Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Iulian Soare | 3.4.2016 .
România și Bulgaria au în continuare cea mai mare rată de decedați în accidente rutiere, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene – anul trecut, în cele două state membre s-au înregistrat câte 95 de persoane decedate la un milion de locuitori.
Rata medie a deceselor în traficul rutier din UE a fost de 51,5 la 1 milion de locuitori.
În anul 2015, în total, 26.000 de europeni și-au pierdut viața în astfel de accidente rutiere din UE, iar alți 135.00 au fost grav răniți.
Dintre răniți, mare parte sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor – pietoni, bicicliști etc.
Pentru a reduce numărul acestor victime, Comisia va elabora, în a doua jumătate a anului 2016, un plan general privind implementarea unor sisteme de transport inteligente capabile să coopereze, adică să realizeze o comunicare bidirecțională între vehicule, între acestea și infrastructurile rutiere, precum și între infrastructurile rutiere.
Aceste sisteme permit vehiculelor să se avertizeze reciproc, în mod direct (de exemplu, în caz de frânare de urgență) sau prin intermediul infrastructurii (de exemplu, pentru a semnaliza apropierea unor lucrări rutiere).
De asemenea, pentru a încerca reducerea număruui victimelor accidentelor, UE a adoptat anul trecut legislația necesară pentru introducerea obligativității ca, de la 1 martie, 2018, toate mașinile noi din Europa să fie dotate cu sistemul eCall, care apelează automat numărul european de urgență 112 în cazul accidentelor grave și comunică automat, spre serviciile de urgență din zonă, localizarea exactă a locului unde s-a produs accidentul.
Această măsură va îmbunătăți răspunsul serviciilor de urgență cu 50% în zonele rurale și cu 40% în cele urbane.
De asemenea, Europa a investit în cercetarea din domeniu, iar într-un proiect de acest fel – Advanced Radar Tracking and Classification for Enhanced Road Safety (ARTRAC) – a participat și o echipă de cercetători de la Universitatea din Timișoara.
Consorțiul, format din echipe din universități europene și firme auto (Volkswagen și Fiat) a dezvoltat un sistem de detecție prin senzori a utilizatorilor vulnerabili (pietoni, cicliști etc.), un prototip pentru autoturisme din clasa compactă. Sistemul frânează brusc atunci când detectează un utilizator vulnerabil ce ar putea fi lovit.