Tentativa de lovitură de stat în Turcia a eșuat – 265 de morți și 1.440 răniți. Guvernul se gândește să reintroducă pedeapsa cu moartea

De Iulian Soare | 15.7.2016 .

urcia1

UPDATE 21,00: Comandanții Armatei a II-a și a III-a au fost reținuți și acuzați de trădare, precum și un judecător al Curții constituționale turcești referitor la care nu au fost oferite explicații.

UPDATE: Ankara a cerut Atenei să extrădeze echipajul de opt persoane al elicopterului militar care a aterizat în Grecia.

De asemenea, Erdogan i-a cerut președintelui american să-l deporteze pe Fethullah Gulen sau să-l predea autoritățile turcești.

UPDATE: Erdogan a anunțat că se va gândi la reintroducerea pedepsei cu moartea deoarece oamenii oamenii aflați în stradă solicită acest lucru.

Președintele Barack Obama a făcut un nou apel către toate părțile implicate în conflictul din Turcia: “Președintele și echipa sa au regretat pierderile de vieți omenești și au subliniat necesitatea vitală pentru toate părțile din Turcia de a acționa cu respectarea statului de drept și de a evita orice acțiune care ar putea declanșa noi violențe sau instabilitate”.

UPDATE 17,45: A început ședința extraordinară a parlamentului, cu un moment de tăcere pentru cei care au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Participă toate cele patru partide și este de așteptat să fie emis un comunicat comun prin care vor condamna tentiva de lovitură de stat.

În afara clădirii, care a fost bombardată în timpul nopții, mii de susținători ai lui Erdogan sunt adunați.

UPDATE: Poliția turcă a reținut zece judecători de la cea mai înaltă instanță administrativă, potrivit agenției Anadolu, care mai precizează că au fost emise mandate de arestare pentru 48 de magistrați de la curțile adminsitrative și 140 de membri de la curțile de apel.

Puțin mai devreme, Anadolu a informat că Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor  a decis demiterea a 2.745 de judecători. Aceștia sunt suspectați de legături cu organizația lui Fethullah Gulen.

UPDATE: Turcia va cere extrădarea lui Fethullah Gulen, care locuiește din 1999 în Pennsylvania, dar secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că executivul de la Ankara trebuie să prezinte  probe puternice.

Clericul a negat implicarea sa în această tentativă și a condamnat încercarea de lovitură de stat.

UPDATE 17,00: Cancelarul german Angela Merkel a condamnat încercarea de lovitură de stat:

“Este tragic că atât de mulți oamnei au murit în timpul loviturii de stat. Vărsarea de sânge din Turcia trebuie să înceteze acum”, a spus Merkel, într-o declarație de presă făcută la Berlin.

De asemenea, ea a făcut apel la Erdogan pentru ca cei implicați în acest complot să fie tratați potrivit regulilor unui stat de drept.

Liderul Verzilor germani, Cem Oezdemir, a avertizat și el, într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag că urmările sunt foarte periculoase:

„Erdogan nu va lăsa să-i scape această ocazie nu doar de a epura total armata, ci și de a-și realiza în sfârșit proiectul unui amendament constituțional cu obiectivul autocrației (…)

Puținele instituții de presă critice și primele vlăstare ale societății civile nu se pot aștepta, în mod cert, la nimic bun”, a spus el.

UPDATE 16, 10: S-a încheiat operațiunea de la sediul Statului Major, împotriva militarilor implicați în încercarea de răsturnare a guvernului.

UPDATE: Guvernul a trecut la reprimarea celor care au participat la tentativa de lovitură de stat, confirmându-se așteptările analiștilor referitoare la o replică dură din partea lui Erdogan, cunoscut deja pentru stilul autoritar al guvernării sale.

Pe străzile orașelor din Turcia, mii de oameni au ieșit cu steaguri penrtu a-și arăta susținerea față de regimul lui Erdogan.

turcia

De dimineață, milioane de cetățeni turci au primit SMS-uri semnate Recep Tayyip Erdogan în care acesta ăi ruga să iasă pe stradă pentru a apăra democrația.

