UE răspunde UK: Ok, ieșiți mai repede. Nu va exista nicio renegociere a Acordului semnat în februarie; Londra și Scoția caută o exceptare de la Brexit; Petiție pentru repetarea referendumului

De Razvan Diaconu | 24.6.2016 .

Șefii principalelor instituții europene s-au întâlnit de urgență vineri dimineața, la Bruxelles, la invitația lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, pentru a discuta viitorului relației UE cu Marea Britanie după votarea Brexitului.

La întâlnire au participat președintele Parlamentului European – Martin Schulz, cel al Consiliului European – Donald Tusk și Martin Rutte – premierul Olandei, țară ce deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

La final, cei patru au emis o declarație comună în care se precizează că nu va exista nicio renegociere a Acordului semnat la Consiliul European din februarie și care conținea noi concesii pentru rămânerea în UE a Marii Britanii. Această înțelegere nu va produce efecte și încetează să existe, se spune într-un comunicat emis după întâlnirea celor patru oficiali.

Singurele negocieri cu Marea Britanie, în calitate de stat terț, vor fi purtate pe marginea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede ieșirea unui stat membru din Uniunea Europeană.

Cei patru cer Marii Britanii să declanșeze imediat procesul ieșirii din Uniune pentru a nu prelungi perioada de incertitudine, care poate avea consecințe nu doar asupra celor din insulă, ci și asupra Europei.

“Într-un proces democratic, poporul britanic și-a exprimat dorința de a părăsit Uniunea Europeană. Regretăm această decizie, dar o respectăm.

Este o situație fără precedent, dat suntem uniți în răspunsul nostru. Rămânem puternici și apărăm valorile centrale ale Uniunii, promovarea păcii și a bunăstării cetățenilor săi.

Uniunea formată din 27 de state va continua”, se spune în declarația comună a celor patru oficiali europeni.

Până la finalizarea procesului (care va dura cel puțin doi ani), Marea Britanie rămâne un membru al UE, cu obligațiile și drepturile ce derivă din acest statut, au mai transmis cei patru lideri europeni.

“Orice acord, care va fi convenit cu Marea Britanie ca stat terț, va trebui să reflecte interesele ambelor părți și să fie echilibrat în ceea ce privește drepturile și obligațiile”, se spune în finalul declarației.

Boris Johnson, posibilul viitor premier al Marii Britanii, spune că “nu este nicio grabă”

junckerÎn scurta conferință ținută la Bruxelles, după întâlnirea liderilor europeni, Jean-Claude Juncker a insistat că Marea Britanie trebuie să activeze Articolul 50 din Tratat “cât mai curând posibil, indiferent cât de dureros ar putea fi acest proces”.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prevede că “orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.

Tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi notifică intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.

borisFostul primar al Londrei, Boris Johnson (foto), principalul promotor al campaniei pentru Brexit și favoritul caselor de pariuri la succesiunea lui David Cameron, a declarat însă că nu este nicio grabă pentru demararea ieșirii efective din UE:

“După votul pentru ieșirea din UE, este esențial să fie subliniat faptul că nu este nevoie de grabă și, într-adevăr, așa cum tocmai a spus premierul, nimic nu se va schimba pe termen scurt”, a spus Boris Johnson.

Referendum cu repetiție

Vineri dimineața, după anunțarea scorului de 51,9% în favoarea Brexitului, în Marea Britanie a început să circule ideea reluării referendumului, pe măsură ce veștile proaste au început să curgă.

Primul duș rece a venit de la unul dintre liderii Brexitului. Nigel Farage, liderul UKIP, unul dintre promotorii importanți ai campaniei pentru ieșirea din Europa, a recunoscut vineri că unul dintre argumentele folosite de tabăra LEAVE a fost „o greșeală” – faptul că media contribuției săptămânale a Marii Britanii la bugetul UE ar fi de 350 de milioane de lire sterline. Bani pe care campania LEAVE a promis că-i va vira la NHS (sistemul public de sănătate).

Statistica britanică a explicat de mai multe ori că suma nu ține cont de fondurile care se întorc de la Uniune în Marea Britanie.

Nigel Farage a declarat  după victoria adepților Brexit, că acea afirmație a fost una greșită, dar nu i-a aparținut.

În plus, în primele 8 are de după Brexit, britanicii deja au pierdut 350 de miliarde de dolari pe burse, sumă despre care Guy Verhofstadt, liderul ALDE în Parlamentul European, spune că este mai mare decât contribuția UK la UE în ultimii 15 ani (cu tot din care o parte s-a întors).

De aceea, nu e de mirare că, la câteva ore după anunțarea oficială a rezultatelor, a apărut o petiție pentru reluarea referendumului de joi.

Semnatarii petiției cer Guvernului să introducă o regulă conform căreia referendumul privind intrarea sau ieșirea în UE să nu poată fi valabile dacă nu există o poziție exprimată de minimum 60% din alegătorii participanți al scrutin, iar participarea nu este de peste 75% din electorat.

În marea Britanie, parlamentul este obligat să ia în considerare orice petiție care strânge peste 100.000 de semnături, iar guvernul trebuie să răspundă la orice petiție cu cel puțin 10.000 de semnături.

Traficul pe site a fost atât de intens, încât platforma a picat de câteva ori.

În câteva ore s-au strâns aproximativ 150.000 de semnături.

Orice nouă reglementare nu s-ar putea aplica însă retroactiv.

Prinși într-o adevărată frenezie a petițiilor, londonezii furioși îi solicită noului primar să organizeze un referendum pentru independența capitalei. Twitterul s-a umplut cu mesaje ale locuitorilor acestei metropole care cer declararea independenței și aderarea la UE.

