Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Anne-Marie Blajan | 31.3.2014 .
Partidul Justiţie şi dezvoltare (AKP) al premierului turc Recep Tayyip Erdogan a câştigat alegerile locale din Turcia, în ciuda scandalurilor şi a criticilor acerbe la adresa sa din ultimul an. În discursul său, premierul şi-a ameninţat adversarii şi le-a promis acestora că îi va face „să plătească”. A fost un nou atac la adresa opoziţiei şi a “trădătorilor” organizaţiei imamului Fethullah Gülen, pe care îl acuză de complot împotriva regimului său.
“Poporul a dejucat astăzi planurile perfide şi capcanele imorale (…) cei care au atacat Turcia au fost respinşi. (…) Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm”, a declarat el în faţa miilor de susţinători reuniţi la cartierul general al AKP din Ankara.
Candidaţii AKP s-au clasat pe primul loc şi au obţinut 45 la sută din voturi, după numărarea a 95% din voturi. AKP a devansat net principalul său concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-strânga), cu 28,5 %. Pe locul trei s-a clasat partidul Miscării naţionaliste (MHP), cu15% din voturi.
Triumful premierul a fost completat şi de păstrarea controlului asupra celui mai important oraş al ţării, Istanbul.
Alegerile municipale au fost considerate de analişti un test pentru premierul Erdogan, înainte de scrutinul prezidenţial din august 2014 şi de cel parlamentar din iunie 2015.
Câştigarea alegerilor municipale de partidul lui Recep Erdogan ar putea să-i deschidă acestuia calea acestuia spre depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte, mai spun analiştii. Scrutinul prezidenţial se va desfăşura anul acesta, în august şi, pentru prima dată, şeful statului va fi ales prin sufragiu universal direct.
În Ankara, cursa este foarte strânsă, în condiţiile în care CHP a revendicat victoria în cursul nopţii de luni, la o diferenţă de doar câteva mii de voturi faţă de primarul populist al partidului premierului Erdogan, Melih Gökçek, care a candidat pentru un al cincilea mandat. Voturile din unele districte sunt renumărate.
După 12 ani la conducerea Turciei, prim-ministrul confirmă, cu acest succes, că rămâne personajul cel mai charismatic al ţării, dar şi cel mai controversat: este aclamat de cei care văd în el un artizan al creşterii economice a ţării, dar considerat de alţii un “dictator” islamist, un sultan, cum îi spun opozanţii săi.
Anul trecut, milioane de turci i-au cerut demisia. Istanbulul a cunoscut unele dintre cele mai violente proteste, care au pornit de la manifestaţiile ecologiştilor pentru apărarea unui parc din Istanbul – Gezi Park – şi s-a transformat într-un protest faţă de politicile de islamizare a ţării ale premierului.
În luna decembrie a anului trecut, un scandal de corupţie care a dus la demisia mai multor miniştri din guvern l-a implicat şi pe premier. Acesta a spus că sunt înscenări din partea adversarilor săi politici sau chiar a rivalilor din partid.
Recep Tayyip Erdogan a trecut în ofensivă pentru a-şi mobiliza susţinătorii împotriva foştilor săi aliaţi din cadrul mişcării Gülen, suspectaţi că au format un “stat în stat”.
Această luptă fratricidă a culminat joi cu difuzarea pe reţelele de socializare a rezumatului unei reuniuni în care ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, şi şeful serviciilor de informaţii discută despre o intrare în război a Turciei împotriva Siriei, fără să îşi ascundă intenţiile electorale.
Afectat de aceste dezvăluiri, Guvernul a răspuns prin epurări şi prin blocarea Twitter şi YouTube,în Turcia, care a atras avalanşă de critici.
In ciuda apelurilor la calm, duminică şi-au pierdut viaţa nouă perosne, în urma înfruntărilor locale. Premirul Erdogan a polarizat societatea turcă şi probabil că acest fenomen va continua, dacă acesta va candida şi la preşedinţie.