UPDATE 13,50: Turcia se va considera în război cu orice țară care îl va ajuta pe clericul musulman Fethullah Gulen, a avertizat sâmbătă premierul turc, Binali Yildirim, citat de Reuters.

Clericul, un fost apropiat al președintelui Erdogan, s-a autoexilat în SUA, țară unde s-au stabilit și mai mulți adepți ai acestuia.

Mișcarea Gulen a fost declarată de Ankara grupare teroristă, în mai anul acesta.

Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, autoexilat în SUA, în 1999. Foarte respectat, el a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, moderată, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și internațional. Comunitatea cuprinde în prezent câteva milioane de adepți.

Fethullah Gulen l-a ajutat pe Erdogan să-şi consolideze puterea, dar a devenit “inamicul public numărul 1” după un scandalul de corupţie din 2013 care l-a afectat pe  Erdogan.

Pe acesta l-a acuzat Erdogan sâmbătă dimineața, după aterizarea la Istanbul, că a dus la formarea unui stat paralel.

Potrivit agenţiei turce Anadolu, aproape 1.800 de persoane, inclusiv 750 de ofițeri de poliție și 80 de soldați au fost închiși în ultimii doi ani, ca parte a luptei împotriva mișcării Fethullah Gulen. 280 sunt încă în spatele gratiilor în așteptarea unui proces.

UPDATE 13,15: Ultimul bilanț: 265 de morți și 1.440 de răniți, a anunțat premierul turc Binali Yildirim.

UPDATE 13.15: Un elicopter militar urc având la bord opt bărbați a aterizat în Grecia. Aparatul a intrat în spațiul aerian grec fără a solicita permis, iar pilotul a invocat o defecțiune mecanică.

Cei opt au fost arestați și au cerut azil politic în Grecia.Postul de televiziune ERT spune că bărbații respectivi ar putea să fi fost implicați în rebeliunea militară din Turcia.

Șeful flotei turcești este sechestrat pe o fregată din baza navală Golcuk.

UPDATE 12.30: A fost emisă o alertă la granițe, inclusiv pe aeroporturi, deoarece autoritățile susțin că au informații despre încercarea unro membri ai mișcării Gulen, inclusiv jurnaliști, de a părăsi țara, scrie Anadolu.

Tot mai multe state, europene, din Orientul Mijlociu și din Asia, transmit comunicate de susținere a guvernului lui Erdogan și de condamnare a încercărilor de eliminare prin forță a regimului de la Ankara.

UPDATE 12,15: Premierul Binali Yildirum are o conferință de presă. I-a numit complotiști pe organizatorii loviturii de stat și a spus că poporul a răspuns eficient.

Declarațiile premierului:

  • Guvernul ia în considerare schimbarea legislației penrtu a putea introduce pedeapsa capitală
  • Prima etapă a acțiunii de contracacrare a loviturii de stat s-a încheiat, dar cetățenii turci trebuie să iasă și în această seară în stradă în piețele centrale ale orașelor, cu steagurile turcești
  • Președintele și poporul au depășit împreună acest moment.
  • Au fost reținuți 2.839 de militari, de la simpli soldați până la personal cu rang superior
  • Cei care au deschis focul împotriva cetățenilor turci sunt mai răi decât kurzii din PKK
  • Complotiștii trebuie să știe că nimeni nu se poate juca cu stabilitatea Turciei și cu iubirea de libertate și democrație a civililor
  • Națiunea nu-i va uita niciodată pe cei care au trădat
  • Forțele de poliție și de securitate și-au riscat viața penrtu a restabili ordinea
  • Complotiștii urmează să răspundă conform legii, ei vor fi pedepsiți corespunzător

UPDATE 12,00Ministrul turc la UE, Omer Celik, a declarat în direct, la televizunea NTV, că autoritățile au situația sub control într-o proporție de 90%, chiar dacă unii șefi militari loiali regimului sunt încă ostitici.

