Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Elena Poenaru | 10.5.2013 .
p>O serie întreagă de acuzaţii s-au adunat, în ultimele zile, în cazul unuia dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care este şi el, la rândul lui, anchetat pentru că ar fi manipulat-o pe cea mai bogată femeie din Franţa să-i facă donaţii importante în campania electorală din 2007.
Sarkozy neagă toate acuzaţiile.
Aliatul său, fostul ministru de Interne Claude Gueant, a fost şi el implicat în mandatul de la preşedinţie al lui Sarkozy şi în cariera sa politică.
Scandalul despre care se vorbeşte în cazul său se referă la un transfer bancar foarte mare, două picturi flamande, un avocat malaezian neidentificat, zeci de mii de dolari plătiţi în numerar şi eforturile sale incoerente de a explica ce s-a întâmplat, scrie New York Times.
Dezvăluirile au venit odată cu un moment politic neplăcut pentru clasa politică franceză. Acuzaţiile aduse lui Sarkozy că ar fi acceptat bani în campanie din partea Lilianei Bettencourt, acum în vârstă de 90 de ani, moştenitoarea imperiului L”Oreal, au generat reacţii de şoc la dreapta eşicherului politic şi exultare tăcută la stânga, atunci când au fost anunţate în luna martie.
Luna trecută, după ce a demisionat ca ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac a recunoscut că are un cont bancar nedeclarat de ani de zile, în Elveţia. Preşedintele Francois Hollande a promis mai multă transparenţă în politica franceză, în special în ceea ce priveşte bunurile financiare, dar sondajele de opinie arată că popularitatea sa este la un nivel scăzut record.
Totuşi, politicienii, atât din partidele de dreapta, cât şi de stânga, au făcut puţine declaraţii legate de cazul lui Gueant, după cum sugerează analiştii pentru că ar putea dezvălui practici proaste în care şi ei au fost implicaţi.
În 27 februarie, magistraţii care investigau şi alte acuzaţii de fraudă electorală, au spus că, în campania sa din 2007, Sarkozy ar fi primit fonduri ilegale din Libia.
Anchetatorii au percheziţionat casa şi birourile lui Gueant din Paris. La începutul acelei zile, magistraţii care investigau un alt caz ce avea legătură cu Sarkozy au făcut vizite şi ei, potrivit presei franceze, la domiciliul acestuia.
Anchetatorii au găsit înregistrări ale unui transfer record de 650.000 de dolari pentru Gueant de la o bancă străină în 2008, ca şi chitanţe de circa 35.000 de dolari, pentru ceea ce Gueant a numit produse electrocasnice, toate plătite cu numerar.
Gueant a declarat că banii ar fi provenit din primele speciale pe care le-a încasat la Ministerul de Interne, şi din fondul de rezervă destinat investigaţiilor poliţiei.
Marţi, publicaţia de satiră şi investigaţii “Le Canard enchaîné” a relatat că Gueant nu a mai primir astfel de bonusuri din 1999, când a devenit director în poliţie.