Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Mariana Bechir | 7.3.2016 .
La Bruxelles, liderii europeni au început discuțiile privind imigrația – agenda șefilor de stat și guvern include dejunul de lucru cu delegația Turciei și o reuniunea informală. Momente importante, fiindcă în funcție de rezultatele acestora spațiul Schengen va fi redeschis în integralitate până la sfârșitul anului sau, dimpotrivă, controalele la frontierele interne se vor extinde. La summit va fi prezentată o propunere a Comisiei Europene pentru închiderea rutei Balcanilor de Vest.
Miza a fost comunicată chiar de Comisia Europeană, săptămâna trecută, care a explicat că parteneriatul cu Turcia, pentru care insistă în special Germania, este revenirea, până în decembrie, la funcționarea normală a spațiului Schengen, adică eliminarea controalelor introduse în ultimele luni de mai multe state membre al UE.
Comisia a anunțat primele două proiecte inițiate în Turcia (din totalul portofoliului de 3 miliarde de euro) – 55 de milioane de euro destinate accesului al educație al copiilor refugiați din această țară, și ajutor umanitar de 40 de milioane de euro prin World Food Programme (WFP) și Semiluna Roșie.
Potrivit estimărilor Comisiei, reinstalarea controalelor la frontierele interne din Schengen ar genera costuri directe imediate între 5 și 18 miliarde euro anual (între 0,05% – 0.13% din PIB). Aceste costuri vor fi concentrate pe câteva state, dar ar afecta în mod inevitabil economia UE în ansamblul său.
Comisia Europeană urmează să prezinte la reuniune o propunere pentru închiderea oficială a așa-numitei rute a Balcanilor de Vest.
“Liderii Uniunii Europene intenționează să anunțe în mod oficial închiderea ruta balcanică pentru refugiați și frontierele interne ale Schengen pentru migranți economici”, scrie Der Standard, care a obținut o copie a proiectului de concluzii elaborat de către Comisia Europeană.
Proiectul prevede și o asistență finnaciară de 700 de milioane de euro
Liderii UE “vor face maximum posibil pentru a ajuta Grecia în acest moment dificil”, mai precizează documentul, deoarece este vorba despre de “o responsabilitate colectivă a comunității, care necesită o mobilizare rapidă și eficientă a tuturor resurselor disponibile” , și “contribuția statelor membre”.
Premierul Alexis Tsipras va cere la reuniunea de luni sancțiuni pentru statele care nu respectă deciziile luate de UE pentru a soluționa criza refugiaților.
Liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, spune că șefii de stat și guvern europeni sunt naivi alegând să pună totul “pe o singură carte – Turcia”, mai ales după raidul autorităților turce la grupul de presă Zaman (foto), scrie Reuters, .
Grupul este apropiat de mişcarea Hizmet, condusă de influentul cleric Fethullah Gulen, principalul opozant al președintelui Recep Tayyp Erdogan.
Concesiile făcute de UE Turciei sunt criticate și de directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Gauri van Gulik: “Utilizarea Turciei ca țară terță sigură este absurdă”, a spus ea.
“Europa are datoria absolută de a proteja refugiații”, a adăugat ea.
Deciziile ce vor fi luate luni la Bruxelles au o importanță specială pentru cancelarul Germaniei, care deja se confruntă cu o scădere alarmantă a încrrederii populați.
Un sondaj recent arată că 81% din alegători cred că ea a pierdut controlul acestei crize.
Duminica viitoare vor avea loc alegeri regionale în Germania, iar acestea vor reflecta nemulțumirile privind această problemă.
Angela Merkel a avut duminică seara o întâlnire cu premierul turc, Ahmat Davutoglu, pentru a discuta stadiul măsurilor stabilite cu Turcia.
Germania dorește ca refugiații sirieni să fie preluați direct din Turcia, dar acest lucru nu se va putea face până când nu sunt blocate fluxurile ilegale, deoarece statele membre nu vor accepta înainte de acaesta o astfel de relocare.
Aproximativ 30.000 de migranți sunt blocați acum în Grecia, în timp ce alți aproximativ 2.000 intră zilnic în această țară.