Site-ul armatei, aflat sub controlul puciștilor, spune însă că lucrurile nu s-au terminat, că rebelii au încă sub control mai multe puncte0cheie ale adminsitrației.

UPDATE 11,10: Umit Dundar, loialistul numit șeful staffului militar,  a anunțat într-o declarație televizată că lovitura de stat a eșuat.

Referindu-se la precedentele lovituri de stat organizate de armată în ultimele decenii, Umar Dundar a promis că armata “a închis ireversibil capitolul loviturilor de stat militare.”

“Poporul a ieșit în stradă și și-a exprimat sprijinul pentru democrație (…) Națiunea nu-i va uita niciodată pe trădători”, a mai spus el, adăugând: 

“Vom continua să servim poporul. Le mulțumesc partidelor politice și presei pentru sprijinul acordat democrației. Cei care au trădat țara nu vor rămâne nepedepsiți.”

El a mai anunțat că 104 de puciști au fost uciși.

De partea cealaltă, a loialiștilor, s-au înregistrat 90 de morți, dintre care 47 civili.

Numărul răniților nu a fost modificat – 1.154 de persoane.

Tot mai mulți puciști se predau, inclusiv cei cu grade mari, organizatori ai loviturii de stat.

UPDATE 11,04: Apar tot mai multe imagini în care polițiștii se străduiesc să-i apere pe soldații care sunt atacați de civili

UPDATE 10,51: Ambasadorul turc în Marea Britanie: Turcia s-a confruntat cu o lovitură de stat care a eșuat datorită unității și solidarității poporului.

„Președintele și guvernul dețin controlul. Forțele armate turce nu au fost implicate în totalitate în tentativa de lovitură de stat. Aceasta a fost condusă de o facțiune a forțelor armate care a primit răspunsul meritat din partea poporului”

Istanbulul s-a întors, oarecum, la normal, scrie corespondentul The Guardian.

Pe Podul Bosfor, închis de militari în noaptea trecută, oamenii sărbătoresc înfrângerea loviturii de stat.

Unul dintre punctele unde încă au loc confruntări între puciști și forțele de ordine este în Ankara, la sediul forțelor armate, unde forțele loiale lui Erdogan încearcă să păstreze controlul.

UPDATE: Imagini cu cei aproximativ 50 de soldați care s-au predat pe Pdoul Bosphorus din Istanbul:

soldati  turcia predat

UPDATE 10.00: Turcia are o istorie lungă a loviturilor de stat – cea mai recentă a avut loc în 1997, iar una dintre cele mai brutale, în 1980, scrie The Guardian.

Guvernul islamist al peședintelui Erdogan este considerat însă într-o poziție mult mai bună decât administrațiile care au fost înainte ținta unor lovituri de stat.

El și-a întărit poziția prin succesele economice ale ultimului deceniu și, de asemenea, a avut grijă să-și pună apropiații în posturi cheie din apartul de stat.

Evenimentele recente din Orientul Mijlociu au destabilizat însă țara – cu rebelii kurzi luptând în sud-estul țării, milioane de sirieni refugiați pe teritoriul său și cu tot mai multe atentate ale grupării teroriste Stat Islamic.

UPDATE 09,36: Numărul personalului militar arestat a ajuns la 1.563 de persoane.

militari arestati

Parlamentul a început o ședință de urgență convocată de premier.

Clădirea paramentului este afectată de cele câteva explozii care au avut loc în cursul nopții, când militarii au bombardat-o din elicopter în timpul încercării de a prelua controlul ei.

Agenția de presă Anadolu anunță că bilanțul confruntărilor a urcat la 90 de persoane moarte și 1.154 de răniți.

Ciocnirile continuă, cu focuri de armă auzite sporadic în Ankara, dar situația s-a clarificat după o noapte de confruntări: Recep Tayyip Erdoğan a reușit să rămână la putere după o noapte în care facțiune a armatei a încercat să schimbe forțat guvernarea.

