Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 31.5.2013 .
Doi şefi ai securităţii de stat din Serbia, care au facilitat folosirea grupărilor paramilitare criminale în războaiele din Croaţia şi Bosnia, în anii 1990, au fost achitaţi, joi, de toate capetele de acuzare de crime de război, un verdict văzut ca o înfrângere usturătoare pentru procurorii Tribunalului pentru Crime de Război din fosta Iugoslavie, de la Haga.
Jovica Stanisici, unul dintre cele mai apropiate ajutoare ale lui Slobodan Miloşevici, şi fostul lider sârb, ofiţer de teren, Franko Simatovici, au părăsit în libertate tribunalul, după 10 ani de detenţie şi cinci ani de procese.
Judecătorii au aflat că cei doi, percepuţi ca doi dintre oamenii de bază ai lui Miloşevici, în războaiele din 1990, au creat, organizat, regizat şi finanţat ale ehipelor de forţe speciale şi paramilitare în Serbia, care urmăreau să terorizeze non-sârbii în anumite părţi ale Croaţiei şi Bosniei.
În timp ce au declarat că acele unităţi erau responsabile de crime de răboi şi crime în masă, judecătorii au decis că cei doi acuzaţi nu pot fi făcuţi responsabili pentru nicio crimă.
În afară de procesul celor doi lideri ai sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici şi Ratko Mladici, care sunt acuzaţi de genocid, cazul care s-a încheiat joi a fost văzut ca cel mai important, pentru a se putea dovedi că Belgradul a condus campaniile violente din 1991-1995 în Croaţia şi Bosnia.
Forţele speciale au comis acte de “crimă, deportare şi transfer forţat” în Bosnia, în 1992, au susţinut procurorii.
Dar judecătorii au decis că Stanisici and Simatovici “au organizat implicarea în crime”, dar au susţinut că nu există suficiente dovezi că acuzaţii ar fi condus direct operaţiunile sau ar fi dat ordine ori instrucţiuni.