Victor Bratu
Premierului Dăncilă o susține „în continuare necondiţionat” pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european

Citeste mai departe »
De Victor Bratu | 12.4.2017 .
Dividendele propuse acţionarilor de managementul companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fac foarte probabilă clasarea României, și în acest an, la vârful clasamentului mondial al randamentelor plasamentelor făcute în acest scop.
Piaţa de capital de la Bucureşti a fost anul trecut pe primul loc în topul celor mai ridicate randamente medii din lume, potrivit unui raport al băncii germane de investiţii Berenberg.
Media celor mai mari 20 de randamente din dividende este de 8,78%, în scădere, totuşi, faţă de 9,56% anul trecut, la preţurile acţiunilor respective înregistrate în 31 martie la BVB. Media din acest an este, însă peste cea estimată în decembrie, de 7,21%, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction, publicat marţi.
Profitabilitatea plasamentului la bursă se dovedeşte, astfel, de aproape 10 ori mai mare decât rata medie a depozitelor populaţiei constituite la termen mai mic de un an în decembrie, de 0,9%, şi mult mai mare faţă de cea a depozitelor constituite în februarie 2017 (0,83%, potrivit BNR).
Chiar și cel mai mic randament de divindend net este superior ratei medii a dobânzii la depozite.
Motivul principal al randamentelor peste aşteptări este rata de distribuţie mai mare a profitului companiilor de stat în dividende, după ce Guvernul a stabilit ca aceasta să fie de cel puţin 90%, potrivit raportului citat, publicat pe agregatorul de știri și analize bursiere InvestingRomania.com, lansat tot marţi de BVB.
Şase companii au randamente nete ale dividendelor de peste 10%, inclusiv Fondul Proprietatea (FP), care va distribui acţionarilor părţi din capitalul social. Randamentul net este calculat cu un impozit pe dividende de 5%, prevăzut de Codul Fiscal. Distribuţia FP este neimpozabilă, fiind o returnare de capital social, din punct de vedere tehnic.
„Randamentele dividendelor rămân la un nivel foarte bun pe piața de capital românească, în ciuda creșterilor de preț înregistrate în ultimele luni la majoritatea acțiunilor listate. În mare parte este vorba de monopoluri din domeniul energetic, care își păstrează o capacitate asemănătoare de a genera profit după distribuțiile de numerar, spre deosebire de alte tipuri de companii.
„Astfel, ne putem aștepta ca prețurile să revină în zona în care sunt acum după ajustarea determinată de trecerea datelor de înregistrare pentru dividende. Aceasta particularitate face ca raportul între riscuri și beneficii să fie unul foarte bun pentru emitenții listati la BVB, care distribuie dividende”, conchide raportul Prime Transaction.