Puciștii au abandonat tancurile de pe Podul Bosfphorus, armata aflată sub comanda președintelui a primit ordin să coboare orice elicopter sau avion al puciștilor.

turcia celebrare infrangerea loviturii stat

UDATE 8,20: Reuters: SUA sunt îngrijorate de situația loviturii de stat într-o țară NATO. Președintele Obama – susținere pentru președintele Erdogan.

UPDATE 8,15: Angela Merkel anunță că Germania susține guvernul ales al Turciei.

UPDATE 8,00 : Autoritățile anunță, prin media fidele, arestarea a 754 de soldați care participă la puci, printre care 29 de colonei și 5 generali.

UPDATE 7,50 : Siteul Armatei se află încă sub controlul puciștilor – aceștia anunță că lovitura de stat continuă.

Confruntările au loc între forțele fidele ale guvernului – în principal cele care țin de ministerul de interne și un grup al Armatei.

UDATE 7,10 : Guvernul anunță prin intermediul televiziunii publice peste 300 de arestări în rândul puciștilor.

UPDATE 6,45: Autoritățile guvernamentale se apropie de readucerea situației sub control. Tayyp E4dogan a cerut mulți mii să rămână în stradă.

A fost numit un alt șef de stat major al Armatei, despre titularul acestui post neștiiundu-se nimic. Ultimele informații îl prezentau ca fiind luat ostatic de puciști.

PDATE 04,25: Președintele Recep Tayyip Erdogan ține un discurs în direct, din mijlocul mulțimii adunate la aeroport să-l aștepte.

erdogan aeroport

El a declarat că revolta armatei este un act de trădare, iar cei vinovați vor plăti scump, și a anunțat că este hotărât să „curețe” armata.

El a insistat că puciul a fost pus la cale de câțiva militari care răspund la ordinele lui Fethullah Gulen, iar cele întâmplate începând cu joi seara demonstrează că structura mișcării Gulen este un asimilară unei organizații teroriste.

Reamintim că Gulen a negat orice implicare.

Erdogan a mai spus că executivul funcționează în Ankara și a confirmat că secretarul său general a fost răpit de complotiști.

CNN, The Guardian și alte importante organizații de media menționează că, întoarcerii lui Erdogan, situația este neclară, nu se știe cine are controlul țării, de fapt.

Între timp, la Istanbul, un oficial a anunțat că peste 50 de ofițeri au fost arestați.

UPDATE 4,15 : UE reacționează : Liderii UE cer revenirea urgentă la ordinea constituțională în Turcia.

Într-o declarație comună, președintele Consiliului European – Donald Tusk, președintel Comisiei Europene – Jean-Claude Juncker, și șefa diplomației europene – Federica Mogherini, spun că urmăresc atent evoluțiile din Turcia și se coordonează cu cele 28 de state membre cu privire la tentativa de lovitură de stat care afectează această țară partener-cheie al UE.

Cei trei se află în Mongolia, la Summitul Europa-Asia (ASEM).

UPDATE 04,09: O explozie a avut loc la eroportul Atuaturk din Istanbul. Toată clădirea s-a cutremurat, a declarat pentru CNN un martor ocular. Nu se știe dacă președintele Erdogan a fost afectat.

UPDATE 03,58: Erdogan a aterizat la Istanbul

Aeronava care îl transportă pe președintele Erdogan ar fi aterizat pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a declarat pentru CNN o sursă prezidențială.

Cel puțin o mie de oameni, care veniseră să-l aștepte, l-au aclamat.

UPDATE 03,55: NATO reacționează : Jens Stoltemberg, secretarul general al NATO, face apel ”la calm” și cere ”respectarea totală a instituțiilor democratice ale statului”.

UPDATE 03,50: Trupele militare au preluat controlul CNN Turcia, televiziunea care l-a intervievat prin FaceTime pe Recep Tayyip Erdogan, în urmă cu câteva ore.

După ce soldații au intrat în camera de control, prezentatorul CNN a încheiat spunând: “Asta este, acum trebuie să ieșim din emisie.”

