc că Italia se află în plină recesiune şi nu dă semne că va ieşi în curând din aceasta. Anul acesta, Italia ar putea suferi cea mai severă recesiune din istoria sa. Consumatorii îşi limitează cumpărăturile mai mult ca niciodată şi, ca urmare, vânzările din sectorul comercial scad vertiginos. În plus, guvernul trebuie să implementeze un program strict de austeritate. Exporturile nu ajută în niciun fel, industria devenind o prezenţă din ce în ce mai slabă pe piaţa globală. Exporturile de produse italiene se ridică în prezent la numai 375 miliarde de euro.

Aşteptările economice în Austria s-au îmbunătăţit considerabil în ultimele câteva săptămâni şi luni, cu toate că indicatorul a coborât uşor în iunie. De la -30,5 puncte în martie, s-a ridicat la o valoare maximă de -10,2, situându-se în prezent la -18,6 puncte.

Aceasta demonstrează că populaţia are încredere în măsurile guvernului său. Austriecii au perceput ultimul pachet de reforme al guvernului, inclusiv măsurile fiscale şi de austeritate, drept o măsură concretă de limitare a datoriei şi de asigurare a stabilităţii financiare de durată a ţării. Economia austriacă include mulţi furnizori competitivi de servicii şi numeroase întreprinderi industriale de mărime medie, care în ultimii ani şi-au asumat riscuri considerabile. Cu o rată a exportului de 95 procente, ele au cucerit o serie de pieţe-nişă globale. Austria a devenit una dintre cele mai bogate naţiuni din lume. Ea se mândreşte acum cu a treia cea mai ridicată performanţă economică pe cap de locuitor din Europa. Această fundaţie economică solidă înseamnă că este extrem de posibil ca Austria să supravieţuiască crizei europene fără să sufere aproape niciun impact negativ.

Creştere a veniturilor în următoarele luni

În multe ţări europene, consumatorii anticipează o creştere a veniturilor în lunile care urmează, însă una foarte mică. Indicatorul a rămas în mare parte stabil, sau chiar s-a ameliorat. Cele mai coborâte valori s-au înregistrat în Portugalia (-33,7 puncte), Grecia (-48,0 puncte) şi Italia (-68,0 puncte). O creştere a veniturilor este anticipată de austrieci (-1,0 puncte), români (1,6 puncte) şi germani (40,1 puncte). Media în Uniunea Europeană este de -43 puncte.

Așteptări privind veniturile - privire de ansamblu în Europa

Germanii continuă să anticipeze o creştere a veniturilor. De la un nivel deja ridicat de 34,3 puncte în martie, indicatorul a crescut din nou, ajungând la 40,1 puncte în iunie. Acest lucru se datorează condiţiilor generale extrem de bune. Cu toate că aşteptările privind starea economiei au scăzut recent, creşterea se menţine la un nivel relativ ridicat, preconizându-se a fi de aproape un procent în 2012.

Un factor decisiv este scăderea continuă a şomajului, aflat la 6,6 procente, acesta a ajuns la cea mai mică rată înregistrată din 1991. Acest lucru este încurajat de contractele colective care asigură salarii mari în toate sectoarele. Recent, impactul inflaţiei s-a redus uşor. Preţurile, la benzină în special, o problemă psihologică majoră în Germania, au scăzut destul de mult în ultima vreme. Ca urmare, consumatorii consideră că puterea lor de cumpărare a fost din nou consolidată.

În Spania, aşteptările privind veniturile au fost relativ stabile, la un nivel coborât. Indicatorul se afla la -29,7 puncte în martie şi la -32,9 puncte în iunie, deşi a scăzut vertiginos pentru o scurtă perioadă de timp, ajungând la -43 puncte în mai. Cea mai presantă problemă a Spaniei este nivelul înalt al şomajului, care se ridică în prezent la aproape 25%. Este cea mai înaltă rată din toate ţările industrializate din lume. În ansamblu, 60% din populaţia şomeră, tineri şi vârstnici, este de părere că găsirea unui loc de muncă în următoarele 12 luni este puţin sau deloc probabilă.

Ministerul Finanţelor a decis să impună o rată mai mare a TVA pentru diverse produse. Sunt incluse aici hotelurile, transportul, cinematografele şi alimentele, cărora li se va aplica acum rata de bază de 10 procente, în locul celei reduse de 8 procente, practicată în prezent. Aceasta ar avea desigur un efect de domino asupra puterii de cumpărare a consumatorilor spanioli. Veniturile deja mici vor valora, după toate probabilităţile, şi mai puţin.

În ultimele câteva luni, aşteptările grecilor privind veniturile au urcat de la cel mai coborât nivel de anul acesta (-66,6 puncte în februarie 2012) la -48 puncte în prezent. Valoarea indicatorului pare să fi trecut deocamdată de faza critică, însă situaţia rămâne extrem de dificilă. Şomajul se situează cu ceva peste 22 procente şi mulţi salariaţi nu au fost plătiţi de luni de zile.

Economia se află în plină recesiune şi nu se întrevede nicio portiţă de scăpare. Există speranţa că reformele iniţiate vor avea în cele din urmă efect şi vor permite economiei să se redreseze treptat. Puterea de cumpărare a consumatorilor este consolidată în prezent de scăderea preţurilor, în special la alimente şi dispozitive electronice.

Mulţi oameni pur şi simplu nu îşi pot permite cheltuieli majore în momentul de faţă, chiar dacă este momentul potrivit. În prezent, cea mai coborâtă dorinţă de cumpărare se înregistrează în Regatul Unit (-42,3 puncte), Portugalia (-43,2 puncte) şi Grecia (-45,2 puncte). Cei mai dornici să consume sunt bulgarii (8,5 puncte), austriecii (22,4 puncte) şi germanii (32,7 puncte). Media la nivel de Uniune Europeană se situează la -23 puncte. SUA au un nivel de -9,6 puncte.

În ultimul trimestru, dorinţa de cumpărare a continuat să crească şi în Bulgaria. Indicatorul a fost -7,4 puncte în martie, urcând la 8,5 puncte în iunie. Împreună cu Austria şi Germania, Bulgaria este singura ţară cu o valoare pozitivă a dorinţei de cumpărare.

După anii de criză 2009 şi 2010, economia bulgară se află din nou pe un teren sigur, înregistrând anul trecut o creştere de 2,2 procente. De asemenea, în primul trimestru al acestui an, a crescut cu 0,5 procente, ceea ce, având în vedere criza financiară, nu este rău. Previziunile pentru anul acesta indică o creştere economică mai redusă. Şomajul rămâne ridicat la circa 12 procente. Această situaţie stârneşte sentimente amestecate în rândul consumatorilor bulgari. Există însă speranţe, în următoarele câteva luni fiind prognosticată o creştere lentă, însă susţinută, a veniturilor. Acesta este un prognostic bun în vremuri de criză, şi ar trebui să stimuleze o stare de spirit pozitivă în rândul consumatorilor.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »