Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 22.6.2012 .
Persoanele în vârstă trebuie să fie incluse mai activ în piaţa muncii a UE, pentru a lupta cu problemele demografice ale ţărilor din Europa, au declarat participanţii la o conferinţă ce a avut loc la Bruxelles, potrivit site-ului EurActiv.
“Am ajuns la un punct de cotitură în termeni demografici. Generaţia baby-boom a început să se pensioneze şi numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani creşte cu 2 milioane pe an”, a spus comisarul european pentru afaceri sociale, muncă şi incluziune, Laszlo Andor, la Centrul European de Politici.
Cu numărul pensionarilor crescând tot mai mult şi cu tot mai puţini copii care se nasc, forţa de muncă este pe cale să se micşoreze semnificativ, iar numărul plătitorilor de taxe, care sprijină sistemul de pensii, este tot mai mic.
Sven Otto Littorin, fost ministru suedez pentru Muncă, a declarat că există mituri care trebuie dezminţite legate de puterea de muncă a vârstnicilor. Unii vorbesc despre faptul că pentru a crea locuri de muncă pentru tineri, autorităţile ar trebui să reducă vârsta de pensionare. “Cred că acesta este mitul ce trebuie dezminţit cel mai repede, pentru că toate dovezile arată că o piaţă a muncii în care există persoane în vârstă tinde, de asemenea, să aibă şi tineri în ea”, a spus Littorin.
El a explicat că dacă te uiţi la persoanele care tocmai au ieşit la pensie, cererile lor casnice sunt din ce în ce mai puţine, pentru că nu mai merg la serviciu şi atunci nu mai cheltuiesc atât de mulţi bani, aşa cum o fac cei activi pe piaţa muncii. Aşadar, dacă îi păstrezi în activitate, practic ei vor cheltui mai mult, ceea ce este foarte bine pentru cei mai tineri.
Un alt mit este acela că bătrânii nu pot şi nu îşi aduc, în fapt, o contribuţie importantă la piaţa muncii. Dar Littorin a arătat că, potrovit unor studii realizate în Suedia, între 2004-2012, persoanele cu vârste peste 65 de ani, care lucrează sunt de două ori mai multe, ajungând la 1,5% din forţa de muncă de pe piaţa internă.
“Ei chiar vor să participe şi cred că aceasta este cheia, din punct de vedere politic: trebuie să ne asigurăm că cei care se apropie de vârsta de pensionare înţeleg că noi chiar avem nevoie de ei, avem nevoie de orice mână de lucru disponibilă, pentru a ne permite sistemul de pensii şi asigurări de sănătate în viitor”, a mai spus fostul oficial suedez.