În studiou a fost lăsată o cameră de filmat care transmite imaginea mesei goale.

turcia cnn

UPDATE 03,40: Un oficial al guvernului turc a declarat că este un complot al unor elemente din Forțele Aeriene și din Jandarmeri (poliția rurală).

Șeful Forței Navale și generalul Pirmei Divizii a Armatei s-au mobilizat împotriva loviturii de stat.

El s-a declarat convins că totul se va termina, grație oamenilor care au ieșit pe stradă să se opună loviturii de stat și a spus că tancurile rebelilor au fost silite să se retragă de la aeroport după ce civilii s-au adunat acolo ca să li se opună.

UPDATE 03,17: Comandantul forțelor militare speciale, generalul Zekai Aksakalli, a declarat televiziunii, prin telefon, că cei “care au încercat lovitura de stat nu vor reuși”. “Poporul trebuie să știe că vom depăși această criză… Avem situația sub control.”

Generalul a spus că există câțiva morți și răniți, fără să ofere însă vreo cifră.

Premierul Binali Yildirim a declarat pe un post de televiziune că lucrurile situația este, în mare parte, sub control, potrivit Reuters. Șefii armatei au fost la datorie, a adăugat el.

Yildirim a negat zvonurile care au circulat mai devreme, conform cărora ar fi fost luat ostatic la un moment dat.

UPDATE 03,10: Ministrul turc al justiției Bekir Bozdag a declarat într-un interviu, susținând teoria lui Erdogan, că mișcarea Gulen este implicată în tentativa de lovitură de stat militară care este în desfășurare în țară, relatează Reuters.

Organizatorul ar fi Muharrem Kose, un ofițer înlăturat din poziția de consilier juridic în cadrul forțelor armate, scrie Anadolu.

Mai mulți comandanți de la diferite arme au apărut la televiziune pentru a respinge tentativa de lovitură de stat, susținând că ea este opera unui grup mic de militari.

UPDATE: Printre cei care protestează la Podul Bosphorus față de lovitura de stat ar fi mai mulți rănți prin împușcare.

Agenția de știri privată Dogan relatează că soldații au deschis focul asupra oamenilor care încercau să treacă podul, iar mai multe imagini AFP confirmă că ciocnirile de acolo s-au soldat cu mai multe victime.

turcia raniti

UPDATE 03.00: Televiziunea națională turcă, TRT, și-a reluat transmisia.

UPDATE: Ordinea democratică din Turcia trebuie să fie respectată și trebuie făcut totul pentru a proteja viața oamenilor, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

UPDATE 02,53: Ministrul muncii a intrat împreună cu mai mulți civili în televiziunea de stat, care se afla sub controlul militarilor, iar la parlament ar fi explodat o bombă, relatează Anadolu. Potrivit postului de televiziune Fox News, proiectilele au fost lansate de către un elicopter.

CNN-Turk spune că au fost răniți câțiva polițiști și angajați ai instituției.

La aeroportul Ataturk s-ar fi adunat deja peste 1.000 de persoane care spun că așteaptă să salute revenirea președintelui Erdogan.

Încă nu se știe unde se află șeful statului, care ar fi plecat de la Marmaris în străinătate, după ce i s-ar fi refuzat aterizarea la Ankara.

turcia

UPDATE 02,50: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel la calm și la respectarea Constituției și instituțiilor democratice ale Turciei.

“Tocmai am discutat cu ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. Urmăresc evenimentele din Turcia îndeaproape și cu îngrijorare.

(…) Tucia este un alit important al NATO.”

UPDATE 02,29: Barack Obama: Toate părțile să sprijine guvernul ales democratic al Turciei

Casa Albă a emis un comunicat în care se spune că președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry (aflat la Mosocva) “au fost de acord că toate părțile din Turcia trebuie să sprijine guvernul ales democratic al Turciei și să evite orice violență și vărsare de sânge”.

Departamentul de stat va continua să se concentreze pe siguranța cetățenilor SUA aflați în Turcia, mai spune comunicatul.