2.263.519 dintre londonezi au votat pentru IN și 1.513.232, pentru LEAVE.

Premierul Scoției și primarul Londrei colaborează pentru a obține o formă de derogare de la Brexit

Scoția și Londra, care au votat masiv pentru rămânerea în UE, vor colabora pentru a-și asigura o exceptare de la Brexit, scrie Guardian.

brexit pe regiuni

Premierul Sturgeon a explicat că i-a cerut vineri dimineața lui David Cameron ca executivul scoțian să fie total și direct implicat în orice decizie privind viitori pași legați de ieșirea din UE.

De asemenea, a anunțat Sturgeon, în acest weekend va discuta cu fiecare stat membru pentru a lămuri faptul că Scoția a votat pentru a rămâne în UE și că intenționează să folosească toate opțiunile posibile în acest sens.

Va încerca să aibă și o întrevedere urgentă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“De asemenea, în această dimineață am vorbit cu primarul Sadiq Khan (al Londrei – n. red.) și el m-a asigurat că împărtășește aceleași obiective pentru Londra, astfel încât avem în mod clar o cauză comună”, a mai spus Nicola Sturgeon.

În cazul Scoției este foarte posibil un al doilea referendum pentru independență, după cel din 2014, când s-a decis rămânerea în Regatul Unit al Marii Britanii. De data aceasta, rezultatul va fi, cu foarte mare probabilitate, pentru ieșirea din UK și intrarea în UE. Mai mulți lideri europeni au declarat deja că Scoția ar fi binevenită ca al 28-lea membru al Uniunii.

Trebuie aplicat rezultatul referendumului?

Grecia a avut anul trecut un referendum pe care nu l-a respectat și care a costat-o mai mult în obținerea unui acord de asistență financiară din partea creditorilor internaționali.

David Allen Green, de la Financial Times, explică într-un articol postat pe blogul său, că referendumul este unul consultativ, nu imperativ, spre deosebire de cel din 2011, privind reforma electorală.

Una dintre posibilități era cea a unei renegocieri cu UE, dar liderii Uniunii au declarat anticipat că acest lucru este imposibil.

O reluare a negocierilor, după mulțimea de derogări acceptate până acum Marii Britanii nu ar face decât să încurajeze și alte state cu lideri populiști să apeleze la această formă de șantaj și să crească riscul destrămării Uniunii.

Cel mai probabil, decizia va fi pasată parlamentului, care nu este obligat să scoată Marea Britanie din Uniune fiindcă așa au votat alegătorii.

David Allen Green atrage atenția că problema devine una legală, chiar urgentă, atunci când se activează butonul roșu – Articolul 50 din Tratat. Lucru pe care l-a evitat David Cameron, dându-și demisia.

Procesul va fi unul ireversibil și irevocabil.

Etichete: , , , ,

+

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Victor Bratu

Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă o susține în continuare,  necondiționat, pe Rovana Plumb, pe care a propus-o pentru un post de comisar european din partea României. „Tot […] ... 
Citeste mai departe »

Mariana Bechir

Infringement pe gaze: Comisia Europeană păsuiește România. Piața va fi liberalizată până la 1 aprilie 2021

Comisia Europeană a acordat României o amânare până la finele anului pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autorităţile române au propus un […] ... 
Citeste mai departe »

Iulian Soare

Casa Albă ia în considerarea delistarea companiilor chineze de la bursele americane

Administrația Trump ia în considerare măsura extremă  a delistării companiilor chineze de la bursele americane, potrivit unor surse citate de Reuters. Decizia ar duce escaladarea  […] ... 
Citeste mai departe »

Alexandra Pele

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Marea Britanie / Peste 180.000 de români și-au depus actele pentru statutul post-Brexit

Aproape jumătate dintre românii înregistraţi în Marea Britanie şi-au depus documentele pentru obţinerea statutului pre-settled, a declarat Adina Bădescu, şef birou Brexit din cadrul Ministerului […] ... 
Citeste mai departe »

Planul BCE de susținerea a țărilor din zona euro a demarat: îl însoțesc îngrijorările

Pericolul de ieșire a unor state din zona euro pare a fi trecut odată cu verdictul Curții Constituționale din Gernmania în favoarea implicării financiare a […] ... 
Citeste mai departe »

Dilema zilei: Redresare prin austeritate sau creştere prin relaxarea deficitelor?

Modelul creşterii pe baza unor deficite relaxate a fost utilizat pe scară largă în democraţiile occidentale în ultimele decenii, întrucât aduce atât dividende politice ( […] ... 
Citeste mai departe »

societate

Studiu ECFR: Europenii, SUA și garanția securității. Opiniile din România

Cetăţenii europeni nu ar mai considera că Statele Unite sunt garantul securităţii Europei, ci ar prefera consolidarea rolului Uniunii Europene pe plan global, printr-o abordare […] ... 
Citeste mai departe »

Vacanțele europenilor / Românii, cea mai mică pondere a concediilor în străinătate, cele mai mici cheltuieli medii per călătorie

Aproximativ 467 de miliarde de euro au cheltuit cetățenii europeni, în 2017, pentru călătorii, iar 26% din acest total le-a revenit germanilor, conform Eurostat. În […] ... 
Citeste mai departe »

Oficial, numărul românilor emigrați anul trecut, mai mic decât cel din 2017. Rectificările vor răsturna situația

Numărul românilor plecați anul trecut în străinătate pentru o perioadă mai mare de 12 luni a fost de 238.926, mai mic decât cel din 2017, […] ... 
Citeste mai departe »

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care […] ... 
Citeste mai departe »

Protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov a fost publicat de Moscova la 80 de ani de la semnare

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul rus a decis să-l publice şi să […] ... 
Citeste mai departe »