Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 5.6.2013 .
Comisia Europeană ia în considerare interzicerea călătoriilor fără viză pentru oficialii ruşi implicaţi în prezumtiva asasinare a lui Serghei Magnitsky (foto), relatează EUObserver.
Potrivit acordului referitor la facilităţile de acordare a vizei, discutate acum de Bruxelles şi Moscova, oficialii ruşi, care au paşapoarte “de serviciu”, nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în spaţiul Schengen.
Prevederea se referă la zeci de oameni acuzaţi că au fost implicaţi într-un complot din 2008 pentru a fura milioane de euro din trezoreria Rusiei şi pentru a-ş ucide pe cel care i-a descoperit, Magnitsky, un contabil de 37 de ani, tatăl a doi copii.
Autorităţile americane consideră că dovezile existente în acest caz sunt suficiente pentru a le interzice să călătorească în SUA. În Europa, europarlamentarii au cerut o măsură similară privind interdicţia călătoriilor.
Dar Rusia spune că aceştia sunt inocenţi, iar Serviciul European de Acţiuni Externe este de acord să lase Moscova să trateze cazul ca pe o problemă internă, nu internaţională.
Un grup de 48 de eurodeputaţi şi-a arătat nemulţumirea, marţi, faţă de această situaţie.
Parlamentarii, printre care figuri importante din grupurile politice majore, precum eurodeputatul de centru-dreapta Elmar Brol sau liberalul belgian Guy Verhofstadt, au precizat, într-o scrisoare adresată miniştrilor de externe ai UE, că Parlamentul se va opune facilitării vizelor în lipsa unei acţiuni a diplomaţilor, pe această temă.
“În circumstanţele actuale, nu vom reuşi să sprijinim niciun acord de facilitare a obţinerii vizelor pentru Rusia şi vom susţine că Parlamentul a refuzat să-şi dea acordul, dacă nu adoptă Consiliul UE o lege europeană “Magnitsky”, au spus ei, referidnu-se la ceea ce s-a întâmplat în SUA.
Parlamentul European nu are puteri formale asupra politicii externe a UE, cum ar fi impunerea unor sancţiuni. Dar este nevoie de aprobarea sa pentru acorduri bilaterale referitoare la politica de vize.
Potrivit unei surse citate de EUObserver, o cale de a evita răcirea relaţiilor UE-Rusia ar fi excluderea suspecţilor din cazul Magnitsky de la facilităţile acordate posesorilor de paşapoarte de serviciu.
“Ne gândim la modalităţi de rezolvare a acestui impas. O opţiune ar fi să căutăm garanţii din partea ruşilor că persoanele de pe lista Magnitsky nu vor folosi paşapoartele de serviciu pentru a intra în UE”, spune sursa citată.
“O altă opţiune ar fi ca numele lor să fie marcate special în Sistemul de Informaţii Schengen”, a precizat sursa.
Chiar dacă acei oficiali vor fi “marcaţi”, state membre UE tot vor putea să le acorde, individual, viza de intrare. Dar dacă s-ar prezenta pe un aeroport, de pildă la Paris, fără viză, şi ar încerca să folosească paşapoartele de serviciu pentru a intra, ar putea fi trimişi acasă.