Secretarul american de stat l-a sunat pe omologul turc și i-a transmis sprijinul absolut pentru guvernul civil democratic ales al Turciei și pentru instituțiile democratice.

02,27: La MAE s-a constituit o Celulă de criză care va analiza modalitățile de a furniza asistența consulară cetățenilor români aflați în Turcia, cât și implicațiile politice ale evenimentelor în cauză.

UPDATE: Bulgaria a anunțat că-și va consolida frontiera cu Turcia, în contextul loviturii de stat care se desfășoară în țara vecină.

UPDATE 02,25: Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut și el apel la calm.

“Secretarul general urmărește îndeaproape evoluțiile din Turcia. Este la curent cu informațiile despre o tentativă de lovitură de stat în țară. ONU încearcă să clarifice situația de la fața locului și face apel la calm”, a spus purtătorul de cuvânt Farhan Haq.

UPDATE: 17 polițiști ar fi fost uciși la sediul forțelor speciale din Ankara, conform agenției de presă Anadolu.

Un avion de vânătoare turc a doborât un elicopter militar folosit de complotiști, la Ankara, anunță televiziunea NTV.

Pe de altă parte, oficiali ai ambasadei Turciei în SUA au postat pe Twitter imagini cu soldați reținuți de polițiști la palatul prezidențial, după ce au eșuat să preia controlul clădirii:

turcia retinuti

UPDATE: Kemal Kalicdaroglu, liderul celui mai mare partid de opoziție (Partidul Republican al Poporului), s-a declarat împotriva loviturii de stat, într-o serie de postări pe Twitter, afirmând că țara a “suferit mult” din cauza puciurilor din trecut.

UPDATE 02,20: Fostul premier Ahmet Davutoglu, interlocutorul preferat al europenilor, a declarat pentru Al Jazeera că lovitura de stat în derulare este condusă de o clică din armată și că nu va avea succes.

“În viața mea am văzut multe asemenea încercări ale unor clici din armată”, a spus Davutoglu. “Nu au fost în stare să mențină puetrea pentru mult timp și, după atâția ani, sunt sigur că ne vom proteja demnitatea și democrația”, a adăugta el.

Stabilitatea Turciei înseamnă securitatea multor altor state și înseamnă securitatea a milioane de refugiați care sunt adăpostiți în această țară, a mai atras atenția Davutoglu.

Dacă securitatea Turciei va fi afectată, nu va putea fi prevenit un efect de dominou, a mai explicat fostl ministru.

UPDATE: Lira turcească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american

UPDATE 02,13: Poliția ar fi început să facă arestări din rândul Armatei.

UPDATE 02,00: În moscheele din Istanbul au început chemările la rugăciunea de dimineață. Se întâmplă cu multe ore înainte de momentul normal și se bănuiește că acestea au legătură cu apelul adresat de președintele Erdogan.

“Cer oamenilor noștri, lumii întregi, să umple piețele țării pentru a-i da (armatei) răspunsul necesar”, a spus ceva mai devreme Erdogan, într-o declarație transmisă prin telefon la postul CNN în limba turcă.

“Această lovitură de stat nu va reuși niciodată. Mai devreme sau mai târziu va fi eliminată. Mă voi întoarce la Ankara”, a mai spus Erdogan.

turcia podul bosforului

UPDATE 01,57: O sursă europeană a declarat pentru Reuters că lovitura de stat din Turcia pare foarte bine pregătită.

“Pare o lovitură de stat bine orchestrată de o parte semnificaivă a armatei, nu doar de câțiva colonei. ” “Ei controlează câteva puncte strategice din Istanbul. Dată fiind proporția operației, este greu de imaginat că se vor opri ușor”, a adăugat oficialul european. 

UPDATE 01,56: Federica Mogherini, șefa diplomației europene, aflată la Ulan Bator, Mongolia, unde se desfășoară Reuniune Asia-Europa, a transmis pe Twitter că ține legătura în permanență cu delegația UE în Ankara și a făcut apel la respectarea democrației.

UPDATE: 01,40: Agenția Anadolu a anunțat că elicoptere militare au tras focuri de armă asupra sediului agenției de securitate din Ankara.

Ținte ale acestor elicoptere ar mai fi fost și alte clădiri oficiale, precum palatul prezidențial.

Tancurile ar fi deschis focul în apropierea clădirii parlamentului, relatează Reuters.

Protestatarii au luat cu asalt străzile și unii cântă “umăr la umăr împotriva loviturii de stat”, alții au început să-i bruscheze pe soldații acre blochează podurile și străzile, polițiști se ceartă cu militari.

UPDATE 00,30: Președintele se afla în vacanță în stațiunea mediteraneeană Marmaris, din sudul Turciei, în momentul izbucnirii revoltei armatei, scrie BBC.

UPDATE: Susținătorii președintelui Erdogan s-au adunat în Piața Taksim, în centrul Istanbulului și, conform BBC, au avut loc mai multe ciocniri cu soldați din trupele celor au declanșat lovitura de stat.

Potrivit unor mesaje de Twitter neverificate, s-ar fi auzit focuri de armă în Taksim.

sustinatori erdogan

UPDATE 0,25:  MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

UPDATE 0,22: Parlamentul ar fi fost înconjurat de tancuri. 

Pe de altă parte, un tanc ce se îndrepta spre reședința din Ankara a premierului a fost blocat de civili.

UPDATE 01,12:  Președintele Erdogan  nu a fost lăsat să intre în țară la întoarcerea din călătorie, avionul său a fost redirecționat spre Germania

UPDATE 01,11: Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă, a declarat că președintele Barack Obama este informat regulat despre cele întâmplate în Turcia.

Turcia deține a doua armată, după SUA, în cadrul NATO și a fost un aliat foarte important al Alianței în timpul Războiului Rece.

UPDATE 01,08: O explozie ar fi avut loc în sediul televiziunii publice.

UPDATE 01,06: Un elicopter ar fi deschis focul în Ankara, capitala Turciei, potrivit Reuters.

UPDATE 01,04: Erdogan a acuzat, în interviul acordat prin telefon CNN Turcia, mișcarea Gulen ca fiind responsabilă de lovitura de stat.

Muhammed Fethullah Gülen este un cleric islamist, fost patener al lui Erdogan, acuzat după 2010 că ar fi inspiratorul tuturor mișcărilor de protest din Turcia.

Gulen trăiește acum în azil, în SUA.

Apelul lansat de Erdogan este ca oamenii să iasă în piețele publice și al aeroporturi, ca să împiedice preluarea puterii de către trădători.

“Cer oamenilor noștri, lumii întregi, să umple piețele țării pentru a-i da (armatei) răspunsul necesar”, a spus Erdogan într-o declarație transmisă prin telefon la postul CNN în limba turcă. “Această lovitură de stat nu va reuși niciodată. Mai devreme sau mai târziu va fi eliminată. Mă voi întoarce la Ankara”, a mai spus Erdogan, amintind că el este comandantul suprem al forțelor armate.

Erdogan a mai spus că dorește să revină la Istanbul, însă nu i s-ar permite aterizarea pe aeroport.

Pe de altă parte, circulă informații că el ar fi cerut azil politic într-o țară europeană.

erdogan cnn turcia

În Ankara și la Istanbul tancurile se află în apropierea unor poduri și aeroporturi, iar elicopterele survolează punctele importante.

Mai mulți oameni s-ar fi adunat în jurul aeroportului Ataturk și pe străzile din Istanbul.

UPDATE 00,50: Televiziunea publicăși-a incetat emisia. În țară s-a declarat starea de asediu. la Ankara s-a auzit o explozie puternică – potrivit Reuters. 

UPDATE 00,48:  “Turcia este sub controlul unui Consiliu pentru pace, care va garanta siguranţa cetăţenilor”, a comunicat Televiziunea publică turcă.

Armata turcă spune că a fost necesară preluarea puterii deoarece Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Potrivit presei de la Ankara, armata a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie.

Există informaţii că la Ankara s-ar fi înregistrat o explozie şi că ar avea loc schimburi de focuri între poliţie, subordonată Guvernului, şi armată, care are un statut special în Turcia, fiind garantul statului laic.

UPDATE 00,46: Ministerul de Externe de la Londra îi sătuiește pe cetățenii britanici aflați în Turcia să evite locurile publicee și aglomerate și să rămână foarte precauți până când situația se va clarifica.În declarație se spune: “Suntem îngrijorați de evenimentele care se derulează în Ankara și în Istanbul.”

UPDATE 00,40 : Televizunea de stat nu mai transmite, potrivit reuters, care citează agenții și surse din Turcia.

Facebook si twitter nu mai funcționează în Turcia.

UPDATE 00,32: Președintele Erdogan, aflat în vacanță în străinătate, a anunțat că lovitura de stat a fost inițiată de o minoritate din armată. El le-a cerut oamenilor să iasă în stradă și să se opună celor care au dat această lovitură de stat și a promis că autorii ei vor fi pedepsiți.

The Guardian scrie că pe străzile Istanbulului este haos și, deși autorii loviturii de stat au cerut ca populația să nu iasă din acse, străzile sunt pline de oameni, mașinile claxonează.

turcia oameni strada

Restaurantele și magazinele sunt închise, Piața Taksim și Bulevardul Tarlabashipar să fie închise.

UPDATE 00,24: Prima reacție internațională a venit din partea SUA – secretarul de stat John Kerry a declarat că speră că va fi pace, stabilitate și unitate în Turcia.

Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara vineri, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu.

UPDATE 00,20:  Președintele partidului de guvernământ, AK, a anunțat că un grup de militari au intrat în sediul fromațiunii și le-au cerut politicienilor să părăsească imediat clădirea, transmite CNN Turcia.

UPDATE 00,15: Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

Declarația integrală a Armatei, care susține că deține controlul țării: “Forțele Armate au preluat complet controlul administrației țării pentru a reinstala oridnea constituțională, drepturile și libertățile, statul de drept și securitatea generală, care au fost afectate.

Toate acordurile inetrnaționale sunt încă valide.

Sperăm că toate relațiile, cu toate statele, vor continua.”

lovitura stat turcia

Președintele Recep Tayyip Erdoğan se află în vacanță, în afara țării. Reuters citează surse din cabinetul acestuia potrivit cărora șeful statului este în siguranță.

UPDATE 00,14: Toate cursele aeriene spre Istanbul au fost anulate.

turcia lovitura stat

UPDATE 00,10: Soldații au intrat în sediul televiziunii de stat TRT potrivit Reuters.

Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe existente ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, relatează Reuters.

***

Informația de bază :

Canalele de știri din Turcia au anunțat la rândul lor o “tentativă de lovitură de stat”. Canalul de informații CNN-Turk a anunțat o mobilizare “extraordinară” în fața sediului Statului Major al armatei.

Armata turcă a anunțat că  preluat controlul întregii țări, după în cursul serii, prim-ministrul turc a denunțat o “tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters citate de Agerpres.

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor
plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters.

Tancuri au fost observate, vineri seară, în jurul Aeroportului Ataturk din Istanbul, dar şi în centrul metropolei turce, relatează postul NTV şi ziarul The Telegraph, prezentând imagini.

Presa turcă susține că de președintele Erdogan nu se știe nimic de 6 zile.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Mariana Bechir

Bursa de Valori București a fost promovată la statutul de piață emergentă. Ce înseamnă asta pentru finanțarea economiei

Compania globală de evaluare FTSE Russell a promovat Bursa de Valori București (BVB) și implicit România la statutul de piata emergentă secundară de la cel […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi. […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Fără precedent: România cere amânarea proceselor de la CEDO – nu mai are aparat care să o reprezinte

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a solicitat Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (CEDO), amânarea cauzelor programate pentru începutul lunii septembrie, pentru că nu mai […] ... 
Citeste mai departe »

Victor Bratu

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesajele transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »